FOTO VIDEO Pentru Vlad Popescu Caransebeşul a devenit oraşul începuturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poveste interesantă a unui violonist cu renume internaţional, legat de Caransebeş şi de Timişoara deopotrivă revenit pentru câteva recitaluri acasă

Vlad Popescu s-a născut la Oraş, aşa cum îi spun localnicii Caransebeşului şi, tot aici, a avut primele contacte cu vioara, pe care n-a simpatizat-o deloc. Vlad a început să studieze vioara la insistenţele părinţilor. „Aveam şapte ani şi părinţii mi-au cumpărat o vioară. Tot îl întrebam pe tata ce-i cu asta, cum se cântă, dar nici el nu ştia. Am stat, din câte îmi amintesc, un an cu ea în casă, iar până la urmă am ajuns la şcoala de muzică”, a povestit în urmă cu trei ani penru Adevărul violonistul care, între timp, a ajuns să cânte în mai multe ţări din Europa. „Pe scurt, primii şapte ani de vioară i-am urât ca pe cel mai mare chin din viaţă. După şcoală, toţi copii plecau acasă, dar eu trebuia să iau mizeria aia de lemn în mână, să o car până la şcoala de muzică şi să scârţâi o oră. O duceam pe bicicletă, pe mâner, în toc, iar odată s-a deschis tocul şi vioara a căzut pe jos, pe beton. M-am oprit şi mă gândeam că poate s-a spart şi am scăpat, însă era solidă, nu s-a spart”, şi-a amintit amuzat Vlad Popescu. Acum, în 2013, revenit la Caransebeş unde a susţinut primul său recital în România, cu Quartetul Furiant, spune că îşi aminteşte cu drag oraşul natal. „Aveam 14 ani când am plecat de aici, locul unde mi-am petrecut toată copilăria. Eram toată primăvara în Zerveşti, la lalele. Primul concert din România e la Caransebeş, apoi mergem la Oraviţa şi Reşiţa. Venim dintr-un turneu din Italia, îmi place să cânt, am regăsit cu nostalgie Caransebeşul şi mă bucur că sunt aici.” 

Caransebeşul este locul unde Vlad a pus mâna pe vioară, dar Occidentul este cel care l-a consacrat. Un festival ţinut la Bayreuth, în Germania, l-a învăţat diferenţa dintre pasiune şi carieră. „Adevăratul punct de cotitură a venit când am fost la Bayreuth, în Germania, unde am fost acceptat la un festival de o lună. Acolo a trăit Wagner şi şi-a construit opera. Am stat acolo o lună cu oameni din toată lumea care ştiau ce vor. Fiecare oră din zi era programată, ore de studiu, totul era pus la punct. Când am venit înapoi nu mai aveam alt gând decât să plec din ţară, pentru că am văzut diferenţele, aşa că m-am pus pe învăţat”, mărturisea Vlad Popescu, în interviul citat, acordat adevarul.ro. A avut ocazia să studieze în Austria, la Conservatorul din Graz, apoi să-şi continue studiile la masterat. Şi tot masteratul l-a adus într-un quartet devenit deja celebru, quartet compus numai din masteranzi din Graz. Cvartetul „Furiant” a fost înfiinţat în anul 2011 de către Stefano Mesaglio (Italia) – vioară, Vlad Popescu (Romania) – vioară, Gregor Hrabar (Slovenia) – violă si Nika Švarc (Slovenia) – violoncel. Timp de doi ani, membrii cvartetului au studiat la Conservatorul din Klagenfurt, sub îndrumarea profesoarei Elisabeth Fister, susţinând concerte în Austria (organizate de Radiodifuziunea austriacă ORF; St. Paul Kultursommer ş.a.), Italia (Festivalul din Cividale, recitaluri în Trieste şi Udine), Slovenia, Germania (Academia pentru Muzică de Cameră „Frenswegen”) şi Olanda (Festivalul „Stift”). Totodată, cvartetul a beneficiat de îndrumarea unora dintre cei mai cunoscuţi muzicieni de muzică de cameră, printre care: Gerhard Schulz, Michael Vogler, Daniel Rowland, Ian Belton, Jürgen Kussmaul, Richard Ireland, Robin Ireland, Eberhard Feltz, Stephan Goerner, Simon Rowland-Jones, David Waterman. După ce anul trecut, în luna mai, „Furiant” a câştigat premiul II la concursul de muzică de cameră Majano (Italia), anul acesta, în ianuarie (2013), a fost acceptat în cadrul prestigioasei asociaţii de muzică de cameră „Chamber Studio” din Londra, iar în februarie a participat la cel de-al 22-lea masterclass de muzică de cameră la Universitatea „Hanns Eisler” din Berlin. 

La Caransebeş nimeni n-auzise de Vlad, dar toţi şi-l aminteau pe Vlăduţ

Pentru caransebeşeni concertul Quartetului Furiant a fost o reală surpriză pentru că, deşi copilărise aici, localnicii nu aflaseră de perfomanţele uimitoare ale acestui quartet. Dar, cum cei patru au reuşit să-i cucerească rapid, iar în sală a fost prezent şi părintele Ionel Popescu, fostul director al Seminarului Teologic din Caransebeş, povestea a început să se depăneze. Cu toţii şi l-au amintit pe Vlăduţ, băieţelul acela mărunţel şi sfios, care „târâia“ după el o vioară mai mare ca el, scump la vorbă, tăcut, dar mereu respectuos şi salutând pe toată lumea. Ştefan Isac, renumitul rapsod al gugulanilor, a fost cel care a dat startul dezvăluirilor iar ropotele de aplauze de la final au fost, probabil, şi pentru Vlad şi pentru Vlăduţ deopotrivă…

Şi-a văzut visul cu ochii

Deşi a avut ocazia să studieze la Conservatorul din Graz şi să absolve şi masteratul, Vlad a visat mereu să studieze în Germania, pe care o consideră „mediul natural“ al muzicii clasice. Şi visul i s-a îndeplinit: începând din luna octombrie, cei patru membri ai cvartetului vor studia masteratul în muzică de cameră la Universitatea „Hanns Eisler” din Berlin, la clasa profesorului Eberhard Feltz.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite