Reţeta escrocheriei prin metoda „Accidentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase deţinuţi din Penitenciarul Slobozia au reuşit să păcălească 24 de persoane cu „metoda accidentul“. Bărbaţii au sunat din închisoare, s-au dat drept avocaţi şi au cerut sume mari de bani pentru a interveni în cazul unor presupuse accidente pe care le-ar fi făcut unele rude ale celor păcăliţi. Oamenii au pus banii în conturi, fără să ceară multe detalii şi fără să verifice dacă cei care i-au sunat sunt chiar avocaţi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele au reuşit să destructureze o reţea infracţională specializată  în înşelăciuni prin metoda „accidentul“.

Gruparea era alcătuită din şase deţinuţi închişi la Penitenciarul Slobozia, care sunau persoanele păgubite şi pretindeau că sunt avocaţi ai unor victime fictive.

În urma conversaţiilor, falşii apărători cereau sume de bani. De la oamenii păcăliţi, infractorii au obţinut aproximativ 50.000 de lei.

Reţeaua din puşcărie

Modul în care acţiona reţeaua infracţională destructurată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turu Măgurele era foarte bine gândit.

Nucleul acestei reţele se afla în celulele Penitenciarului Slobozia. Din el făceau parte un grup de şase deţinuţi: Alexandru Prunăreasa, Samir Regep Arnăutu, Ibram Achif, Claudiu Marian Urdu, George Gabriel Ţaroveanu şi Sergiu Mihai.

Ei erau cei care sunau victimele şi le pretindeau sumele de bani, în scopul de a scăpa de problemele cu legea rudele păgubiţilor.

Scenariul era acelaşi de fiecare dată. Îşi apelau victimele prin intermediul telefoanelor mobile, apoi precizau faptul că sunt apărători ai apropiaţilor acestora care au comis accidente de circulaţie.

Panicaţi, oamenii ascultau conversaţia până la capăt şi pentru a-şi salva rudele, de cele mai multe ori fii sau nepoţi, şi cotizau cu sume de bani în conturile infractorilor.

Cum erau păcăliţi oamenii

În dosarele pe care le-au instrumentat, procurorii redau integral una dintre conversaţiile pe care falşii avocaţi le-au purtat cu una dintre victimele lor.

Este vorba despre bătrânul G.A., domiciliat pe raza judeţului Teleorman, căruia i-a fost comunicat faptul că fiul său a lovit cu maşina o femeie, iar că problemele cu legea ar putea fi trecute cu vederea dacă omul cotizează cu 3.000 de euro.


Panicat, bărbatul a urmat instrucţiunile pe care le-a primit la telefon şi a pus banii într-un cont dictat tot la telefon de către pretinsul avocat care l-a contactat.

Iar această reţetă a funcţionat ca la carte, alte 23 de persoane domiciliate în Teleorman fiind păcălite de deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Slobozia, care pretindeau la telefon că ar fi de fapt avocaţi. De pe urma ţepelor date la telefon, infractorii au reuşit să primească aproximativ 50.000 de lei.

“DEŢINUT: Alo! Bună ziua! Alo!
VICTIMĂ: Să trăiţi!
DEŢINUT: Să trăiţi şi dumneavoastră. Numele meu este Victor Daniel, stimate domn. Avocatul din oficiu al fiului dumneavoastră. A lovit o femeie în vârstă de vreo 38 de ani, care se află într-o situaţie gravă, la spitalul de urgenţă.
VICTIMĂ: Da!
DEŢINUT: Am luat legătura cu copiii la femeia aceea, ca să nu depună plângere la poliţie. Domnu’ doctor ne-a comunicat că o să-şi revină. Nu e niciun fel de problemă.
VICTIMĂ: Da!
DEŢINUT: Bun. Haideţi, stimate domn. Am căzut la o înţelegere. Ne-a cerut în jur de 3.000 de euro, ne-a cerut.
VICTIMĂ: Da!
DEŢINUT: Să-i achităm acolo, la mama copilului, să nu depună  plângere la poliţie. În timpul acesta, noi o să vorbim cu poliţia. Poliţia a zis: „Domne… (neinteligibil) cu dânsa, noi n-o să  mai înaintăm ancheta“. Adică investigaţiile, să întrerupă acolo. Aveţi această sumă, da? O sută douăzeci şi şase de milioane?
VICTIMĂ: Sigur, că da!
DEŢINUT: Bun, domnule. Haideţi, comunicaţi-mi, în momentul de faţă. Staţi câteva secunde la telefon să iau legatura. Nu mai închideţi telefonul, da?
VICTIMĂ: Da!
DEŢINUT: Staţi la telefon, vă rog,  să iau legătura cu domnul doctor, da?
VICTIMĂ: Da!„

Iubite, pe post de complici

Activitatea reţelei infracţionale s-a desfăşurat însă şi dincolo de gratii. Astfel, deţinuţii care pretindeau că sunt avocaţi au beneficiat de sprijinul unor complici, al cărui rol era acela de a ridica banii păgubiţilor din conturile bancare unde sumele erau depuse.

Potrivit datelor din anchetă, procurorii Parchetului Turnu Măgurele au identificat 10 persoane ca fiind iubite, concubine sau  amante ale infractorilor, precum şi rude de gratul întâi cu aceştia. Mai mult, aceloraşi complici le revenea şi datoria de a identifica persoanele vulnerabile care să poată fi păcălite la telefon.

Infractorii îşi aşteaptă sentinţele

Materialul de urmărire penală al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele scoate la iveală faptul că reţeaua avocaţilor–deţinuţi, închişi la Penitenciarul Slobozia era în vizorul organelor judiciare încă din luna mai 2013.

La acea dată, victimele ţeparilor au început să depună plângeri la posturile de Poliţie de pe raza judeţului Teleorman.

După ce au strâns suficiente probe, anchetatorii au venit la Slobozia. Au descins în celulele puşcăriei şi i-au identificat pe suspecţi.

În urma percheziţiilor au fost descoperite telefoanele mobile, precum şi cartele de pe care deţinuţii şi apelau victimele.

Astfel, procurorii din Turnu Măgurele au întocmit un număr de trei dosare penale pe care le-au trimis în instanţă în perioada decembrie 2013-ianuarie 2014.

Toţi cei 16 membri ai reţelei infracţionale, alcătuită din deţinuţi şi complici, sunt judecaţi de instanţele competente din judeţul Teleorman.

Ancheta la Penitenciarul Slobozia este în plină desfăşurare. Cazul a fost declinat către alte unităţi de parchet competente, pentru a se evidenţia modul în care cei şase deţinuţi au reuşit să păcălească vigilenţa paznicilor închisorii de la Slobozia şi să folosească telefoanele mobile în interiorul celulelor.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite