Afecţiuni care pot provoca decesul în timpul somnului. Obezitatea şi viaţa sedentară, cele mai frecvente cauze ale unei morţi subite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea şi sedentarismul sunt extrem de periculoase
Obezitatea şi sedentarismul sunt extrem de periculoase

Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de tulburări de somn, se trezesc de multe ori obosiţi sau solicită ajutorul unor medici pentru a-şi trata afecţiunile care le tulbură somnul. Printre cele mai grave şi întâlnite cauze ale tulburărilor de somn se află obezitatea.

Din ce în ce mai mulţi oameni suferă de tulburări de somn şi nu doar persoanele în vârstă se plâng că nu reuşesc să se odihnească. Ritmul de viaţă, obezitatea, mediul de lucru sau diverse afecţiuni ale căilor respiratorii determinate în primul rând de vicii pot duce la astfel de tulburări şi, uneori, chiar la moarte. 

Printre principalele afecţiuni care pot provoca moartea în timpul somnului cea mai des întâlnită este apneea, adică întreruperea temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Simptomele sunt de cele mai multe ori neglijate de către persoanele care suferă de această afecţiune care, în ciuda faptului că nu se poate vindeca, poate fi tratată şi cel puţin se poate interveni pentru prevenirea unui eveniment nefericit.

Oprirea bruscă a respiraţiei

Persoanele care suferă de apnee în somn se simt mai tot timpul obosite şi somnolente în timpul zilei, nu se pot concentra, însă este foarte greu ca aceştia să observe, mai ales dacă au un somn adânc, momentul când se declanşează apnea, însoţită adeseori de un sforăit puternic. Pe termen lung, afecţiunea dăunează grav organelor vitale. Apneea în somn netratată duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

"Apneea apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Această afecţiune se poate trata cu ajutorul unei măşti care trebuie purtată în timpul somnului", explică Lucian Tarţa, medic specialist în Medicină de familie, cu competenţă în Medicină de urgenţă.

Aparatul care ajută în tratarea acestei afecţiuni furnizează o presiune prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul nopţii. Presiunea furnizată de aparat menţine căile respiratorii deschise, eliminând astfel apneea în somn şi asigurând o respiraţie normală pe tot timpul nopţii.

Sindromul Pickwick

O altă afecţiune care afectează somnul este Sindromul Pickwick, fiind o condiţie medicală gravă. Boala afecteazǎ ȋn special persoanele cu o obezitate extremǎ. La persoanele care suferǎ de acestǎ boalǎ creierul nu reuşeste sǎ controleze funcţia respiratorie, iar din cauza greutǎţii excesive pacientul nu poate sǎ respire profund. Cauza exactǎ a sindromului Pickwick nu este cunoscutǎ, ȋnsǎ specialiştii au ajuns la concluzia că obezitatea joacǎ un rol major.

" Este foarte important să avem un stil de viaţă sănătos, o viaţă activă, iar dacă observăm o creştere a greutăţii să consultăm un medic care ulterior ne poate recomanda un set de analize care să stabilească dacă suferim de acest sindrom. Printre simptomele care ar trebui să ne pună pe gânduri şi care pot duce la acest sindrom sunt tensiunea arterială, obezitatea, dureri în piept, oboseală excesivă şi insuficienţă cardiacă", spune medicul Liviu Tarţa

Obezitatea, insuficienţa cardiacă, îmbolnăvirea căilor respiratorii, astmul bronşic sau un mediu de lucru toxic, însă şi viciile precum fumatul sau drogurile pot duce la îmbolnăvire şi implicit la tulburarea somnului. Fumătorii sunt cei mai predispuşi în a se îmbolnăvi şi a suferi de apnee.

Fumatul şi viciile

"Deoarece organismul nu primeşte destul oxigen, creierul poate fi afectat grav şi celulele îmbătrânesc mai repede. Atunci când avem dureri în piept, respirăm greu, apare tusea şi toate şi mai ales dacă suntem fumători trebuie consultat un specialist", menţionaeză medicul Tarţa. Nu de puţine ori persoanele apelează numărul unic de urgenţă 112 deoarece apropiaţii îşi pierd semnele vitale în timpul somnului. Specialiştii susţin însă că aceste evenimente ar putea fi evitate dacă am preveni anumite afecţiuni sau am acorda importanţă simptomelor.

„Tratamentele, în funcţie de afecţiune, sunt purtarea de proteze respiratorii în timpul somnului, anumite dispozitive orale, există terapii pentru tratarea tulburărilor de somn, însă cel mai important este să respectăm anumite reguli. Trebuie să avem un stil de viaţa sănătos, să facem mişcare, să tratăm chiar şi o simplă bronşită şi să spunem celor apropiaţi dacă respirăm greu în timpul somnului pentru ca aceştia să aibă timp să anunţe medicii dacă este cazul", susţine medicul Liviu Tarţa

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite