Medic care refuză contractul cu DSP: „Sunt pentru vaccinare, dar m-am săturat de hârţogării. Medicină când mai facem?“
0Medicul comunei Făgeţelu este singurul din judeţul Olt care a refuzat semnarea contractului cu DSP Olt, în baza căruia poate administra dozele de vaccin din calendarul naţional de imunizări. Medicul n-a avut niciodată contract şi spune că singura problemă este că „eu vreau să fac muncă voluntară, să nu mă plătească, să nu mă oblige să completez în acel program“.
La sfârşitul săptămânii, cei aproximativ 240 de medici de familie din judeţul Olt, convocaţi la o întâlnire cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, au fost informaţi cu privire la strategia privind recuperarea celor 1.000 de restanţieri la vaccinul antirujeolic din Olt. Au aflat cui ar trebui să ceară sprijin pentru a vaccina şi copiii care nu au fost aduşi până acum la cabinet, dar şi că sunt în continuare nevoiţi să facă raportări speciale privind administrarea vaccinului antirujeolic, forma de raportare fiind modificată de nenumărate ori doar în ultima săptămână.
În cadrul aceleiaşi întâlniri medicii de familie au mai fost informaţi că un coleg a refuzat să semneze cu DSP contractul pentru a putea vaccina, prin urmare copiii de pe lista respectivului medic ar trebui vaccinaţi de un alt coleg. Cum medicii din localităţile vecine nu s-au înghesuit să se ofere, s-a luat decizia ca medicul care a refuzat contractul să fie chemat la discuţii, la Societatea Medicilor de Familie, la Colegiul Medicilor, la DSP etc.
„Pentru noi sunt mai importante datele din calculator, constat“
La aflarea veştii că un coleg refuză contractul pentru vaccinare, au început supoziţiile. „Poate o împiedică religia“, s-au auzit mai multe glasuri. „Da֦’ de când nu vaccinează, că n-am auzit până acum?“, „s-o fi întâmplat ceva“ etc.
De fapt, medicul Simona Marinela Croitoru a vaccinat dintotdeauna, spune, a raportat în registrele pe care le completează pe hârtie încă de când şi-a început activitatea, în urmă cu 20 de ani, la cabinetul din Făgeţelu, o comună cu populaţie îmbătrânită din nordul judeţul Olt, a raportat şi telefonic la DSP, a completat şi în fişele pacienţilor săi administrarea vaccinului, dar nu vrea să înceapă o muncă de Sisif şi să completeze din nou, absolut toate datele copiilor, de la începuturi, privind vaccinarea, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV).
„Sunt ortodoxă, sunt pentru vaccinare, dar nu în orice condiţii. M-am săturat de hârţogării. Până acum nu s-a vaccinat la Făgeţelu?! Ei nu s-au întrebat când au văzut că eu n-am primit niciun ban pentru administrarea de vaccin?! Nu vreau acel contract, nu mă pot obliga! Le-am spus că administrez în continuare vaccinul, le raportez cum am făcut-o şi până acum, dar nu vreau ca lună de lună să stau să completez într-un nou program, că fac sau nu fac vaccin. Asta nu mai vreau, noi le raportăm oricum şi în scris şi telefonic, au oameni destui în DSP, pot să facă asta. Pentru noi sunt mai importante datele din calculator, constat, nu ce se întâmplă pe teren. (…) Problema se pune ca eu să încarc din urmă absolut toate datele pacienţilor cu privire la vaccinare. Cine e mama, cine e mama mamei, cu neamuri, cu de toate. Da’ cine sunt, frate, eu, bătaia voastră de joc?! Medicină când mai facem?! Nu e normal aşa ceva, pot să decid ce fac cu timpul meu. Dacă ei sunt de acord ca de acum încolo să fac toate astea, foarte bine, dar din urmă nu mai vreau. Pentru cinci copii vaccinaţi la şcoală iau 50 de lei. Nu-i vreau, fac vaccinul fără bani, dacă sunt şi ei de acord, cum am făcut şi până acum. De fapt, asta e problema, că eu vreau să fac muncă voluntară. Dacă vrea un alt medic să-şi asume munca asta, să-şi ia şi banii, poate să o facă“, spune medicul.
„Vaccinul trebuie administrat în condiţii de siguranţă“
Medicul din Olt, adept al vaccinării, critică pe de altă parte hei-rup-ul care caracterizează activitatea din ultima perioadă, mai ales de la declanşarea epidemiei de rujeolă. Spune că, este adevărat, se vaccinează de zeci de ani, însă condiţiile nu mai sunt aceleaşi. „Sunt obligată să pun părintele să semneze că este de acord cu vaccinarea. Cu alte cuvinte că-şi asumă. Şi-l înţeleg, nu e medic, ce să facă el, dacă vine la medic şi eu îl pun să-şi asume el o decizie medicală? Pe de altă parte, merg la şcoală să administrez vaccinul. Eu nu-l fac decât cu părintele de faţă. Sunt copii care nu se află pe lista mea de pacienţi, nu-i cunosc, nu le cunosc istoricul medical. Nu e normal să fie părintele acolo, să-mi spună despre copil, ce afecţiuni are, alergii? Vaccinul trebuie administrat în condiţii de siguranţă, vremurile nu mai sunt aceleaşi“, spune medicul, mergând mai departe cu analiza. „Eu refuz să mai iau copii 0 – 1 an pe lista mea. De fapt, nici nu mai găseşti în zonă aşa ceva, copii mici şi gravide, 90% sunt vârstnici. Şi dacă-i iau, vă spun sincer, înainte de administrarea vaccinului îi voi trimite la consultaţie la medicul specialist, la pediatru. Nu e normal aşa?“, mai spune medicul, explicând, pe de altă parte, de ce piedici se lovesc medicii din locurile aproape uitate de lume, obligaţi să facă medicină cu nervii întinşi la maximum din pricina condiţiilor.
Pe de o parte, spune medicul Simona Croitoru, se bucură că astăzi, teoretic, cu doar câteva click-uri ai scos reţeta, ai acces la fişa pacientului etc. Pe de alta, „sunt nevoită să vin la 6,30 în cabinet, să urc consultaţiile în SIUI. Ei spun că merge, noi spunem că nu merge, pacienţii aşteaptă la uşă. Cât poţi să-i ţii, sunt oameni bătrâni, bolnavi, care au venit de la nu ştiu câţi kilometri, pentru că localitatea noastră se întinde pe 45 de kilometri pătraţi? Vă spun sincer, ies cu laptop-ul în pridvor să am conexiune. Am încercat toate reţelele mobile, pe fibră optică nu vrea operatorul, spune că nu se susţine investiţia pentru un singur client. Dacă cineva are Internet la Făgeţelu, să vină să completeze el în nu ştiu câte programe electronice“, mai spune medicul, care respinge cifrele avansate în şedinţa de la Slatina, de 23 sau 50 (cifrele furnizate către DSP de autorităţile locale sunt, au spus reprezentanţii DSP, contradictorii) pacienţi restanţieri la vaccinul antirujeolic. „Ultima dată am vaccinat acum o lună-două, nu cred că sunt restanţieri. Poate că sunt neîncărcaţi în acel RENV“, a mai spus medicul.
Medicii de familie din Olt au participat, vineri, la o şedinţă, pentru a stabili cum vor administra vaccinul copiilor neimnunizaţi FOTO: Alina Mitran
În judeţul Olt, de la declanşarea epidemiei de rujeolă, în 2016, s-au înregistrat 114 cazuri de îmbolnăvire, în cea mai mare parte forme uşoare şi medii de boală, şi niciun deces. Pe de altă parte, se înregistrează puţin peste 1.000 de restanţieri la administrarea dozelor de vaccin antirujeolic, aceştia fiind căutaţi în perioada următoare de către medicii de familie şi convinşi, părinţii, să se prezinte cu micuţii la cabinet, pentru vaccinare. Cazurile de rujeolă s-au înregistrat atât în mediul urban, cât şi în rural (53 urba, 61 rural), iar 33 de cazuri au avut ca sursă „infecţii asociate actului medical“, fiind cazuri de boală contractată în spital. Rata de vaccinare în Olt, la vaccinul antirujeolic, este de 96,23% în rural şi 88,03% în urban, la prima doză, iar la a treia doză, de 93,64% în rural şi de doar 73% în urban (conform datelor rezultate dintr-un studiu realizat de DSP Olt la începutul acestui an).
Despre RENV
Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor este un program în care sunt evidenţiate datele privind inocularea dozelor de vaccin prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare pentru fiecare copil. Prima înregistrare a copilului are loc în maternitate, medicul vaccinator care preia ulterior vaccinarea, pe bază de parolă, înregistrând în program dozele următoare. Administrarea dozelor de vaccin se plăteşte medicilor vaccinatori, din 2013, de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, în baza unui contract, medicii având, conform acestui contract, obligativitatea completării datelor. Trecerea la RENV s-a făcut relativ greoi, medicii semnalând mai multe probleme şi refuzând, iniţial, foarte mulţi completarea acestor date.