De ce avem vise erotice. Ce gânduri ascunde mintea noastră când visăm partide fierbinţi de amor - explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţa este perioada în care avem cele mai multe vise erotice, iar la maturitate ele sunt mai rare, dar, de multe ori, de o foarte mare intensitate. În spatele lor, spun speciaşiştii, sunt ascunse nişte gânduri

Cel mai frecvent, spun specialiştii, visele erotice apar în perioada adolescenţei. „Când intrăm în somn, aşa numita starea de moţăială, atunci, de fapt, creierul nostru emite aşa numitele unde alfa. Pe nivelul alfa funcţionează ambele emisfere ale creierului. Când suntem conştienţi ne aflăm de fapt în starea beta, pe nivelul beta, în care funcţionează de obicei doar jumătate din creier, emisfera stângă, emisfera analitică, emisfera răspunzătoare de comunicare, emisfera critică în acelaşi timp, pe când emisfera dreaptă şi-o accesează în stare de conştienţă de obicei pictorii, muzicienii, persoanele care creează, este emisfera orientată spre partea de artistic, de frumos. 

Atunci când intrăm în alfa, deci în prima fază a somnului, încep să funcţioneze ambele emisfere simultan. Următoarea etapă a somnului este etapa teta, nivelul teta, în care creierul emite unde electromagnetice cu o frecvenţă mai joasă, între 4 şi 7 cicli pe secundă sau herţi, cum se zice în Europa. Aici de obicei se produc visele. În această fază numită şi faza REM (Rapid Eye Movements) se produc de fapt visele, inclusiv cele erotice. Putem să visăm, de exemplu, ceva la ce ne-am gândit înainte de culcare, ceva ce ne-a impresionat în ziua respectivă, vreun film pe care l-am văzut. De fapt, visele, în general, sunt metafore, visele erotice sunt metafore cu conotaţie sexuală. Pot să apară într-adevăr cu o frecvenţă mai mare la anumite persoane, să zicem în adolsecenţă apar mai frecvent decât în rest. Odată cu maturizarea vieţii sexuale, nici visele erotice nu mai au aceeaşi frecvenţă ca în adolsecenţă. Ele nu dispar, de fapt, niciodată”, explică Lucian Drăgoi, psiholog, psihoterapeut şi trainer. 

Foarte intense

Specialistul explică faptul că în vise ne vedem, de regulă, altfel decât suntem în viaţa cotidiană. 

„În vise, de exemplu, mai ales în cele erotice, ne visăm probabil altfel decât suntem în viaţa de zi cu zi. Cei care au anumite probleme la serviciu pot să se viseze şefi, în cadrul viselor erotice putem să visăm, de exemplu, că avem relaţii intime cu personalităţi din diferite domenii, de fapt personalităţile respective reprezintă ceea ce ne dorim noi să fim. O persoană care este nemulţumită de viaţa sexuală în realitatea de zi cu zi va avea mai multe vise erotice pentru că nevând o activitate sexuală mulţumitoare există o tensiune internă care se acumulează şi care se eliberează prin visul respectiv inclusiv la bărbaţi prin ejaculare sau la femei printr-un orgasm şi chiar se spune că în cazul viselor erotice orgasmul este mai puternic”, explică specialistul. 

Şi anumite fantezii pe care le avem în viaţa de zi cu zi se pot manifesta în visul erotic, însă „nu strict aşa cum sunt gândite în stare de conştienţă, visul este o metaforă.  Se pot manifesta anumite fantezii pe care le are cel care visează în stare de conştienţă şi în vis, atunci poate fi o combinaţie. Poate o persoană care nici măcar nu se gândeşte vreodată la homosexualitate, o respinge cu totul chiar, în visul erotic s-ar putea să aibă relaţii intime cu o persoană de acelaşi sex. De fapt e modul în care „mintea inconştientă” face curăţenie. Pot să fie visele erotice şi cu partenerul de viaţă, dar pot să fie şi cu persoane total necunoscute care pot chiar să nu aibă faţă în vis sau chiar cu persoane cu care în viaţa de zi cu zi refuzăm conştient ideea de a face sex. Visul e ca o reprezentare în oglindă, inversul la ceea ce ne dorim”, explică specialistul. 

Ce spun statisticile

Un studiu realizat de Antonio Zadra, PhD  la Université de Montréal, şi citat de www.sciencedaily.com, arată că actul sexual e cel mai frecvent tip de conţinut în visul erotic, urmat de propuneri sexuale, sărutări, fantezii şi masturbare. 

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.500 de persoane, şi atât bărbaţii cât şi femeile au spus că au orgasm în aproximativ patru la sută din visele erotice. Partenerii actuali sau din trecut au fost identificaţi în 20 la sută din visele erotice ale femeile şi în 14 la sută din cele ale bărbaţilor, iar figurile publice au fost de două ori mai susceptibile a fi obiectul viselor erotice în cazul femeilor comparatie cu bărbaţii. Partenerii sexuali multipli au fost raportaţi de două ori mai frecvent în visele erotice ale bărbaţilor. 

Vă mai recomandăm: 

Povestea fascinantă a medicului român care a reformat sistemul de stat fără un ban de la buget: Livia Ognean, îngerul copiilor născuţi de câteva sute de grame

Medicul neonatolog Livia Ognean (46 de ani) a reuşit să mobilizeze colegi, părinţi şi oameni obişnuiţi pentru a schimba în bine viaţa unor copii de numai câteva sute de grame, internaţi la terapie intensivă neonatală în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Totul prin forţe proprii, independent de statul român.

Tizii sibieni ai unor politicieni celebri – strungarul Adrian Năstase, inginerul Ludovic Orban şi tâmplarul Mihai Ungureanu

Trei sibieni sunt posesorii unor nume cu rezonanţă în viaţa politică: Adrian Năstase, Ludovic Orban şi Mihai Ungureanu. Oamenii povestesc amuzaţi ce glume se fac pe seama lor, dar şi cum îşi văd celebrii tizi de la Bucureşti.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite