VIDEO Ministrul Educaţiei: “Avem 1 400 de şantiere începute şi neterminate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie spune că investiţiile începute în urmă cu mai mulţi ani ar putea fi finalizate cu fonduri europene. Foto Adevărul
Remus Pricopie spune că investiţiile începute în urmă cu mai mulţi ani ar putea fi finalizate cu fonduri europene. Foto Adevărul

Ministrul Remus Pricopie susţine că în acest moment, în România, sunt 1 400 de şantiere pentru care nu s-au mai alocat fonduri în vederea continuării investiţiilor.  Este vorba despre lucrări la şcoli, grădiniţe şi campusuri şcolare.

În cadrul unei întâlniri cu directorii şcolilor din judeţul Vâlcea, Ministrul Educaţiei a admis că, în 2013, investiţiile în infrastructura şcolară nu au reprezentant o prioritate pentru guvernanţi.

„Sunt 1 400 de şantiere începute şi neterminate din bugetul statului, avem şi aici în Vâlcea exemple, mai sunt 680 de şantiere pe BERD şi Banca Mondială, mă refer la extinderi de grădiniţe, şi mai sunt o serie de şantiere în lichidare. Din păcate, anul acesta nu am avut bani pentru aceste investiţii, ştiţi că nu există vreun proiect cu bani de la guvern care să fi primit finanţare”, a declarat Remus Pricopie.

Dată fiind situaţia, ministrul Educaţiei a spus că unele lucrări ar putea fi continuate doar cu fonduri de la Uniunea Europeană. Astfel, sumele necheltuite în cadrul Programului Operaţional Regional, respectiv 200 milioane euro, ar putea fi realocate pentru finanţarea investiţiilor din învăţământ.   

„Acum s-a identificat o soluţie, cred că e una viabilă. Este vorba despre fondurile structurale pe REGIO, un program prin care s-au făcut şcoli şi spitale. Avem surse necheltuite pe POS Mediu şi Transport, 200 sau 300 de milioane euro. Pentru prima dată, cei de la Bruxelles au fost de acord mutăm aceşti bani şi să finanţăm obiective începute şi neterminate”, a mai spus Remus Pricopie.

În judeţul Vâlcea, trei campusuri şcolare a căror construcţie a început în urmă cu mai bine de patru ani nu au mai fost bugetate. Din cauza stagnării lucrărilor, la Grupul Şcolar “Căpitan Nicolae Pleşoianu” există pericolul producerii unor alunecări de teren.

 Ministrul Educaţiei vrea digitalizarea sistemului de învăţământ

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Remus Pricopie le-a vorbit directorilor de şcoli despre un proiect privind digitalizarea sistemului de învăţămât din România. Pentru că bugetul statului nu poate susţine financiar cumpărarea a peste trei milioane de tablete pentru elevi, ministrul Educaţiei vrea ca, pentru început, să doteze şcolile cu videoproiectoare şi laptopuri. 

„Vom începe cu lucruri simple, mai ales la clasa I, cu mici aplicaţii.  În primul rând, vor fi cuplate şcolile la internet, pentru că există foarte multe unităţi care nu au acces la internet. În al doilea rând, fiecare clasă I şi a II-a va avea anul viitor laptopuri, videoproiectoare şi ecrane. Sunt bani pe fonduri structurale pentru echiparea claselor. Digitalizarea clasei e o altă fază pe care încercăm să o dezvoltăm printr-un proiect similar laserului de la Măgurele finalizat de UE”, a conchis Remus Pricopie.

Remus Pricopie a vorbit la Râmnicu Vâlcea şi despre introducerea manualelor digitale.  Deocamdată, editurile nu s-au grăbit să dea curs cererii ministrului Educaţiei de a scoate pe piaţă manuale şcolare pe suport digital.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite