Semne clare care ne arată că trebuie să ne ducem copilul la psiholog. Specialiştii spun că şi lucruri aparent banale pot afecta psihicul micuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii consideră că evaluarea psihologică a copilului este un proces complex, ce necesită o mare atenţie, delicateţe şi profunzime. Evenimente de viaţă ce pot părea banale au efect asupra psihicului copilului. Dacă nu sunt tratate la timp, le regăsim la copilul devenit adult.

Psihologii insistă asupra esenţei pozitive a motivelor pentru care putem duce copiii la psiholog. ”Cu siguranţă că în spatele motivelor de suprafaţă, sunt raţiuni comune pentru care apelăm la astfel de servicii”, apreciază psihologul Raluca Gordan.

Schimbările majore din viaţa copilului şi comportamentele dezadaptive necesită aducerea copilului la psiholog


Raluca Gordan, psiholog-psihoterapeut în Cluj-Napoca, susţine că ”foarte mulţi copii sunt aduşi la psiholog pentru anumite trăsături accentuate, sau comportamente dezadaptative – de exemplu comportament agresiv sau comportament pasiv, de retragere”.

Alte motive – adaugă Raluca Gordan – ”au legătură cu modul în care copilul face faţă anumitor schimbări majore din viaţa lui – de exemplu, schimbarea mediului şcolar, schimbarea structurii de familie, schimbarea prietenilor, sau a domiciliului”. În aceeaşi categorie se înscriu şi situaţiile tragice prin care pot trece copiii- divorţul părinţilor, decesul  persoanelor dragi.

Sugestia psihologului: trebuie să folosim mecanisme de apărare adaptative care să nu-i “zdruncine” personalitatea.

gordan

Raluca Gordan: ” Experienţa din cabinet în psihoterapia cu adultul mi-a arătat că multe probleme emoţionale,  patternuri de relaţionare îşi au izvorul în perioada copilăriei”


Personalitatea adultului este influenţată psihologic de etapa copilăriei; modul în care adultul interacţionează cu propriul copil depinde de ce reţine, încă, personalitatea adultului, din perioada copilăriei.


” Noi, ca adulţi/părinţi, avem un bagaj emoţional în spate pe care îl ducem în relaţia cu propriul nostru copil. Este nevoie să vedem ce este în acel bagaj şi să încercăm să observăm repercursiunile asupra dezvoltării copilului nostru.  Cu alte cuvinte, trecutul meu de copil influenţează prezentul copilului meu”, susţine psiholog-psihoterapeutul Raluca Gordan.


Şocurile emoţionale prin care trecem – susţine psihologul - îşi pot pune amprenta asupra personalităţii noastre  şi “scot” din noi anumite trăsături, care pot fi distructive în raport cu noi înşine şi cu ceilalţi. 

Cunoaşterea propriului copil, un motiv pozitiv pentru care trebuie să ne ducem copilul la psiholog


Un alt motiv pentru care putem merge cu copilul la psiholog, susţine Raluca Gordan  si care nu se costruieste pe piloni negative, este dorinţa de a cunoaşte copilul, de a-i vedea aptitudinile, inclinaţiile, modul în care poate asimila informaţii, care este strategia lui de învăţare.


Toate aceste informaţii pot constitui ulterior un făgaş sănatos pentru orientarea în carieră, conform cu abiltăţile şi dorinţele lui.


”Pentru a conchide, evaluarea şi intervenţia psihologică – psihoterapia, sunt benefice copilului atât pentru a depista posibilele probleme emoţionale sau cognitive, cât şi pentru a-l ghida, a-l ajuta să-şi găsească propria direcţie de dezvoltare în funcţie de capacităţile şi deciziile lui”, susţine piholog-psihoterapeutul clujean Raluca Gordan.


Citiţi şi:

Studiu psihologic: „Oamenii radicalizaţi au în comun nu religia, ci faptul că ajung să nu mai preţuiască viaţa“

Cum ne putem vindeca singuri cu puterea minţii. Psiholog: „Trebuie să inversăm procesul care ne-a îmbolnăvit“

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite