Darius Vâlcov, demis din funcţia de ministru al Finanţelor de scandalul de corupţie al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul pesedist Darius Vâlcov a demisionat, duminică la prânz, din funcţia de ministru al Finanţelor. Anunţul nu a fost făcut de angajaţii cabinetului său, ci chiar de premierul Victor Ponta câteva ore mai târziu, în cadrul unor intervenţii televizate. Vâlcov, fost primar de Slatina, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de săvârşirea unor fapte de corupţie în timpul cât a fost edilul capitalei Oltului.

Darius Vâlcov a fost nevoit să-şi demisia din fruntea portofoliului Finanţelor din cauza uriaşului scandal de corupţie anunţat de Direcţia Naţională Anticorupţie la începutul weekend-ului trecut. Duminică la prânz, Vâlcov s-a prezentat în faţa premierului Victor Ponta, căruia i-a înaintat demisia din Guvern, acceptată imediat. Fostul primar al municipiului Slatina în perioada iunie 2004 – martie 2012 a fost pus deja sub urmărire penală de DNA pentru trafic de influenţă. El este acuzat de anumite fapte de corupţie petrecute în timpul mandatului de primar, respectiv ar fi favorizat pe patronul unei firme locale pentru a câştiga în mod repetat mai multe licitaţii şi lucrări de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare în mai multe localităţi din judeţul Olt, inclusiv în oraşul pe care-l conducea atunci. Procurorii spun că au dovezi că actualul ministru de Finanţe încasa 20% de la fiecare contract adjudecat de firma favorizată. În urma acestor maşinaţiuni, anchetatorii spun că fostul edil al Slatinei ar fi adunat peste 2 milioane de euro începând din decembrie 2010, bani pe care i-a primit atât cash, dar şi în diverse conturi ale unor firme controlate de el prin interpuşi.

În referatul DNA de demarare a urmării penale se arată: “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:  VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, primar al municipiului Slatina, la data faptei, în prezent Ministru al Finanţelor Publice, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: în cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe suspectul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt>, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltul  a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt>. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava>, <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina> şi <Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt>. Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului <Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt>, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.
Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov Bogdan Darius. În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, suspectul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme. Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul unor persoane faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

În acelaşi dosar sunt implicaţi şi actualul primar de Slatina, Minel Prina, cel care i-a luat locul lui Vâlcov din februarie 2013, dar şi Lucian Şuşală, fostul şofer al lui Vâlcov în perioada cât a fost primar, numit ulterior director al firmei Consloc Imobiliare SRL administrată de municipalitate. Ei sunt acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prina a fost plasat în arest la domiciliu de judecătorii ICCJ începând din noaptea de duminică - 15 martie, iar Şuşală a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. În plus, încă doi oameni de afaceri, respectiv Cristian Tomescu, patronul SC Cafmin SRL, şi Bogdan Petrică Timofte, au fost plasaţi sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

De unde a plecat Vâlcov

Darius Vâlcov (37 ani) a fost primar al Slatinei din iunie 2004 şi până la finele lui martie 2012 când, preşedinte al PDL Olt fiind (membru PD din anul 2000, n.r.), a demisionat din acest partid şi din funcţia de primar pentru ca, după o săptămână – respectiv pe 2 aprilie acelaşi an, să treacă la PSD, din partea căruia a candidat iarăşi la Primăria Slatina în alegerile locale din vara aceluiaşi an. A câştigat lejer un nou mandat de edil al urbei - în iunie 2012 -, dar, iarăşi, după numai câteva luni, respectiv în decembrie 2012, el a demisionat din nou, de data aceasta ca urmare a faptului că tocmai obţinuse un mandat de senator.

La momentul demisiei din fruntea PDL şi a Primăriei Slatina, în martie 2012, Vâlcov susţinea că a apelat la acest gest deoarece Guvernul al cărui partid îl reprezenta în judeţul Olt nu l-ar fi sprijinit să ducă la bun sfârşit o serie de investiţii importante în oraş: centura ocolitoare a urbei, Sala Polivalentă, un bazin de înot ş.a.

Cariera politică a slătineanului Darius Vâlcov a cunoscut o ascensiune bruscă în august 2014, când a fost propus pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului, el fiind, anterior, senator al judeţului Olt din partea PSD şi aflat la primul mandat ca parlamentar. Ulterior, respectiv în decembrie 2014, Vâlcov a fost confirmat ca ministru al Finanţelor în Guvernul “Ponta IV”. Înainte să ajungă pentru prima dată alături de Victor Ponta, Vâlcov s-a făcut remarcat ca preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică şi Urbanism din Senat, el conducând şi Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Minel Prina, edilul Slatinei, arestat la domiciliu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite