Hotelul de gheaţă, minunea de la Bâlea Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10.000 de cărămizi uriaşe de gheaţă vor fi folosite pentru a fi ridicat, la Bâlea Lac, cel de-al nouălea hotel de gheaţă. Clădirea neobişnuită va fi inaugurată pe 25 decembrie.

An de an, mii de turişti fug de agitaţia marilor oraşe pentru o vacanţă în decor de poveste, în inima munţilor Făgăraş, la Bâlea Lac. Iar principalul obiectiv care atrage deopotrivă turişti români şi străini la peste 2.000 de metri altitudine este hotelul de gheaţă, care în acest an se ridică pentru a nouă oară la Bâlea Lac. 

10.000 de cărămizi uriaşe tăiate din gheaţa lacului Bâlea

Lucrările la cel de-al nouălea hotel de gheaţă precum şi la cele trei iglu-uri sunt în plină desfăşurare la Bâlea. De dimineaţă şi până la lăsarea întunericului, 30 de oameni muncesc susţinut, pentru ca hotelul să-şi poată primii oaspeţii pe 25 decembrie, când este programată inaugurarea. Pentru că temperaturile sunt foarte scăzute la o asemenea altitudine, muncitorii fac pauze la fiecare două ore, pentru masă dar şi pentru a se încălzi cu câte un ceai fierbinte. 

Singurul obiectiv de acest gen din România este construit, integral, doar din zăpadă şi gheaţă. Cărămizile uriaşe de gheaţă sunt tăiate cu drujba din gheaţa groasă a lacului Bâlea, şi apoi transportate până la locul construcţiei cu snowmobilul.  

„La bază se curăţă frumos ca să fie la nivel drept, se amenajează, după care ridicăm zidul de calupi de gheaţă. Zidim, punem apoi apă, zăpadă, ca să se consolideze zidurile”, explică Ioji Paul, unul din muncitorii care lucrează la construcţia hotelului.

Întreaga construcţie, care anul acesta numără 12 camere plus 3 iglu-uri de gheaţă, „înghite” aproximativ 10.000 de calupi de gheaţă, fiecare cântărind între 60 şi 70 de kilograme.  

Pentru acoperişuri, atât la hotel cât şi la iglu-uri, se folosesc cofraje peste care se aruncă zăpadă şi apă. „Facem cofrajele şi apoi mergem pe ele cu zăpadă şi cu apă, până se întăresc, după care se decofrează interiorul şi rămâne acoperişul frumos, amenajat, pe urma mai vine şi câte ceva rectificat pe dinăuntru dar prea putin”, adaugă Ioji Paul. 

Brukenthal, Maria Antoaneta sau Vivaldi vă aşteaptă în decor de gheaţă

Tema de anul acesta a hotelului de gheaţă este Baroc in Ice, iar camerele vor fi decorate cu elemente de inspiraţie barocă. Tot din era barocă vin şi denumirile, cele 12 încăperi urmând să se numească Brukenthal, Ludovic al IV-lea, Schonnbrunn, Maria Antoaneta, Maria Teresa, La Fontaine, Antonio Vivaldi, Bach, Rembrandt, Velasquez, Voltaire şi Moliere. Cât priveşte cele trei iglu-uri de gheaţă, acestea vor purta numele a trei din cei patru muşchetari, respectiv D*Artagnan, Athos şi Porthos. 

Turiştii care îşi petrec noaptea în paturile de gheaţă semnează o declaraţie pe proprie răspundere, iar fiecare pat are o saltea moale acoperită cu lenjerie, pături şi blănuri de animale. De asemenea, turiştii primesc saci de dormit, temperatura în interior fiind cuprinsă între -2 şi +2 grade Celsius. 

Cât ne costă vacanţa la Ice hotel

Cât priveşte preţurile, o cameră dublă la Ice Hotel 2013 va costa 400 de lei iar pentru un iglu de gheaţă doritorii vor plăti 600 de lei. Cina festivă la Ice Restaurant, servită din farfurii şi pahare de gheaţă, va costa 250 de lei. Copiii între 6 şi 15 ani beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar pentru copiii sub 6 ani cazarea este gratuită. Pentru noaptea de Revelion, hotelul este rezervat complet, însă mai sunt locuri pentru petrecerea de Crăciun.

Pentru a ajunge la Bâlea, din drumul naţional 1, care face legătura între Braşov şi Sibiu, cotiţi spre Cârţişoara şi puteţi merge cu maşina până la Bâlea Cascadă. De aici, deoarece în această perioadă Transfăgărăşanul este închis, puteţi urca până la Bâlea Lac doar cu telecabina. Adulţii plătesc 25 de lei pentru urcare şi tot atât pentru coborâre, iar copii până la 12 ani, 15 lei pentru urcare şi tot atât pentru coborâre. 

După finalizarea hotelului şi a iglu-urilor de gheaţă la Bâlea Lac va fi construită şi o nouă biserică de gheaţă, unde un cuplu de englezi şi-a planificat deja nunta, în luna februarie a anului viitor. 

Revelion în dormitorul lui Ceauşescu, la Bâlea Lac

Tot la Bâlea Lac, amatorii de inedit dar şi nostalgicii Epocii de Aur pot petrece Revelionul într-un mod inedit. Fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, Paltinul, este amenajată şi introdusă de ani buni în circuitul turistic, însă dormitorul dictatorului a rămas şi acum neschimbat. 

S-au păstrat partea de la intrare, lambriurile de lemn, parchetul, mocheta, lampa, scrinul, masa, tot mobilierul din dormitor, dar şi masa la care Ceauşescu şi apropiaţii lui jucau şeptică. A fost schimbată în totalitate baia, s-au schimbat geamurile şi au fost puse un frigider şi un televizor. 

cabana paltinul4

Dormitorul lui Nicolae Ceuasescu de la Balea Lac a ramas neschimbat

Pachetul de Revelion pentru apartamentul în care se relaxa fostul dictator costă 1.200 de lei de persoană şi include cazare, taxă locală divertisment şi pensiune completă cu intrare cu cina din 29 decembrie 2013 şi ieşire cu micul dejun din 2 ianuarie 2014. La această ofertă se adaugă încă o noapte de cazare, gratuit, fie 28/29 decembrie 2013 fie 2/3 ianuarie 2014. 

Locul trei în topul Fodor’s 

Hotelul de la Bâlea Lac a fost inclus anul acesta pe poziţia a treia într-un top zece al celor mai spectaculoase locuri de cazare sculptate în gheaţă din toată lumea, clasament realizat de prestigiosul ghid de călătorii Fodor’s. „Probabil cea mai în vogă destinaţie de acest gen“, este descris laudativ hotelul din munţii Făgăraş de editorii publicaţiei online.

image

Satului Kakslauttanen din staţiunea finlandeză Saariselka, aflat pe primul loc in top - Foto Fodor`s

image

Snow Village din Montreal, locul 2 in top - Foto Fodor`s

Prima poziţie i-a revenit satului Kakslauttanen, aşezare turistică din staţiunea finlandeză Saariselka, unde cazarea se face în igluuri, în timp ce locul secund a fost ocupat de Snow Village, un complex din Montreal, Canada, în care toate facilităţile, de la apartamentele de lux până la SPA-ul din dotare, sunt construite din gheaţă. Clasamentul este dominat de hoteluri din Finlanda, Norvegia şi Suedia. (Oana Bâltoc)        

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Feerie pe gheaţă în centrul Sibiului. Sibienii şi turiştii sunt aşteptaţi la patinoar

Au început lucrările la cel de-al nouălea Hotel de Gheaţă

Bâlea şi Păltinişul îşi aşteaptă turiştii. Unde schiem în această iarnă, la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite