INTERCEPTĂRI Procuror – fantomă, trimis în boxa acuzaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinutul îşi înşela victimele la telefon şi le ameninţa cu pedeapsa amenzii dacă nu respectă indicaţiile sale FOTO: adevarul.ro
Deţinutul îşi înşela victimele la telefon şi le ameninţa cu pedeapsa amenzii dacă nu respectă indicaţiile sale FOTO: adevarul.ro

Un deţinut, închis la penitenciarul Craiova, a fost acuzat înşelăciune de procurorii din Slobozia şi trimis în judecată.  El a păcălit mai multe persoane din judeţele Botoşani, Ialomiţa şi Buzău, solicitându-le coduri de reîncărcare pentru cartele SIM, sub pretextul că este procuror DIICOT şi că efectuează o anchetă de mare amploare. Cei care nu se conformau erau ameninţaţi că vor fi amendaţi cu peste 18.000 de euro.

Operaţiunea „procurorul-fantomă”

Procurorul – fantomă anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia se numeşte Florin Sebastian Pătru şi a  fost condamnat de Tribunalul Constanţa, în anul 2009, la 12 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de omor.

S-ar părea că acesta şi-a ucis cu sînge rece un apropiat, cu ajutorul unui topor. Imediat după condamnare, Pătru a fost încarcerat la penitenciarul din Craiova. Din spatele gratiilor, deţinutul a decis să facă rost de bani pentru momentul în care va fi eliberat. Cea mai la îndemână metodă a fost aceea pe care o practică mulţi dintre deţinuţi: înşelăciunile prin telefon.

Aşa se face că, în cursul anului 2013, el a contactat mai multe magazine care aparţin societăţii Federalcoop (Societatea Cooperativă de Consum) , din localităţi ale judeţelor Botoşani, Buzău şi Ialomiţa, iar angajaţilor care i-au răspuns la telefon le-a explicat faptul că se numeşte „Ionuţ Popescu”, este procuror în cadrul DIICOT Călăraşi şi că are nevoie de sprijinul acestora într-o anchetă penală pe care o instrumentează, cu privire la posibile fraude cu sistemele de telefonie mobilă.

În acest sens, el le-a solicitat oamenilor numerele de telefon ale persoanelor care vând coduri de reîncărcare pentru cartele telefonice SIM, prin intermediul aparatelor electronice de tipul Pay Point. Imediat cum primea numerele de telefon, deţinutul apela respectivii oameni şi le solicita coduri de reîncărcare, sub pretextul că îi trebuie pentru ancheta pe care o desfăşoară.

După ce primea toate codurile necesare, el lua legătura cu cei doi complici pe care îi avea în libertate. Este vorba despre Daniela Georgiana Oprescu, soţia unui coleg de celulă de-al deţinutului, şi un apropiat de-al acestuia pe numele său Ionuţ Valentin Fieraru. Cei doi aveau rolul de a  valorifica respectivele coduri de reîncărcare, la preţuri mult mai mici.


prim - procuror Daniela Dediu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia

image
„Parchetul sau Poliţia nu acţionează prin telefon.Verificările celor două instituţii se realizează în baza unor proceduri legale şi implică deplasare la faţa locului. Persoanele care primesc apeluri abuzive să sune de urgenţă la 112 şi să reclame astfel de fapte”

„De exemplu, pentru un cod de reîncărcare al unei cartele telefonice cu valoarea de 10 euro, ei cereau doar 5” a explicat procurorul Daniela Dediu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia.

Toate aceste aspecte au fost notate de anchetatori şi în rechizitoriul pe care l-au întocmit în acest dosar şi-n baza căruia l-au trimis în judecată pe falsul procuror, în urmă cu o săptămână. În timpul cercetărilor, procurorii din Slobozia au reţinut că  „inculpatul Florin Sebastian Pătru apela diferiţi reprezentanţi locali ai unor firme, cărora se prezenta ca fiind procuror în cadrul DIICOT şi le preciza că este în derulare o operaţiune prin care erau anchetate persoanele care se ocupă de mentenanţa aparatelor de reîncărcare electronică a cartelelor SIM. (…) Inculpatul solicita numerele de telefon ale angajaţilor respectivelor societăţi, ulterior contactîndu-i pe aceştia şi folosindu-se de aceeaşi identitate le cerea să elibereze bonuri de reîncărcare valorică şi să-i dicteze respectivele coduri de reîncărcare”.

„Dacă nu mă ascultaţi veţi amendă!”

Mai mult, aceiaşi anchetatori au reţinut şi faptul că procurorul DIICOT – fantomă şi obliga victimele să-i ofere codurile de reîncărcare, altfel ar putea risca să fie amendate cu suma de 18.000 de euro. Totodată acesta le preciza oamenilor că fac parte din anchetă şi că au telefoanele ascultate. Acest aspect reiese dintr-o serie de interceptări telefonice pe care surse judiciare le-au surprins în timpul cercetărilor.


Procuror – În afară de noi nu mai aveţi voie să luaţi legătura cu nimeni indiferent dacă aveţi soţie sau cu părinţii dumneavoastră până nu vă scot numărul de sub ascultare! Dacă folosiţi telefonul până la ora 18.00 blocaţi sistemul  de ascultare! Deblocarea sistemului conformii legii tre să vă pun să plătiţi 18.000 de euro şi nu cred că vă permiteţi. Corect?
Domn – Corect ! Deci, dacă…
Procuror – Bun…văd că aţi înţeles cum, stă treaba. Acum domnu meu mergeţi în faţa aparatului (…) Codurile pe care vă pun io să le scoateţi în acest moment afară vi le înregistrăm la procuratură, dar dumneavoastră nu aveţi voie să rupeţi  hârtia din aparat că nu suntem clienţi care venim să cumpărăm o cartelă şi-mi daţi codu de reîncărcare!
Domn – ok, am înţeles!”


Dosarul se judecă la Judecătoria Slobozia iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei inculpaţi vor petrece după gratii până la 6 ani.

Prejudiciul în această cauză depăşeşte 1.000 de euro. Mai  mult, procurorii din Slobozia atrag atenţia cetăţenilor să nu răspundă pozitiv apelurilor pe care le primesc de la persoane necunoscute. „Parchetul sau Poliţia nu acţionează prin telefon.Verificările celor două instituţii se realizează în baza unor proceduri legale şi implică deplasare la faţa locului. Persoanele care primesc apeluri abuzive să sune de urgenţă la 112 şi să reclame astfel de fapte” a mai precizat procurorul Daniela Dediu, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sloboiza.

Citiţi şi:

Reţeta escrocheriei prin metoda „Accidentul“

Flagrant la Penitenciarul din Slobozia. Acolo au găsit banii unui teleormănean, victima unei înşelăciunii prin metoda „Accidentul”

Procurori din Teleorman, în acţiune la Penitenciarul Slobozia. Înşelăciune prin metoda «Accidentul», dejucată de anchetatori!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite