FOTO  Slătinenii şi-au ales simbolul: podul peste râul Olt va fi emblema oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul peste râul Olt de la intrarea în Slatina dinspre Craiova a fost construit între anii 1888-1891 (FOTO: Adevărul)
Podul peste râul Olt de la intrarea în Slatina dinspre Craiova a fost construit între anii 1888-1891 (FOTO: Adevărul)

Ziua de 1 Decembrie 2014 a avut o dublă însemnătate la Slatina. În afară de marcarea Zilei Naţionale, sărbătorită cum se cuvine de autorităţile locale împreună cu locuitorii urbei, ziua menţionată ar putea rămâne în istoria localităţii prin faptul că a fost anunţat simbolul oraşului. Podul peste râul Olt a fost ales drept emblemă a Slatinei în cadrul unei campanii a municipalităţii numite “Mândri de a fi slătineni”.

Pentru titlul de simbol al oraşului au concurat 12 clădiri şi alte entităţi despre care s-a considerat că ar putea reprezenta această nobilă calitate. Simbolurile sugerate locuitorilor urbei de către oficialii municipalităţii au fost: Podul peste râul Olt, Sediul Prefecturii, Sediul Primăriei, Mănăstirea Strehareţi, Dealul Grădişte - Casa Căsătoriilor & castelul de apă & cel mai mare drapel, Strada Lipscani - Centrul Vechi, Mănăstirea Clocociov, Parcul “Eugen Ionescu”, Esplanada, Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, Oraşul aluminiului - zona industrială şi, respectiv, Căluşul Oltenesc.

Campania autorităţilor locale s-a derulat prin intermediul unor spectacole de muzică în aer liber ce au fost organizate în cinci cartiere ale urbei - fiecare reprezentând o anumită zonă a ţării din punct de vedere cultural. Locuitorii oraşului şi-au putut alege simbolul favorit înscriindu-şi opţiunea pe unul dintre miile de buletine ce distribuite gratis după 17 noiembrie, buletinele fiind depuse în urne speciale amplasate în zonele cele mai aglomerate din oraş.

Finalul campaniei “Mândri de a fi slătineni. Alege simbolul Slatinei pe harta României unite” a avut loc luni – 1 decembrie, când a fost anunţat oficial rezultatul. Astfel, în urma analizării buletinelor de vot, a reieşit că majoritatea slătinenilor au votat ca simbol al Slatinei să fie Podul peste râul Olt, aflat la intrarea în oraş dinspre Craiova. Tot astăzi ar fi trebuit să aibă loc extragerea la sorţi a cinci buletine de vot dintre cele înscrise în campania menţionată, iar proprietarii acestora ar fi trebuit recompensaţi cu premii constând în excursii în zone pitoreşti ale ţării sau tichete-cadou. Din motive necunoscute, acest lucru a fost amânat pentru o zi ulterioară, în cursul acestei săptămâni - joi 4 decembrie, la postul local Olt TV.

Simbolul Slatinei, administrat de… Bucureşti

De menţionat că, în mod surprinzător, de pe lista oficială au lipsit statuile din oraş (extrem de puţine pentru o capitală de judeţ, n.r.), cum ar fi cea a lui Alexandru Ioan Cuza sau cea a Ecaterinei Teodoroiu, ultima fiind sculptată şi amplasată iniţial în centrul vechi al Slatinei la începutul secolului XX şi care a fost/este prima statuie din ţară ce o reprezintă pe eroină. Omiterea statuilor este greu de înţeles din moment ce un monument similar, respectiv o statuie a voievodului Mihai Viteazul, a reprezentat simbolul oraşului ce a apărut pe toate cărţile poştale despre Slatina înainte de anul 1989, dar şi mult după acest an. Ulterior, statuia a dispărut în mod misterios, lăsând oraşul mult mai sărac d.p.d.v. estetic şi nu numai.

Opţiunea locuitorilor capitalei judeţului Olt pentru Podul peste râul Olt nu este defel întâmplătoare şi este o dovadă a faptului că aceştia se mândresc cu obiectivul menţionat, care este primul pod de fier amenajat peste un râu intern românesc. El a fost construit de către inginerul Davidescu între anii 1888-1891. Rămâne de văzut ce vor putea face autorităţile locale pentru acest obiectiv (şi cum îl vor promova, n.a.) deoarece este administrat propriu-zis de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), având urgentă nevoie de reparaţii capitale.

Vă mai recomandăm:

VIDEO  Ziua Naţională la Slatina, marcată cu o fastuoasă paradă militară

VIDEO  1 Decembrie 2014 la Slatina, cu fasole la cazan şi vin fiert

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite