Jocul serios de-a antreprenorii. Profesor: „Firmele lor sunt înregistrate oficial, au activitate, participă la competiţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerii de mâine îşi exersează abilităţile în astfel de concursuri FOTO: Alina Mitran
Managerii de mâine îşi exersează abilităţile în astfel de concursuri FOTO: Alina Mitran

Elevi ai liceelor economice din mai multe oraşe ale regiunii Sud-Vest Oltenia s-au confruntat într-o competiţie a firmelor de exerciţiu, jocul de-a antreprenorii antrenându-i, spun profesorii lor, pentru experienţele adevărate de peste câţiva ani.

Firmele de exerciţiu (FE) sunt mult mai mult decât un joc serios al elevilor care studiază la profilul economic. Elevii simulează activitatea unei firme cu tot ce implică aceasta, îşi înregistrează firma, demarează activitatea, au relaţii contractuale, participă la târguri etc.  Astăzi au participat la un concurs regional „Antreprenor de succes“, desfăşurat la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina, activitatea şi prestaţia celor care au reprezentat firmele fiind jurizată de profesori de specialitate.

Concursul se află la a IV-a ediţie, iar în acest an au participat aproape 100 de firme de exerciţiu din Olt şi din celelalte judeţe ale regiunii S-V Oltenia, fie direct, cu stand-uri de prezentare şi susţinerea unei expuneri în faţa juriului, fie indirect, la o altă categorie, trimiţând documentele şi materialele solicitate. Elevii „îngrijesc“ o astfel de firmă ani de zile, o predau la absolvire, iar cei care vin din urmă fie dezvoltă firma pe care au preluat-o, fie înfiinţează la rândul lor o alta, pe domeniul dorit. Pentru competiţia firmelor de exerciţiu există, de altfel, concursuri diverse în ţară şi chiar o olimpiadă, una dintre firmele elevilor colegiului gazdă câştigând un premiu de calitate la o astfel de competiţie naţională.

concurs firme de exerciţiu

Creativitatea la ea acasă

Cu materiale de prezentare au venit la concursul de la Slatina foarte mulţi elevi.  Le-au gândit şi le-au realizat în echipă, în competiţie absolut totul fiind luat în considerare, de la slogan, până la concepţia grafică, dar sunt controlate şi partea de contabilitate sau planul de management etc. Cel mai mare aport l-au avut elevii din clasele mai mari, care, pentru a le da curaj, i-au lăsat, în schimb, în anumite cazuri, să susţină firma în concurs pe colegii din clasele a IX-a. „Trebuie motivaţi şi cei mici, pentru ei astfel de concursuri sunt extrem de importante, le dau curaj, în plus, este o altă manieră de a parcurge materia, îi „prindem“ mai uşor în acest mod. Firmele lor sunt înregistrate oficial, au activitate, participă la competiţii“, a declarat directorul-adjunct al colegiului care a organizat competiţia, prof. Jenica Urdeş.

concurs firme de exerciţiu

Impresionaţi sincer de prestaţia anumitor elevi au fost şi angajatorii invitaţi la eveniment. Aceştia au parteneriate semnate cu şcoala, îi coodonează pe elevi pe perioada de practică şi, ulterior, îi recrutează pentru angajare. „Avem şi elevi foarte buni, pe care îi angajăm ulterior, sunt şi elevi absolut dezinteresaţi pe perioada acelor stagii, ţine foarte mult de motivaţia fiecăruia“, a declarat reprezentantul unei firme din Slatina care are un astfel de parteneriat cu şcoala.

Elevii au optat pentru obiecte de activitate diverse. Firmele lor prestează servicii (agenţii ed turism, saloane de înfrumuseţare, firme specializate în organizarea de evenimente), dar fac şi producţie (laboratoare de cofetărie, produse tradiţionale) sau comerţ.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite