Cea mai mică pensie de stat din Regiunea Sud-Vest Oltenia. Peste 17.500 de pensionari olteni trăiesc din pensia socială de 400 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru cei mai mulţi pensionari, pensia ajunge cu greu de la lună la lună Foto: Alina Mitran
Pentru cei mai mulţi pensionari, pensia ajunge cu greu de la lună la lună Foto: Alina Mitran

Pensionarii din Olt, care reprezintă aproximativ 20% din totalul pensionarilor din Regiunea Sud-Vest Oltenia, au încasat, atât în 2014, cât şi în 2015, cea mai mică pensie din sectorul de stat raportat la cele şase judeţe, sub 800 de lei. Peste 17.500 de pensionari trăiesc însă din venitul minim social de 400 lei. Nu le ajunge nici de medicamente, aşa că se-mprumută, uneori de mai multe ori pe an, la CAR.

Sunt peste 115.000 şi reprezintă 20% din numărul total de pensionari din Regiunea Sud-Vest Oltenia (ocupăm locul III, după Dolj şi Vâlcea). Încasează însă, conform datelor raportate de Casa Judeţeană de Pensii Olt, cea mai mică pensie din sectorul de  stat din regiune.

Pensionarii din Olt, din sectorul de stat, se descurcă dintr-o pensie medie de 760 lei în 2015 (727 lei în 2014), cea mai mică dintre cele şase judeţe ale regiunii. Cea mai mare pensie o încasează gorjenii – 931 (881 în 2014) şi mehedinţenii - 853 lei (810 în 2014).

În 2015, la nivel de regiune, o cincime din total pensionari primea indemnizaţia socială minimă garantată în plată (de 400 de lei), ponderea celor nevoiţi să trăiască doar din pensia socială crescând cu 27,5% în 2015, faţă de anul anterior. În Olt, peste 17.600 erau nevoiţi să se descurce cu 400 de lei în 2014 şi peste 20.200 anul trecut.

Pensionarii din sectorul agricol, 21.708 persoane în 2015, cu peste 2.200 mai puţini faţă de 2014, aveau o pensie medie de 348 de lei în 2014 şi 366 lei în 2015, primind, cei care nu le cumulează şi cu alt tip de pensie, pensia minimă garantată de 400 lei.

După o viaţă de muncă, pensionarii îşi permit cu greu vizitele la medic şi mai ales medicamentele prescrise, din nevoia de a nu acumula datorii fiind, altfel, primii care se înghesuie la ghişeele de taxe şi impozite, pentru a scăpa de dări.

Dacă în urmă cu mai mulţi ani lucrătorii din metalurgie în special se pensionau la vârste care pe ceilalţi muncitori îi făceau invidioşi (50 de ani), beneficiind de grupa I de muncă, şi cu pensii mari, în ultimul deceniu numărul salariaţilor din industrie a scăzut drastic, perspectiva unui venit decent la pensie deteriorându-se pe măsură.

„Treburile în România asta a noastră nu le mai rezolvă decât un război civil!“

Să afli cât de greu o duc pensionarii nu e nevoie să faci cercetări deosebit de amănunţite. Cei cu pensie decentă se preocupă să-şi omoare timpul, şi i-am întâlnit, în Slatina, la Clubul Pensionarilor, jucând şah, table, uitându-se la televizor sau stând pur şi simplu de vorbă. Cei care de-abia îşi duc bătrâneţile umplu în schimb holul Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari, când nu mai au unde să ceară.

La Clubul Pensionarilor, cum spuneam, voie bună. Grupurile sunt deja formate, oamenii au programul lor zilnic, e o întâlnire de la care nu pot lipsi. Nu se vaită de pensia mică, pentru că văd ce e-n jur, cum se trăieşte.

Noi, de bine, de rău, ne-am descurcat, de voi e greu!“, o spune, franc, un pensionar. „Aici nu, nu găsiţi cu pensii sub 1000 de lei, pentru că oamenii au lucrat la Uzină, la Carbonoase...“, vin repede lămuriri. Adică oameni invidiaţi astăzi pentru pensie, la fel cum li se întâmpla pe vremuri pentru salariu, dar care şi-au petrecut zeci de ani din viaţă lucrând în condiţii foarte grele.

pensionari1

Probleme au şi ei, chiar dacă nu legate de facturi sau de rate. Au copiii rate şi se sprijină la părinţi, ca tot românul. „Domne, eu i-aş omorî pe ăştia de la bănci care dau cu atâta uşurinţă creditele oricui lucrează la nu ştiu ce sereleu! Pleacă ăla când se-nchide firma, dar banca execută, nu rămâne-n pierdere. Nu, lucrurile nu merg deloc bine! Păi asta e dreptate? Dac-a făcut şi ceva bun Boc ăla, a făcut atunci când a tăiat pensiile nesimţite, de le dau ăştia din nou. Da’ ce-a făcut, domne, un judecător de ia sute de milioane, că el şi de Paşte are oricând 10 miei, îmi tai eu o mână dacă nu-i aşa, şi de Crăciun are ce-i trebuie, nu umblă niciodată la salarul ăla nesimţit! La fel şi medicii, îmi tai o mână dacă e vreunul care nu ia, şi de are salariul 100 de milioane. Merg la doctoriţa de familie, strâmbă din nas când mă vede. Îi dau 20 de lei, să aibă de-o floare, mă întreabă ce mai face doamna, că să aibă grijă, că să mănânce fructe...

Treburile în România asta a noastră numai un război civil le mai rezolvă, vă spun eu! Să ies eu cu o mitralieră pe stradă, să împuşc vreo 20, să mă împuşte pe mine unu’, să mai împuşte unu’ alţi 20, că altfel nu se mai poate!“, se aprind pensionarii.

„Am 400 de lei şi nu mă descurc, dar ce, dacă mă vait, îmi daţi dumneavoastră?“

Greu, în schimb, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, unde oamenii vin fie să se-mprumute, fie să-şi plătească ratele sau cotizaţia.
Sunt peste 5.000, din tot judeţul, iar jumătate dintre ei au împrumuturi, spune preşedintele CARP Slatina, Toma Baicon. Vin şi pentru câteva sute de lei, bani de care au nevoie şi pe care n-au de unde să-i ia.

„Toamna vin şi se-mprumută să-şi cumpere lemne, de sărbători vin să aibă o masă mai bogată, mai ia pentru medicamente sau intervenţii medicale, pentru că pensiile sunt prea mici să-şi permită să trăiască şi să mai şi economisească. Cei mai mulţi au pensii mici, sub 1.000 lei“, spune preşedintele CARP.

La ghişeu, pentru plata ratelor, e tot timpul cineva. O pensionară din Slătioara s-a-nscris astăzi la fond, plăteşte contribuţia. Are 900 de lei pensie şi n-are din ce economisi. Spune că are nevoie pentru servicii medicale, soţul e bolnav, iar la doctor nu mergi fără bani, că eşti sau nu eşti asigurat.

pensionari

Floarea Văduva, altă pensionară, are o pensie de 400 de lei. A fost femeie de serviciu la o asociaţie de locatari. „Nu pot să trăiesc din 400 de lei, dar dacă nu pot şi mă vait, ce, îmi daţi dumneavoastră?“, e răspunsul omului obligat să se drămuiască. Doar că n-are din ce şi a ajuns tot la CAR, unde dobânda e mică, poate să ia bani, la bancă, la cei 70 de ani şi la venitul său, nu i-ar da nimeni. A luat 1.000 de lei, pe care-i rambursează într-un an.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite