FOTO Bulucul de la uşa policlinicii, agravat de pandemie: „Ce COVID, dom’le, lăsaţi-ne cu poveştile!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto A.M.
Foto A.M.

Sute de pacienţi care au nevoie de un consult la medicul specialist în policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina duc aproape o luptă corp la corp pentru accesul la cabinetul vizat. Conducerea spune că lucrurile nu pot fi ţinute sub control pentru că pacienţii nu respectă programarea.

Situaţie revoltătoare, dar care a devenit tabloul zilnic la intrarea principală în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Oameni care aşteaptă - unii cu orele - să ajungă la cabinet, înfruntă aglomeraţia, îşi strigă neputinţa, îşi varsă oful.

Cu măştile la gură şi la nas, dar fără să se mai respecte vreo normă de distanţare, se îmbulzesc spre intrare de fiecare dată când pe uşă îşi face apariţia doamna care permite accesul, teoretic, în funcţie de programare.

„Să dea, dom'ne, drumu’! Care scapă, scapă, şi gata!“

„A băgat la Oncologie, gata!“, se aude de undeva. „Dar la Ortopedie aţi băgat pe cineva?“, îşi încearcă altcineva norocul.

Din loc în loc, oamenii care se tem să intre în contact cu persoane despre care nu ştiu nimic stau deoparte şi încearcă să înţeleagă după ce logică se permite accesul.

„Dacă stai ca omu’, civilizat, nu mai intri niciodată!“, spune cu amărăciune un pacient care simte nevoia să-şi găsească un punct de sprijin şi s-a aşezat lângă peretele hipermarketului din faţa intrării în policlinică.

La rând sunt şi pacienţi diagnosticaţi cu cancer, sunt şi diabetici (de fapt, cei mai mulţi), sunt şi pacienţi care au suferit accidente diverse şi vin la control. 

„Mai vine căruţu’ ăla, că stă cu picioru’ tăiat, în maşină, n-am cum să-l aduc?!“, întreabă o femeie care aşteaptă deja de vreme bună un cărucior pentru o rudă care nu se poate deplasa altfel. 

Foto A.M. 

buluc la policlinică

„V-am spus că vine, e cu alt pacient, se eliberează şi vine!“, spune doamna de la pază, vizibil compleşită de tot ce se întâmplă.

„De 6 luni trăim asta. Dacă nu-nţeleg... Lucrul cu omul e cel mai greu. Oamenii nu vin de drag aici“, explică femeia, care îi roagă zadarnic pe pacienţi să stea distanţaţi.

„Păi, dacă stăm şi vin alţii prin faţă...“, îşi justifică cei din primele rânduri îmbulzeala.

„Să dea, dom'ne, drumu’ la tot! Care scapă, scapă, şi gata!“, spune un alt pacient.

În ziua de marţi, 25 august 2020, este şi mai mare aglomeraţie pentru că este şi zi de programări pentru luna următoare, iar mulţi pacienţi nu se programează telefonic, vin personal, vine explicaţia de la agenţii de pază postaţi în faţa uşii. „Păi, noi dăm şi telefon, că nu venim de nebuni aici, dar dacă îţi ţiuie în urechi robotu’ ăla de te saturi...“, se justifică un bărbat.

„Ce COVID, dom’le, mai lăsaţi-ne cu poveştile! Vin acu’ alegerile, să vedem, mai e COVID?!“, este concluzia altcuiva. Oamenii, care ar vrea pe de o parte să se păzească de o eventuală infectare, dar pe de alta au nevoie şi de vizita la specialist, privesc tot spectacolul cu deznădejde. „Aşa suntem noi, românii, n-ai ce să faci!“, este constatarea amară.

Aceiaşi români, în schimb, tot pacienţi, respectă regulile impuse la policlinile private, de exemplu, unde distanţarea se păstrează şi unde nu-şi respiră în ceafă, odată intraţi, aşteptând să completeze formularele care le sunt înmânate în momentul triajului epidemiologic.

Foto A.M. 

buluc la policlinică

Şefa Ambulatoriului SJU Slatina, dr. Laura Jijăescu, admite că ceea ce se întâmplă la  ntrare este cel puţin îngrijorător, însă pe de altă parte recunoaşte că încă nu s-a găsit o soluţie care  să-şi arate roadele.

„Se ajunge aici pentru că oamenii nu respectă ora programată. Vin de la ţară, cu rata de 8,00, au programare la 12,00, dar şi microbuzul spre casă e la aceeaşi oră. E dificil să-i determini să nu se îmbulzească. M-am întrebat şi eu cum respectă distanţa la policlinile particulare, la unele, nu la toate, pentru că am văzut aglomeraţie şi în privat“, a declarat Jijăescu, explicând, pe de altă parte, că deşi le dă dreptate pacienţilor care se plâng de timpul aşteptat în telefon pentru programări, personalul care se ocupă exact de acest lucru nu poate face mai mult.

O programare ia ceva timp, pentru că se verifică lista, se completează în calculator datele pacientului, se preiau numerele pentru contactul telefonic etc, iar la policlinica spitalului judeţean se programează pacienţi din întreg judeţul.

Dr. Jijăescu le reaminteşte însă pacienţilor că până la sfârşitul lunii septembrie cei care au nevoie doar de reţete în continuare le pot solicita pe whatsapp sau pe o altă cale electronică, nefiind nevoie de prezentarea în cabinet. Medicul specialist le poate transmite reţeta, fie pacienţilor, fie medicului de familie.

De menţionat că în judeţul Olt numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit 1.200, iar numărul deceselor este 38, media zilnică a testaţilor pozitiv fiind, în ultimele zile, de 20.

Vă recomandăm să citiţi: 

Pacienţi care refuză să respecte regulile de distanţare fizică: „Da', ce? Nu sunt locuri în cimitir“

Aglomeraţia de la cabinetele Policlinicii Spitalului Slatina s-a mutat afară. Consultaţii prin telefon, iar reţetele din mână-n mână

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite