Probă de foc pentru iubitorii de animale. Primăria Slatina organizează, sâmbătă, primul târg de adopţii pentru câinii din adăpost
0Primul târg de adopţii canine, de la reînfiinţarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân, va fi organizat sâmbătă, 3 septembrie 2016, la adăpostul public de la Sărăceşti.
Reprezentanţii Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din Slatina, aceiaşi care vedeau, nu cu mult timp în urmă, ca ultimă soluţie pentru eliberarea de locuri în adăpost eutanasierea câinilor capturaţi, anunţă că sâmbătă, 3 septembrie 2016, începând cu orele 10,00, are loc primul târg de adopţii canine. Primul pentru că, se mai specifică în comunicatul de presă, în fiecare zi de sâmbătă, în intervalul orar 10,00 – 14,00, vor avea loc astfel de evenimente, dacă vremea este prielnică.
„Pentru toţi cei care îşi aleg cu sufletul cel mai bun prieten, se vor organiza târguri de adopţii lunare, în cadrul cărora vor fi promovaţi câini proveniţi din adăpostul de animale al Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân din Slatina.
În cadrul manifestării, medicul veterinar ar putea răspunde întrebarilor slătinenilor privind modul de îngrijire a animalelor de companie şi legislaţia specifică în vigoare.“, anunţă reprezentanţii adăpostului public, specificând că e vorba de aproximativ 150 de câini, cu vârste între 3 luni şi 10 ani, care pot fi adoptaţi de la adăpostul Sărăceşti, situat în strada Prunilor, nr. 8 (fostul poligon). Exemplarele pot fi văzute, de altfel, şi pe pagina de Facebook a serviciului public - Spgcfs Slatina Adapostul Saracesti – creată nu cu mult timp în urmă, unde se anunţă zilnic ce animale şi în ce zonă au fost capturate.

Tot pentru adopţia câinilor capturaţi din municipiu milita şi fostul primar Minel Prina, care, pentru a da un exemplu, lua cu ceva ani în urmă acasă un maidanez, tot în mandatul său petrecându-se, în schimb, lucruri înfiorătoare în adăpost. Nici atunci însă apelul n-a avut ecoul scontat, din motivul simplu că slătinenii, cât ar fi de binevoitori şi iubitori de animale, nu-şi pot transforma locuinţele, cu atât mai puţin la bloc, în cămine pentru câinii abandonaţi pe străzi fie şi pentru faptul că nu le-ar permite vecinii. Cei care, în timp, şi-au asumat îngrijirea anumitor câini pe lângă bloc au fost, de alfel, şi primii care au avut de suferit, exemplarele capturate de noul serviciu public de gestionare a câinilor fără stăpân fiind tocmai acestea.
Sterilizarea şi întoarcerea în teritoriu, în continuare respinsă de municipalitate
Acelaşi serviciu public mai anunţă că luni, 5 septembrie, începe şi campania de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân, campanie susţinută în parteneriat cu Asociaţia pentru Protecţia Animalelor „Prietenii Noştri“ din Slatina. De fapt, partenerii fac toată treaba, cum, de altfel, se întâmplă de ani buni de zile, până acum august fiind în mod tradiţional luna în care medici de prin lume vin să sterilizeze câini la Slatina. Voluntarii vor fi prezenţi în Slatina până pe 10 septembrie, cei care vor să beneficieze gratuit de sterilizarea câinilor din gospodărie putând să facă programări la numărul de telefon 0726 179 270.
Teoria membrilor asociaţiilor de protecţie a animalelor, expusă, de altfel, şi reprezentanţilor municipalităţii ( şi care a determinat o asociaţie din Austria chiar să propună un parteneriat Primăriei Slatina, austriecii angajându-se să investească material şi să vină şi cu experienţa specialiştilor în acest sector), este aceea că doar sterilizarea exemplarelor existente (pe teritoriul Slatinei şi în localităţile limitrofe) va determina, în câţiva ani, reducerea drastică a numărului de maidanezi pe străzi.

Câinii sterilizaţi, mai puţin cei agresivi, ar putea fi returnaţi în teritoriu, spun cei care au văzut că strategia a dat roade în alte oraş din ţară, eutanasierea fiind o soluţie ineficientă. Teoria expusă de aceştia e simplă. Câinele se va întoarce şi-şi va apăra teritoriul, astfel că spaţiul nu va fi ocupat de un alt câine fără stăpân, care de asemenea trebuie capturat, sterilizat şi, poate, în cele din urmă eutanasiat, aşa cum sună strategia publică, fenomenul repetându-se la nesfârşit.
Luni, 5 septembrie, data la care începe campania de sterilizare, este şi termenul-limită avansat de asociaţia Salzburger 50+ pentru un răspuns din partea Primăriei Slatina. Primarul Emil Moţ înclina însă, într-un răspuns acordat Adevărul, pentru a urma propria strategie, care se pliază pe nevoile imediate ale cetăţenilor municipiului, respingând franc strategia de sterilizare şi reîntoarcere în teritoriu şi, implicit, oferta asociaţiei din Austria.
EXCLUSIV Cum vor austriecii să ne cureţe oraşul de câini. Masă caldă pentru 50 de nevoiaşi, dacă se renunţă la eutanasiere. Primar: „Noi trăim în România, ei trăiesc în altă lume“