De ce nu este bine să ne înfofolim iarna. Specialiştii explică ce complicaţii riscăm dacă ne îmbrăcăm excesiv de gros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbrăcatul foarte gros iarna este doar un mit şi un lucru deloc sănătos, explică medicii. De asemenea, nu este indicat nici să consumăm alcool în perioadele geroase, iar hainele este bine să fie din bumbac, să lase pielea să respire.

Medicii spun că organismul are, în primul rând, propriile resurse în „lupta” cu gerul, aşa că nu este deloc indicat să ne îmbrăcăm excesiv de gros. ,,La temperaturi scăzute creşte viteza de producere a căldurii de către organism, astfel că nu trebuie să ne îmbrăcăm foarte gros. Organismul, prin termogeneză, te ajută”, explică medicul de familie Claudia Jinar. 

Un avantaj în lupta cu gerul îl au persoanele mai plinuţe, fiind dovedit faptul că aceia care au un ţesut subcutanat mai gros suportă mai uşor frigul decât persoanele slabe. 

Alcoolul este contraindicat

Medicii vă recomandă să purtaţi haine din bumbac, care lasă pielea să respire şi împiedică transpiraţia să stea rece pe corp. Odată ce transpirăm apare şi riscul de îmbolnăvire, la contactul cu aerul rece, motiv pentru care nu este bine să ne îmbrăcăm foarte gros. Fularul se poartă în jurul gâtului, nu peste gură, acolo unde se umezeşte şi poate îngheţa.  

„Dacă ne „înfofolim” se intensifică transpiraţia, apare deshidratarea, apar modificări ale tensiunii arteriale, cresc frecvenţa cardiacă şi frecvenţa respiratorie şi poate apărea şi acutizarea unor afecţiuni cronice”, explică medicul. 

Efotul fizic în această perioadă este important, cu cât ne mişcăm mai mult cu atât riscul de a ne îngheţa picioarele este mai mic. Şi nici alcoolul nu este deloc recomandat, contrar credinţei multora că acesta „te încălzeşte”. „Consumul de alcool te încălzeşte momentan, dar pe termen lung organismul se deshidratează şi scade toleranţa la frig”, explică medicul. 

Nici copiii nu trebuie „înfofoliţi”

Nici copiii nu trebuiesc „înfofoliţi” şi nici ţinuţi în casă tot timpul când afară este foarte frig. Organismul, explică medicul, se căleşte în timp, prin expunere progresivă la frig. Un rol deosebit de important îl au alimentaţia corectă şi un stil de viaţă sănătos.  

„Copilul nu-l căleşti la 10 ani, procesul de călire începe în prima lună după naştere, copilul trebuie expus progresiv la temperaturi scăzute. Dacă îl scoţi tot timpul afară, câte jumătate de oră, apoi o oră, aşa îl căleşti”, adaugă medicul.   

Vă mai recomandăm: 

Ghid de supravieţuire iarna pe munte. Cum trebuie să fim echipaţi, ce nu trebuie să ne lipsească din rucsac şi când putem urca pe munte Dacă urcaţi iarna pe munte, trebuie să fiţi echipaţi corespunzător, să vă informaţi asupra prognozelor meteo, iar din rucsac nu trebuie să vă lipsească anumite lucruri.

Ponturi pentru vacanţa de iarnă ieftină. Cum se pot cumpăra bilete în staţiuni scumpe la preţ de chilipir Consultanţi în cadrul unei agenţii de turism au explicat pentru ”Adevărul” care sunt aspectele care trebuie luăte în calcul, în funcţie de tipul de vacanţă pentru care optăm.

Cum îţi poţi recupera permisul de conducere în instanţă: unde pot greşi poliţiştii atunci când te trag pe dreapta Un avocat a explicat, pentru „Adevărul”, când avem şanse să ne recuperăm în instanţă permisele de conducere după ce am fost opriţi în trafic de poliţişti.

Cum aflăm kilometrii reali ai unei maşini second-hand. Metode infailibile folosite de samsari pentru a găsi „viciile ascunse“ Mulţi dintre cumpărătorii de autoturisme second-hand le găsesc abia după achiziţie „viciile ascunse“. Un specialist a explicat, pentru „Adevărul“, care sunt greşelile cele mai comune făcute de clienţii neexperimentaţi.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite