Vasile Blaga, demisie din vârful PNL, după controlul judiciar DNA. Reţeaua care direcţiona la partid banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a început urmărirea penală a liderului PNL Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Procurorii arată că, în perioada 2011-2012, Blaga a primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 euro, precum şi 500.000 euro de la Pinalti. Liderul PNL şi-a anunţat demisia din fruntea partidului.

UPDATE Vasile Blaga a anunţat că îşi dă demisia din funcţia de copreşedinte al PNL după ce DNA a dispus începerea urmăririi penal pe numele său, fiind suspectat de trafic de influenţă.

„În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate.Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac.

Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an“, a anunţat Vasile Blaga, prin intermediul unui comunicat de presă.

Liderul PNL a fost pus sub control judiciar miercuri, 28 septembrie, de procurorii DNA Ploieşti. La ieşirea de la audieri, Vasile Blaga a precizat că îşi va dovedi nevinovăţia. În scurr timp, el şi-a dat demisia de la conducerea PNL şi din postura de coordonator al campaniei electorale a partidului.

Ancheta procurorilor de la DNA Ploieşti vizează perioada în care politicianul Vasile Blaga, copreşedinte PNL, a ocupat funcţia de secretar general PDL şi senator, în anii 2009-2012. El este investigat în legătură cu acordarea unor contracte din bani publici. Vasile Blaga are calitatea de suspect în acest dosar de trafic de influenţă. „Nu ştiu despre ce este vorba“, a declarat iniţial Blaga la intrarea în instituţie.

În acelaşi dosar a fost chemată miercuri, 28 septembrie, şi Elena Udrea la DNA Ploieşti, ea fiind ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului la acea dată a comiterii faptelor. „Era cazul să fie chemaţi şi cei care s-au ocupat de campanie, efectiv. Nu doar eu, care dau de 2 ani cu submsenatul pentru banii din campanie“, a spus Udrea referitor la implicarea lui Blaga.

Iată comunicatul DNA remis miercuri, 28 septembrie:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii suspecţi:

ŞTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreşedinte al unui partid aflat la guvernare şi primar al municipiului Piatra Neamţ, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

BERDILĂ HORAŢIU BRUNO, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă

BLAGA VASILE, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare şi senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid. Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să ,,cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, suspectul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecţii Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.

În perioada 2011 – 2012, suspectul Ştefan Gheorghe l-a informat pe suspectul Blaga Vasile asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma suspectului Berdilă Horaţiu Bruno, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT.

În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei.

Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“.

Blaga, din nou la DNA

Vasile Blaga a mai fost audiat la DNA, dar la Bucureşti, la 19 septembrie, într-un dosar penal legat de un accident uşor ce a avut loc la începutul lunii. Procurorii DNA au deschis o anchetă în care sunt cercetaţi mai mulţi ofiţeri de poliţie din Bihor. Printre aceştia este chestorul Liviu Popa, prietenul lui Vasile Blaga, care recent a comis un accident rutier în timp ce conducea maşina politicianului.

Vasile Blaga este, prin tradiţie, şeful de campanie electorală al partidelor din care face parte. „Nu am pierdut niciuna!“, se lăuda politicianul. El a declarat că principala bătălie de la alegerile parlamentare va fi cu PSD şi a cerut unitate în partid deoarece unii colegi „îşi dau la gioale pe surse“, menţionând că, şi de data aceasta, cel mai probabil el va fi cel care va conduce campania electorală.

Pe aceeaşi temă:

Elena Udrea, martor în dosarul în care Vasile Blaga a fost pus de DNA sub control judiciar. Udrea a venit la audieri

Liderul PNL Vasile Blaga, audiat la DNA într-un dosar legat de un accident uşor

Vasile Blaga, despre cazul chestorului Liviu Popa: „La DNA am fost întrebat despre maşina mea, procurorii nu m-au întrebat nimic despre bani”

Misterele maşinii lui Vasile Blaga

Blaga va fi şef de campanie la alegeri: Nu am pierdut niciuna! Unii colegi îşi dau la gioale pe surse

Vasile Blaga: Cine candidează la alegerile parlamentare pe locurile eligibile trebuie să susţină financiar campania

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite