Transbucegi, superba şosea închisă din Carpaţi. De ce sunt nevoiţi şoferii s-o traverseze „pe propria răspundere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transbucegi este, oficial, un drum necirculabil în prezent FOTO Adevărul Ploieşti
Transbucegi este, oficial, un drum necirculabil în prezent FOTO Adevărul Ploieşti

Spectaculosul Transbucegi sau Drumul Babelor, adică DJ 173, care face legătura între Sinaia – Şaua Dichiului – Cabana Babele, este încă închis la trei ani de zile de la inaugurarea parţială, dar oficială, din august 2013.

Situaţia este valabilă însă doar pe hârtie pentru că, în tot acest timp şi chiar şi în prezent, cu excepţia iernii, şoseaua care traversează Bucegii şi duce către Sfinx şi Babe, la 2.000 de metri altitudine, a fost folosită „pe proprie răspundere“, de către turişti.

Proiectul de infrastructură a demarat în septembrie 2010, prin colaborarea judeţelor Dâmboviţa şi Prahova, cu termen iniţial de finalizare 3 ani. Din cei 16 kilometri de drum, 6 km sunt pe teritoriul Prahovei, iar 10 km pe cel al Dâmboviţei. Valoarea proiectului a fost de peste 10 milioane de euro, bani proveniţi de la cele două consilii judeţene şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Trei ani de promisiuni

Chiar şi la inaugurarea din 2013, şoseaua a fost considerată „şantier în lucru“ pentru că lipseau parapeţii de protecţie şi balustradele, precum şi dar şi multe alte detalii care au făcut ca, din punctul de vedere al siguranţei rutiere, acest drum să fie considerat necirculabil. În fiecare an, începând cu 2013, autorităţile din cele două judeţe au promis că vor termina drumul în cursul anul viitor, ultima promisiune datând din 2015.

„Lucrăm pe trei tronsoane. În zona din Prahova, trebuie făcute mai multe consolidări din cauza unor rupturi care au apărut ulterior proiectului. Pe alte două tronsoane, din Dâmboviţa, continuăm lucrările începute anii trecuţi, iar noi sperăm ca în 2016 să terminăm acest drum“, ne-a spus Adrian Ţuţuianu, fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa şi, cel mai probabil, şi viitorul şef al instituţiei. 

transbucegi foto dana mihai

În foarte multe puncte, drumul nu are parapeţi şi balustrade de protecţie FOTO Adevărul Ploieşti

Şoferii circulă „pe proprie răspundere“

Transbucegi are, în prezent, statutul de drum necirculabil. Cu toate acestea, încă din 2013, drumul este folosit de şoferi, de primăvara până toamna, pe proprie răspundere, ca şi în cazul Transalpinei, iar în 2015, chiar reprezentanţii CJ Dâmboviţa l-au deblocat, după un protest al şoferilor. „Oficial, pe acest drum nu se circulă, am şi semnalizat acest lucru, de şapte ori chiar, însă au fost furate barierele şi semnele de avertizare“, s-a răzgândit Adrian Ţuţuianu.

În prezent, interdicţiile sunt doar pe hârtie. Transbucegi este folosit în fiecare weekend de şoferii care vor să ajungă din Sinaia până în apropierea Babelor şi Sfinxului, pe un traseu spectaculos, dar foarte periculos.

Mai puteţi citi

FOTO VIDEO Recepţie parţială pentru Transbucegi. Pe propria răspundere pe drumul care leagă Sinaia de Babele

VIDEO Cum s-au construit cele mai spectaculoase drumuri din România: Transfăgărăşan, Transalpina, Drumul lui Dracula, Transbucegi - şoselele din nori

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite