Interesele obscure din jurul Hotelului Dacia, simbolul arhitectonic din Satu Mare - cum a ajuns o ruină monumentul cumpărat de un milionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Considerată a fi una
dintre cele mai frumoase construcţii arhitectonice din Transilvania, în momentul de faţă Hotelul Dacia este
într-o avansată stare de degradare
Considerată a fi una dintre cele mai frumoase construcţii arhitectonice din Transilvania, în momentul de faţă Hotelul Dacia este într-o avansată stare de degradare

Hotelul Dacia din Satu Mare, monumental simbol al judeţului şi una dintre cele mai valoroase bijuterii arhitectonice din Transilvania, trece prin cele mai grele momente ale istoriei sale de peste un secol. Aflat în proprietatea milionarului negreştean Vasile Ţânţaş, în urma unei tranzacţii controversate, imobilul-monument de patrimoniu naţional a ajuns o adevărată ruină.

Hotelul Dacia, simbolul arhitectonic al Sătmarului, se află momentan într-o stare dezastruoasă şi cu un proprietar pus pe căpătuială. Acesta după ce a cumpărat imobilul cu 1,7 milioane de euro vrea să-l vândă cu 5 milioane.  Lucrările se află într-un blocaj de mai bine de cinci ani, din care imobilul este cel mai afectat.În 2007 milionarul Vasile Ţânţaş cumpăra Hotelul Dacia, tranzacţia fiind făcută de către nimeni altul decât preşedintele Consiliului Judeţean din acea vreme, Ştefan Szabo.

După Revoluţie pe fundalul unui vid legislativ în privinţa patrimoniului, hotelul devine firmă. SC „Dacia" SA Satu Mare s-a creat prin privatizarea prin metoda MEBO, în 1995, a Complexului hotelier „Dacia", cu capital integral de stat, pentru ca, în 1996, prin sentinţă judecătorească, să devină societate privată, acţiunile fiind transferate de la Fondul Proprietăţii de Stat şi Fondul Proprietăţii Private către Asociaţia Salariaţilor „PAS Dacia SA".

Amintim faptul că prima lege cu privire la patrimoniu în România post revoluţionară a apărut abia în 1997. Primăria s-a luptat în instanţă cu firma SC „Dacia" SA pentru imobil pierzând în 2005 printr-o hotârâre judecătorească irevocabilă. Interesant e faptul că pe acest fundal, preşedintele Consiliului Judeţean de atunci, Szabo Ştefan, era şi administrator al firmei SC Dacia SA. El a intrat în posesia clădirii, deşi ocupa o funcţie publică, fără ca nimeni să ridice niciun semn de întrebare.

hotel dacia intro

De altfel, tranzacţia a fost anchetată la acea vreme de DNA şi de Poliţie, fiind vizată inclusiv o operaţiune de spălare de bani, însă s-a soldat cu NUP. Un NUP pentru care DNA l-a trimis în judecată pe comisarul Adrian Bota, condamnat în cursul lunii iunie 2013 la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi care momentan este plasat în arest la domiciliu fiind acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, poliţistul Bota a solicitat în 2007 preşedintelui CJ Satu Mare de atunci, Ştefan Szabo, două cabinete medicale, oferindu-se în schimb să-i rezolve dosarele în care era cercetat. Însă ex-preşedintele Ştefan Szabo a rămas cu NUP-ul şi cu banii.

Peste 100 de ani de istorie

Ideea ridicării hotelului apare pentru prima dată în 1897 în rândurile conducerii oraşului. Cel mai important şi constant susţinător al proiectului a fost primarul oraşului, Hermán Mihály. Considerată a fi una dintre cele mai frumoase construcţii arhitectonice din Transilvania, clădirea care a adăpostit hotelul Dacia a fost inaugurată în anul 1902. Proiectul, fidel stilului secession, a fost unul extrem de apreciat la vremea respectivă, fiind premiat cu medalia de aur la un concurs de arhitectură din Viena, în 1910.

În perioada austro-ungară, hotelul a purtat numele de Pannonia, iar după 1918 a primit denumirea de Hotel Dacia. Odată cu ocupaţia horthystă din 1940, s-a revenit la vechea denumire, iar piaţa din faţa sa a primit numele „Horty Miklos”.

hotel dacia ani trecuti

După cel de-al doilea război mondial, s-a redenumit „Dacia”, iar pieţei i s-a conferit numele de Piaţa Libertăţii.

Camerele hotelului Dacia au găzduit de-a lungul timpului numeroase personalităţi printre care istoricul Nicolae Iorga sau scriitori precum Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu şi Octavian Goga. În 1938, pictorul Ion Ţânţaş a expus aici lucrările „Nunta Dacilor”, „Bătrânii” şi „Ţărăncuţa”. În acest moment, imobilul este clasat în lista monumentelor istorice de categoria A, adică acele monumente considerate a fi de importanţă naţională şi universală.

image

Prezent incert

Chiar dacă de-a lungul unui secol de existenţă, clădirea hotelului Dacia a trecut prin multe momente dificile, adevăratele probleme au apărut odată cu anul 2010 când lucrările de reabilitare ale stabilimentului s-au stopat. Cumpărat în 2007 de către Vasile Ţânţaş cu suma de 1,7 milioane de euro, în perioada de aşa zis boom imobiliar, criza financiară a pus capăt visurilor de transformare a hotelului în unul de cinci stele. Ţânţaş afirmă că ar mai fi investit încă 4,5 milioane de euro în reabilitarea lui, bani care însă au mers pe apa sâmbetei deoarece momentan imobilul se află într-o stare avansată de degradare.

interior urat dacia

Primăria cere daune morale de sute de mii de euro

În urmă cu o săptămână primarul oraşului Satu Mare, Dorel Coica,  anunţa, într-o conferinţă de presă, că familia Ţânţaş a transmis Primăriei că vrea să vândă Hotelul „Dacia” pentru care cere 5 milioane de euro.

Edilul şef a afirmat că proprietarii au fost sfătuiţi să se adreseze Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean, la nivel municipal problema urmând a fi luată în calcul după ce familia Ţânţaş va achita despăgubirile pentru daunele morale aduse municipiului prin degradarea clădirii.

“Ne-au înaintat şi nouă oferta de a vinde hotelul la preţul de cinci milioane euro. Întâi trebuie să se adreseze Ministerului Culturii pentru că ei au dreptul de preempţiune, fiind clădire istorică, după care să se adreseze Consiliului Judeţean că au aceea secţie de cultură, după care să ni se adreseze şi nouă. Probabil au trimis la toate cele trei entităţi şi aşteaptă răspuns. Eu am dat juridicului să vedem foarte foarte clar dacă merită să intrăm sau nu. Deocamdată noi pornim un proces împotriva dânşilor să vedem dacă ne recuperăm acele daune morale pe care le-a cauzat prin degradarea clădirii, este o sumă de vreo 770.000. Ne recuperăm acei bani şi pe urmă stăm la discuţii, deocamdată vrem să ne recuperăm acei bani constataţi de expertiză. Dânsul probabil o s-o conteste”, a afirmat primarul.

De altfel la finele acestei săptămâni consilierii locali au votat în unanimitate un proiect de hotărâre prin care se constituie parte civilă cu o sumă 767.500  euro în dosarul 317/P/2012 instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ce are ca obiect distrugerea complexului hotelier Dacia.

dacia urat

Primăria municipiului Satu Mare a încheiat un contract de evaluare a distrugerilor cauzate de nefinalizarea lucrărilor autorizate în baza autorizaţiei nr. 1016/2008 şi din cauza neluării măsurilor de conservare a complexului hotelier Dacia din P-ţa Libertăţii nr. 8, iar din expertiza de specialitate a rezultat suma de 767.500 euro necesară refacerii anumitor elemente cât mai aproape de forma originală a monumentului. Astfel, 141.750 euro sunt necesari pentru refacerea tâmplăriei perimetrale, ale refacerii tâmplăriei interioare ar fi de 74.750 euro, restaurarea stucului policrom ar costa 195.000 euro, iar refacerea vopsitoriei decorative ar fi de 156.000 euro.

Vasile Ţânţaş a declarat că toate lucrările au fost efectuate potrivit documentaţiei tehnice depuse. Acesta a mai spus că proiectanţii lui susţin că elementele au fost conservate şi nu distruse aşa cum susţin executivul Primăriei şi consilierii locali.

„Aşa că nu înţeleg la ce se referă această sumă de 767.000 de euro şi ce doresc consilierii. De altfel, hotelul este de vânzare. Am trimis oferte la Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi la Primăria Satu Mare. Eu nu am distrus nimic. Proiectanţii mei spun că nu este vorba despre o clădire distrusă, ci este un şantier în lucru. Dar dacă trebuie să ne judecăm, mergem în instanţă”, a spus Ţânţaş.

Vă mai recomandăm

Cinci milioane de euro cere familia Ţânţaş pe hotelul Dacia. Mândria arhitectonică a Sătmarului este momentan într-o stare jalnică

Primăria Satu Mare a câştigat procesul cu miliardarul Ţânţaş. Clădirea Filarmonicii intră în patrimoniul public din nou

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite