Trei licee din Prahova vor fi desfiinţate din cauza rezultatelor slabe. Niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul Tehnologic Ceraşu va fi transormat în şcoală profesională  FOTO Diana Frîncu
Liceul Tehnologic Ceraşu va fi transormat în şcoală profesională  FOTO Diana Frîncu

Trei licee din Prahova vor fi desfiinţate, începând cu anul şcolar 2017-2018, din cauza rezultatelor foarte slabe obţinute la Bacalaureat.

Este vorba despre  Liceul Tehnologic din Ceraşu,  Liceul Tehnologic din Sângeru şi  Liceul Tehnologic din Bălţeşti, unităţi şcolare unde niciunul dintre absolvenţii care s-au înscris la Bacalaureat nu a promovat examenul.

Decizia aparţine Ministerului Educaţiei şi vizează tote liceele cu performanţe scăzute din ţară, care se află în aceeaşi situaţie cu cele din Prahova. La nivel naţional zece unităţi care au avut un procent de promovare scăzut la eamene  vor fi desfiinţate.

La cele trei licee din Prahova, aflate pe lista neagră a Ministerului Educaţiei,  doar cinci absolvenţi de clasa a XII-a s-au înscris pentru a susţine examenul de maturitate, dar niciunul dintre ei nu a obţinut note suficient de mari care să le asigure o medie de promovare.

Din 14 absolvenţi, doar patru s-au înscris la BAC

La Liceul Tehnologic din Ceraşu, în acest an şcolar a funcţionat doar o singură clasă a XII-a, în care au învăţat 14 elevi. Dintre aceştia doar patru s-au înscris la examenul de Bacalaureat, cu precizarea că unul dintre ei absolvise în urmă cu patru ani. Niciununul dintre ei nu a reuşit să obţină media şase care să le asigure promovarea examenului de Bacalaureat.

“Gândiţi-vă puţin. Comuna Ceraşu se află la extremitatea nordică a judeţului. Dincolo de noi sunt munţii. În liceul din Ceraşu rămân să înveţe doar cei care nu au posibilitatea să meargă la Ploieşti sau măcar la Vălenii de Munte unde sunt şcoli mai bune. Aşa se pune problema. Vă daţi seama cam cine rămâne la acest liceu. Încearcă şi ei. Dar să ştiţi că din comuna noastră foarte mulţi copii merg să înveţe la licee din alte localităţi şi an de an avem studenţi la Medicină sau la Politehnica din Bucureşti”, spune Dumitru Duca, primarul comunei Ceraşu, localitate care va rămâne din toamnă fără liceu.

Şcoală profesională

Duca susţine că a făcut demersuri la Ministerul Educaţiei pentru a transforma Liceul din Ceraşu într-o alternativă pentru cei care ar fi dorit să-şi completeze studiile neterminate la vremea lor.

“Am zis să organizăm aici cursuri la seral pentru că sunt destule persoane care nu şi-au terminat studiile atunci când ar fi trebuit, dar care vor să facă asta acum, pentru o pensie mai bună, pentru un salariu mai bun. Pentru că cei mai mulţi au serviciu şi nu pot merge la şcoală dimineaţa, cursurile la seral i-ar fi ajutat foarte mult. Dacă pe cei tineri nu-i mai putem motiva să meargă la şcoală, mă gândesc că poate, cei mature care au nevoie de o diplomă de bacalaureat ar veni de bună voie la liceu. Demersuri am făcut, dar degeaba. Nu am primit niciun răspuns”, a completat primarul din Ceraşu.

Ediul a precizat că, cel mai probabil, liceul va fi înlocuit cu o şcoală postliceală de arte şi meserii, şcoală profesională, aşa cum se numeau înainte de anii ’90. De altfel, la Ceraşu, funcţionează şi în prezent o astfel de unitate şcolară unde tinerii din comună pot deveni tehnicieni în prelucrare a tâmplăriei din aluminiu şi PVC, o meserie cu mult potenţial pe piaţa forţei de muncă.

6 cea mai mare notă

Fiind o comună izolată, la Ceraşu se înregistrează, de câţiva ani, un fenomen al migraţiei în special în rândul tinerior, iar de la an la an, scade vârsta celor care aleg să plece nu neapărat din satul natal, cât mai ales din ţară. Profesori din Liceul Tehnologic Ceraşu au declarat, ruşinaţi de situaţia în care s-a ajuns, cu sau fără vina lor, că elevii mari nu se mai gândesc deloc la studiu, ci cum să facă să plece cât mai repede la muncă în străinătate unde sunt aşteptaţi de părinţi sau de fraţii mai mari. 

Anul acesta, unul dintre elevi care a terminat clasa a XII-a a primit biletul de avion de la sora sa, stabilită într-o ţară din Europa, cu data de plecare cu doar câteva zile de prima probă a examenului scris de la Bacalaureat. Chiar dacă directorul Liceului din Ceraşu, profesor de matematică, a organizat în mod gratuit cursuri suplimentare de pregătire special pentru examenul de bacalaureat, elevii nu s-au înghesuit deloc să se prezinte. Faptul că nivelul de pregătire este extrem de scăzut o dovedesc rezultatele. Cei patru absolvenţi de liceu au obţinut note între 1,7 şi 3,5  la chimie sau 3,2 şi 6,35 la Limba Română.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite