Premieră în România: o primărie a plănuit topirea zăpezii de pe străzi la iarnă. Firmele de deszăpezire n-au vrut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia unui oraş din România a intenţionat să înlocuiască, cel puţin parţial, deszăpezirea clasică. Însă nu a găsit firme dispuse să facă acest lucru FOTO Silvana Armat
Administraţia unui oraş din România a intenţionat să înlocuiască, cel puţin parţial, deszăpezirea clasică. Însă nu a găsit firme dispuse să facă acest lucru FOTO Silvana Armat

Pentru prima dată la nivel naţional, administraţia unui oraş a alocat mai bine de 1,2 milioane de euro pentru ca, în iernile care urmează, zăpadă căzută pe străzi să nu mai fie doar transportată pe câmpuri, ci şi topită. Răspunsul firmelor din domeniu a fost, însă, altul.

5,6 milioane de lei, fără TVA, este valoarea alocată de Primăria municipiului Sibiu pentru deszăpezirea străzilor oraşului în următoarele trei ierni. Suma este considerabil mai ridicată decât cea a contractului aflat încă în vigoare, semnat tot pentru trei ani, pentru suma de 3,8 milioane de lei, fără TVA.

Spre diferenţă de vechiul contract, administraţia locală a decis să aducă mai multe modificări, printre care cea mai importantă este cea referitoare la eliminarea cantităţilor de zăpadă. Astfel, în caietul de sarcini al procedurii lansată pentru încredinţarea noului contract, printre utilajele solicitate celor care se înscriu la licitaţie se numără şi o instalaţie specială de eliminat zăpada prin topire. Această instalaţie trebuia să să aibă o capacitate de a topi minim 200 de mc de zăpadă pe oră. „Aceasta va fi utilizată în zonele în care este fezabil din punct de vedere tehnic”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. Care mai prevedea că  evacuarea apelor rezultate urma realizată în căminele de canalizare indicate de reprezentanţii administraţiei locale.

Răspunsul firmelor: zero

Licitaţia pentru noul contract a fost lansată pe 27 iulie 2017, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru ziua de 28 august. Dată la care demersul Primăriei din Sibiu s-a dovedit a nu fi atractiv pentru societăţile comerciale. Astfel, deşi două companii locale s-au înscris la licitaţie, în cele din urmă au decis să nu mai depună nicio ofertă. Prin urmare, administraţia locală s-a văzut nevoită să anuleze procedura de achiziţie.

Actualul contract de deszăpezire al Sibiului, semnat în 2014, a fost atribuit în urma unei proceduri la care s-au înscris patru companii sau asocieri de firme. Contractul va expira pe 8 decembrie 2017, dată până la care Primăria va trebui să găsească un alt operator care să deszăpezească străzile şi să acţioneze împotriva poleiului.

Prea puţini bani

O instalaţie de topit zăpada cu o capacitate precum cea solicitată de administraţia din Sibiu are preţuri care pornesc de la aproximativ 170.000 de dolari. Iar firmele interesate de contractul de deszăpezire al oraşului au considerat că o astfel de investiţie ar fi prea mare. „Pentru ce să cheltuiesc atâţia bani? Eu nu trăiesc doar din deszăpezire, aceasta este doar o activitate sezonieră, câteva săptămâni pe an, cel mult. Prin urmare, nu merită să dau banii pe o astfel de instalaţie, pentru că în trei ani de contract nu mi-aş amortiza investiţia“, a declarat pentru „Adevărul“ reprezentantul uneia din companiile interesate de contract.

Acesta mai arată că, în afară de solicitarea referitoare la aceste utilaje, caietul de sarcini mai avea şi alte câteva omisiuni, care l-au determinat să nu mai depună ofertă. „Am mai discutat şi cu alţi colegi din domeniu, nici ei nu erau tocmai împăcaţi cu toate cerinţele din documentaţia de atribuire. Şi, din câte văd, cu toţii avem aceeaşi părere“, a mai adăugat omul de afaceri.

Rămâne doar o idee

Cum procedura de atribuire a acestui contract era estimată să dureze cel puţin 60 de zile, autorităţile locale ale municipiului Sibiu se văd nevoite să relanseze degrabă o nouă licitaţie pentru deszăpezire, având în vedere că actualul contract multianual expiră în 8 decembrie. „Adevărul“ a solicitat Primăriei Sibiu, în scris, dacă va elimina la viitoarea procedură cerinţele referitoare la topirea zăpezii. Până la redactarea acestui material nu a fost oferit un răspuns, însă surse oficiale au arătat că acest lucru se va întâmpla. „Devenim presaţi de timp şi nu mai putem aştepta. Vom renunţa la a mai cere topirea zăpezii, pe lângă alte mici modificări ale caietului de sarcini“, au arătat reprezentanţii administraţiei locale pentru „Adevărul“.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite