FOTO Mersul desculţ, terapie în comuna Nicolae Bălcescu. Aici s-a deschis prima alee "terapeutică" din Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul unde a fost amenajată aleea este deschis până în luna octombrie. Foto Asociatia "Vatra cu idei"
Parcul unde a fost amenajată aleea este deschis până în luna octombrie. Foto Asociatia "Vatra cu idei"

Cine vrea să  experimenteze mersul în picioarele goale pe nisip şi bolovani ori să-şi amintească de perioada  când alerga desculţ prin curtea bunicilor este invitat să păşească pe aleea "terapeutică” din comuna vâlceană Nicolae Bălcescu. Aleea este pavată, printre altele, cu piatră din zona Mânăstirii Turnu, lemn de brad, marmură sau coceni.

Aleea "terapeutică", un proiect unic în Regiunea Sud-Vest Oltenia, este produsul muncii membrilor asociaţiei  „Vatra cu idei”. Fondatoarea asociaţiei, Dana Rădulescu, consilier pe probleme de comunicare al Centrului Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul”, a dorit, iniţial, să le ofere o alternativă tinerilor care-şi petrec tot timpul liber în faţa calculatorului şi să-i ajute pe adulţi  să uite de grijile cotidiene. 

„Este o variantă de a petrece timp liber în natură, iar accesul este gratuit. În Germania sau Austria sunt foarte multe alei terapeutice, copiii sunt încurajaţi  să petreacă mai mult timp în natură şi să meargă desculţi. Aleea noastră este relativ mică faţă de cele din străinătate, acolo unde se merge chiar prin apă şi noroi”, afirmă Dana Rădulescu. 

Lucrările de amenajare au durat ceva timp pentru că materialele au fost aduse din alte zone ale judeţului. De exemplu, piatra de munte a fost cărată de la zeci de kilometri, tocmai de pe Valea Oltului, de lângă Mânăstirea Turnu. Şi localnicii au dat o mână de ajutor deşi, la început, au privit cu retincenţă această iniţiativă.  

„Prima dată, reacţia oamenilor, a vecinilor a fost puţin ciudată, au avut impresia că se construieşte ceva pentru că adusesem bolovani. A trebuit să comunicăm foarte mult, să le arătăm imagini, să le explicăm că nu intervenim în pădure, doar amenajăm ceva.Cel care a amenajat aleea a fost soţul meu, l-am mai ajutat foarte puţin noi şi câteva voluntare. A fost mai greu să face rost de materiale, dar, până la urmă, am apelat la vecini, la comunitate şi toată lumea ne-a dat o mână de ajutor”, povesteşte Dana Rădulescu.

Beneficiile mersului desculţ

Aleea are o suprafaţă de 400 metri pătraţi, este împărţită în mai multe zone şi a fost amenajată la poalele Dealului Mângureni, acolo unde Dana deţine un teren. 

„Prima pistă începe cu nisip foarte fin, urmează pietriş, piatră de râu,  piatră de munte din zona Călimăneşti, marmură. Se continuă cu o zonă pavată cu lemn transversal, orizontal, ca piciorul să calce şi cu extremităţile, e un fel de reflexoterapie naturală. Ultima pistă este suspendată. Trebuie să mergi desculţ pe nişte stâlpişori mai mari, cobori, iar apoi urci pe “puntea suspinelor”, cum îi spunem noi. E un fel de punte a vieţii pe care trebuie să o stâpâneşti când se balansează mai tare, e vorba de autocontrol”,  mai spune fondatoarea asociaţiei “Vatra cu idei”. 

Mersul în picioarele goale este recomandat persoanelor care au picioare deformate sau platfus. În acelaşi timp, stimulează circulaţia sângelui şi calmează sistemul nervos.

 „Circuitul se poate face foarte încet, e recomandat să se facă de mai multe ori. Străbunii noştri mergeau desculţi şi nu erau stresaţi, nu erau bolnavi. În urma unui “tratament de mers desculţ” au loc schimbări benefice pentru coloana vertebrală, schimbări ale frecvenţei cardiace ori scăderea nivelului de inflamaţie”, conchide Dana Rădulescu.

Accesul la aleea terapeutică din comuna Nicolae Bălcescu este liber. Cei care doresc să petreacă mai mult de câteva ore în zonă au la dispoziţie, contra-cost, cabana de lângă parc. Banii strânşi din închirierea cabanei vor fi utilizaţi pentru finanţarea proiectelor derulate de asociaţia “Vatra cu idei”, pentru tineri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite