Aproape 800 de olteni amendaţi pentru apeluri false la “112”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea covârşitoare a apelurilor telefonice la "112" sunt false... (FOTO: Adevărul)
Majoritatea covârşitoare a apelurilor telefonice la "112" sunt false... (FOTO: Adevărul)

În vreme ce unii dintre noi încearcă să prindă o linie liberă la numărul unic de urgenţă “112” pentru a salva viaţa cuiva, alţii preferă să îi ţină de vorbă sau să-şi bată joc de operatorii acestui serviciu telefonic vital. În judeţul Olt, anul trecut au fost amendaţi pentru “glume proaste” la acest număr de telefon un număr de aproape 800 de persoane. Din păcate, doar o treime dintre apelurile la “112” de anul trecut s-au dovedit a fi reale.

Situaţie îngrijorătoare în ce priveşte modul în care o parte dintre locuitorii judeţului Olt conştientizează rolul pe care-l au în societate. Astfel, din prostie sau dintr-un “spirit de glumă” greu de înţeles de o minte trează, unii dintre olteni abuzează de libertatea avută la dispoziţie şi pun în pericol vieţi umane. Astfel se întâmplă în cazul numărului unic de urgenţă “112”, un serviciu telefonic gratuit aflat la dispoziţia tuturor cetăţenilor.

Din păcate, această “gratuitate” este însoţită de gesturi inconştiente ale unor persoane cu un grad redus de percepere a realităţii. Potrivit unei situaţii statistice realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pe anul trecut, în judeţul Olt au fost primite şi “tratate” nu mai puţin de 327.187 de apeluri de prim-ajutor. Apelurile telefonice au fost transferate după cum urmează: la Ambulanţă – 56,32 %, la Poliţie – 29,09 %, la ISU/SMURD – 10,53 %, iar către Jandarmi – 4,06 %. Demn de semnalat este că, din numărul total de apeluri înregistrate anul trecut – 327.187, doar 29,28 % s-au dovedit a fi reale, iar restul de 70,72 % au fost false. La nivel naţional, din punct de vedere al apelurilor false, primele judeţe sunt Covasna, Călaraşi şi Mureş.

“Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele Pre-pay. Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, au precizat reprezentanţii STS.

Amenzi de până la 1.000 lei

Dintre persoanele din judeţul Olt care au telefonat în joacă anul trecut la numărul unic “112” merită menţionat faptul că 780 au fost identificaţi şi sancţionaţi ulterior conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul amintit. Astfel, potrivit actului normtiv amintit, apelurile false sau abuzive la “112” se sancţionează cu până la 1.000 de lei.

Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu mai încarce inutil liniile de urgenţă “112” deoarece un apel telefonic fals poate duce la pierderea unei vieţi. “Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul înconjurător”, au mai precizat reprezentanţii STS.

Numărul de telefon “112” este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil atât în ţara noastră, precum şi în întreaga Uniune Europeană.

Mai puteţi citi:

FOTO-VIDEO  Slătinenii au intrat în “maratonul” pentru cadourile de Crăciun

FOTO  Târgul de Crăciun de la Slatina: ocolit şi de locuitori, şi de comercianţi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite