„Când nu-ţi mai simţi picioarele, aleargă cu inima!”– discuţie cu Alina Moldovan, câştigătoarea competiţiei Run traseu lung, semimaraton, categoria
0Atleta Alina Moldovan a obţinut un rezultat excelent prima sa participare la un maraton, la Maratonul Internaţional Cluj Napoca
Alina Moldovan, atleta a Clubului Sportiv Medias, a reuşit să se claseze pe poziţia a patra la senioare în condiţiile în care s-a aflat la prima sa participare la un maraton. Sportiva în vârstă de 18 ani a reuşit să alerge cei 42 kilometri ai cursei într-un timp de 3 ore şi 21 minute. In continuare, Alina ne vorbeste despre cariera ei sportiva si despre cum si-a descoperit si indeplinit pasiunea – cursele de maraton.
1. Alina, la doar 18 ani participi la maratoane nationale si internationale, ce te motiveaza sa faci performanta in atletism? Care este competitia la care ai vrea sa ajungi sa participi sau titlul pe care ai vrea sa il obtii?
Desi sunt destul de tanara pentru proba de maraton, am hotarat sa incerc sa alerg cei 42 de kilometri, deoarece dupa cateva semi-maratoane alergate am vrut sa imi testez limitele. M-am provocat pe mine insami. Motivatia mea in acest sport este vointa de a ajunge sa alerg cat mai multe maratoane internationale si semi-maratoane si sa fiu printre cele mai bune din tara. De asemenea, mi-am pus in gand un vis pe care as vrea sa il implinesc: sa alerg 42 de maratoane, si dupa acest numar sa continui.
2. Stiu ca te-ai antrenat la CSS Medias, cum a fost trecerea de la competitiile scolare la maratoane nationale si internationale de amploare?
Da, m-am antrenat la CSS Medias si am participat la nenumarate campionate nationale de pista la probe de semifond (3000 m, 5000 m, chiar si 3000 m obstacole), dar nu obtineam rezultate asa stralucite pentru ca pe mine ma atrageau probele lungi de anduranta. Asa ca din luna martie 2015 am hotarat sa ma antrenez de una singura special pentru probe de semi-maraton si maraton. Iar inceputul a fost unul bun, iar de aici am prins multa incredere. Imi plac mult mai mult aceste probe unde stiu ca fac ce imi place si depind doar de mine.
3. Anul trecut, ai alergat la Maratonul Olteniei si ai sprijinit si o cauza sociala. Crezi ca o motivatie de acest gen isi spune si ea cuvantul in cursa catre podium? Cum te-ai simtit tu anul trecut in cadrul competitiei?
Anul trecut am participat la aceasta competitie, iar cauza care a fost sustinuta e o motivatie, pentru ca pe urmele acestei competitii se vor aduce zambete. De asemenea, cursa a fost frumoasa, m-am simtit bine, iar traseul a fost bine ales. Si am dat si de cateva sate micute cu multi sustinatori.
4. Pentru ca ai avut ocazia sa participi si la Maratonul Olteniei, dar si la alte competitii de amploare, poti sa ne spui daca simti ca exista diferente intre astfel de evenimente - si aici ne referim mai ales la ce mesaj transmit participantii, cum se simt, au emotii?
Am participat la Maratonul Olteniei si la numeroase competitii de pista si de semi-maraton, dar pentru mine nimic nu se compara cu atmosfera dinaintea unei curse ca si cea de la acest maraton al Olteniei si alte probe mai lungi. Oamenii sunt veseli, zambitori, energia fiecaruia se combina cu emotia pe care o traim in fata startului. Apar si emotiile desigur, mai ales pentru cei care participa pentru prima data sau pentru cei care se lupta pentru un loc cat mai in fata. Dar dupa start fiecare ajunge in starea normala si se concentreaza pe ce are de facut.
5. Ce simti cand te apropii de finalul competitiei?
Cand ma apropii de finalul competitiei si vad linia de finish, simt o usurare, iar viteza se mareste. Dupa ce trec linia am o stare de fericire ca am terminat cu bine cursa, iar daca rezultatul este unul bun, energia apare din nou, chiar daca picioarele sunt grele.
6. Care este secretul tau pentru rezultatele foarte bune de pana acum, daca ni-l poti impartasi? Ce le recomanzi celor care ar vrea sa inceapa sa practice atletismul?
Secretul pentru rezultatele bune, pentru mine, in probele lungi de maraton, pe langa ambitie si vointa, inseamna multa rabdare, deoarece antrenamentele sunt mai lungi, iar exercitiile de forta nu trebuie sa lipseasca. Alimentatia si odihna sunt si ele in prim plan. Iar la inceputul antrenamentului te gandesti la ce iti doresti si te concentrezi sa iasa totul bine pas cu pas pana ajungi la obiectiv. Celor care ar vrea sa inceapa sa practice acest sport le recomand sa nu renunte la aceasta dorinta, deoarece alergarea te ajuta in nenumarate situatii. Pe langa o viata energica si sanatoasa, te vei mentine in forma. Chiar daca unele antrenamente nu o sa vi se para pe plac, nu trebuie sa renuntati si sa munciti. Atletismul inseamna munca, iar acesta construieste caractere puternice. Dar nu in ultimul rand trebuie sa iti placa ceea ce faci. Eu sincer nu as renunta niciodata la acest sport. E o expresie frumoasa: „Cand nu-ti mai simti picioarele, alearga cu inima!”.
Despre Maratonul Olteniei:
Maratonul Olteniei este un eveniment marca CEZ România, aflat la cea de-a treia ediţie. Maratonul Olteniei este organizat cu sprijinul Adrem Invest - în calitate de partener principal, alături de firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Ciga Energy – în calitate de parteneri, Gold şi Fine Consulting, LeasePlan şi Reinvest – în calitate de parteneri Silver.
Partenerii media ai evenimentului sunt: Adevărul, Kiss FM, CSR Media şi Realitatea.
Maratonul Olteniei este organizat de Hyper Sport şi Padina Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea şi al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Vâlcea.
Înscrieri şi informaţii despre eveniment pe:
http://www.maratonulolteniei.ro/
Informaţii şi răspunsuri la întrebări pe:
https://www.facebook.com/energiepentrubine şi www.energiepentrubine.ro