FOTO Poveşti la gura sobei în casa – muzeu din inima Bărăganului. Cum au reuşit doi săteni să facă din propria locuinţă un muzeu cu acte-n regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe şi Elisabeta Ciutacu, doi vârstnici din satul ialomiţean Colilia, şi-au transformat casa într-un muzeu adevărat, recunoscut de Ministerul Culturii. În toate camerele imobilului au fost aşezate cele peste 10.000 de exponate pe care cei doi soţi le-au colecţionat de-a lungul vieţii. Muzeul este deschis de la primele ore ale dimineţii şi până spre prânz, iar intrarea este gratuită.

Casa-muzeu de la Colelia

Colilia este una dintre cele mai îndepărtate localităţi din Ialomiţa. Ca să ajungi în satul de la marginea judeţului îţi trebuie un curaj nebun sau o maşină zdravănă.

Drumul este plin de hârtoape şi taie mai multe comunităţi de romi, care privesc suspicios orice trecător. Odată ajuns trebuie să baţi neapărat la poarta soţilor Gheorghe şi Elisabeta Ciutacu.

 Locuiesc pe o stradă laterală care se rupe de uliţa mare, într-o casă care la prima vedere seamănă cu toate celelalte din jur. Abia când îi treci pragul afli de fapt că te afli într-un muzeu în care istoria se împleteşte cu tradiţia populară specifică zonei Bărăganului.

Gazdele sunt foarte primitoare şi dornice să povestească istoria tuturor celor peste 10.000 de obiecte de colecţie, 80 % dintre ele provenind din donaţii particulare, pe care le-au aşezat frumos în toate odăile casei, astfel încât s-au decis să-şi declare acoperişul sub care locuiesc de zeci de an un muzeu de-adevăratelea.

Fost angajat al Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia, Gheorghe Ciutacu îşi întâmpină vizitatorii ospitalier. „Bine aţi venit la noi acasă. Haideţi repede înăuntru că afară este destul de frig, haideţi, haideţi” spune el.

Zâmbind, din uşa casei, Elisabeta Ciutacu pofteşte oaspeţii în sufragerie. Camera este destul de mică însă pe pereţi, în vitrine şi pe sobă sunt frumos aşezate câteva zeci de obiecte de colecţie. Din vitrina unei biblioteci, gazdele arată cărţile liliput, în timp ce pereţii sunt decoraţi cu scoarţe tradiţionale.

Cea mai importantă  piesă din această cameră este însă un fier de călcat, care a aparţinut Casei Regale, condusă de Carol I.

ciutacu 3

Fierul de călcat al Casei Regale a regelui Carol I

Despre preţiosul obiect ne vorbeşte bătrânul Gheroghe Ciutacu. „Staţi să iau un scaun să-l vedeţi mai bine. Uitaţi are blazonul Casei Regale a lui Carol I. Face parte din lotul de 100 de fiare de călcat pe care însuşi regele le-a comandat în momentul în care a venit la noi în ţară” mărturiseşte colecţionarul.

Spada de paradă, ascunsă printre cărţi

Din sufragerie, Gheorghe Ciutacu deschide o uşă şi ajunge direct în balcon. Toţi cei patru pereţi ai încăperii sunt îmbrăcaţi în rafturi pe care sunt aşezate şi etichetate corespunzător peste 6.000 de titluri de cărţi. „Am aici cărţi vechi, cărţi mai noi scrise de autori clasici şi locali din judeţul Ialomiţa. Am avut mai multe titluri dar le-am mai dat la copii.Era moştenirea lor. Am ţinut ca să aibă la rândul lor o bibliotecă acasă, cu tot ce le trebuie”.

De pe unul dintre rafturi, împăturită într-un ştergar, bătrânul colecţionar scoate o spadă de paradă, pe care ostaşii o purtau pe vreme regelui Carol I la evenimentele publice. „Uitaţi are aceleaşi însemne regale ca şi fierul de călcat” spune bătrânul zâmbind.

ciutacu 4

Sabia de paradă din casa lui Gheorghe Ciutacu

După câteva minute, soţii Ciutacu ajung în dormitor. Pereţii camerei sunt tapetaţi cu icoane de lemn, sticlă, gravuri şi picturi originale, semnate de artistul plastic român Nicolae Ambrozie. Tablourile sunt aşezate pe un perete lângă pat.

Cele câteva nuduri, naturi moarte şi peisaje transformă colţul în care sunt aşezate într-un adevărat paradis în care ai vrea să rămâi o eternitate. Pe peretele opus sunt câteva schiţe, iar pe cel de deasupra uşii, printre câteva icoane pe sticlă se află o icoană ce-l întruchipează pe Mântuitorul Isus Hristos, veche dinaintea secolului al XIX-lea.

ciutacu 5

Picturile lui Nicolae Ambrozie din dormitor

Lăzile de zestre tronează în hol

Holul dinaintea sufrageriei este dedicat în totalitate tradiţiilor şi culturii populare. Zeci de obiecte pe care ţăranii le foloseau în trecut în gospodărie sau la lucrul pământului au fost aşezate în această încăpere.

Pe un perete, câteva lăzi de zestre puse una peste alta, ascund sub capacele din lemn masiv peste 100 de ştergare sau costume populare, primite de către Elisabeta Ciutacu.

ciutacu 6

Obiecte tradiţionale în casa soţilor Ciutacu

„Avem destule obiecte tradiţionale în aceste lăzi de zestre. Eu mă mândresc tare mult cu ele. Sunt foarte frumoase. Avem şi un război de ţesut, însă l-am demontat deocamdată pentru că e tare greu de depozitat” spune Elisabeta Ciutacu.

Pe un raft de lemn se află însă călimara în care îşi înmuia peniţa înainte de a semna actele oficiale, primul premier al României, Barbu Catargiu.

ciutacu 1

Gheorghe Ciutacu arată călimara lui Barbu Catargiu

Gheorghe Ciutacu a primit-o din partea colegilor săi muzeografi care se îngrijesc de cele câteva obiecte care i-au rămas lui Catargiu la Maia, lângă Urziceni, acolo unde şi-a construit un mare conac. Din averea lui Barbu Catargiu din Bărăgan astăzi se mai păstrează doar biserica, în cripta căruia acesta îşi doarme somnul de veci.

Visul unui colecţionar

Înapoi în sufragerie, Gheorghe Ciutacu scoate dintr-o cutie de carton zeci de diplome şi titluri în care i se recunoaşte calitatea de colecţionar şi care-i atestă muzeul pe care şi l-a construit acasă. Tot ce-şi doreşte el este însă să aibă un spaţiu mai mare în care să-şi poată muta toate obiectele pe care le-a strâns de-o viaţă.
 

Citiţi şi:

FOTO Povestea amiralului din sufragerie

FOTO Trăsura marelui istoric Nicolae Iorga, „parcată“ la Slobozia

FOTO Moştenirea familiei Catargiu din Bărăgan

FOTO Raiul pescarilor: Săruleşti, tărâmul magic al crapilor-gigant

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite