Reparaţie. Inima Reginei Maria a revenit la Castelul Pelişor, locul unde a bătut pentru ultima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutia în care se află inima Reginei Maria a fost depusă marţi la Castelul Pelişor din Sinaia, în Camera de Aur, locul unde, în urmă cu 77 de ani, a bătut pentru ultima dată, pe 18 iulie 1938, la ora 17.38. Înainte de a ajunge la Pelişor, inima a străbătut un nedrept periplu. La Balcic, locul unde suverana a lăsat cu limbă de moarte să fie depusă, la Bran şi apoi la Muzeul Naţional de Istorie a României

Eveniment impresionat, marţi, la Castelul Pelişor, unde, după un omagiu public şi ceremonii militare în Capitală, caseta cu inima reginei Maria a fost transportată  la Sinaia şi depusă în Camera de Aur, locul unde, de altfel, în urmă cu 77 de ani, a bătut pentru ultima dată.

Momentele solemne au fost organizate de reprezentanţii Casei Regale şi au debutat cu intonarea Imnului Regelui în Castelul Pelişor, urmat de depunerea dublului stindard, român şi britanic, pe un soclu din Camera de Aur. Pentru ceremonia de la Pelişor, inima reginei a fost depusă într-o casetă din lemn aurit, creată specială pentru acest eveniment, care a fost predată de soldaţi ai Regimentului de Gardă principesei Margareta. Aceasta a depus caseta pe locul unde inima va rămâne definitiv de acum încolo, soclul din camera aurită, un spaţiu care poartă amprenta inconfundabilă a reginei, cu motive de crini imperiali şi simboluri celtice.

În cameră a fost depusă şi caseta originală a inimii, din argint, de formă octogonală şi cu o greutate de 560 de grame. Aceasta a fost pusă în apropierea inimii, pe un scrin, de arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria şi fiica principesei Ileana.

Depunerea casetelor a fost urmată de o ceremonie religioasă şi momente de reculegere ale reprezentanţilor Casei Regale, veniţi la eveniment: principesa moştenitoare Margareta, principele Radu, principesa Maria, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, soţul ei, baronul Hanns Ulrich von Holzhausen, precum şi fiul ei, baronul Johannes von Holzhausen.

„Într-un final, în vara acestui an, am reuşit să finalizăm negocierile cu Guvernul şi astăzi am asistat la ceremonia prin care inima Reginei Marian a fost adusă în această încăpere, în Salonul de Aur al Castelului Pelişor, sală în care inima a bătut pentru ultima dată. Este un eveniment extrem de important pentru toţi românii pentru că, sperăm noi, inima reginei României Mari se va odihni pentru totdeauna aici, într-o reşedinţă regală“, a spus Sandra  Gătejeanu Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale.

„Sperăm ca vreodată să revenim în aceste hotare fireşti“

Printre cei invitaţi să participe la ceremonii, oficialităţi, reprezentanţi ai Bisericii şi ai ambasadei Marii Britanii a fost şi Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. „Putem spune că dacă nu ar fi fost Regina Maria, nu ar fi fost România Mare. Personalitatea Majestăţii sale Reginei Maria, puterea sa interioară şi faptul că a avut o dublă origine, britanică şi respectiv din partea familiei Romanov din Rusia, au permis să ajute enorm poporul român, ca acesta să se regăsească într-o singură ţară după 2.000 de ani de aşteptare. Sperăm ca vreodată să revenim în aceste hotare fireşti, aşa cum le-a văzut, trăit şi simţit Regina Maria, dar şi Regele Ferdinand şi întreaga Casă Regală“, a spus edilul din Republica Moldova.

Periplul inimii regale

Evenimentul de marţi de la Castelul Pelişor este o „reparaţie“ faţă de Regina Maria, căreia realităţile istorice nu i-au permis îndeplinirea ultimei dorinţe. Atunci când şi-a întocmit testamentul, în 1933, Regina Maria a cerut ca, la moartea sa, trupul să-i fie înhumat alături de soţul său, Ferdinand, la Mănăstirea Curtea de Argeş, iar inima să-i fie scoasă şi depusă în capela Stella Maris de la Balcic. Regina Maria a murit la Castelul Pelişor, după o îndelungă suferinţă, pe 18 iulie 1938.

Iniţial, dorinţa testamentară a reginei a fost respectată. Inima îmbălsămată a Reginei a fost aşezată într-o casetă de argint de formă octogonală (cea adusă la Pelişor), iar aceasta a fost introdusă într-o altă casetă de bijuterii, din argint aurit, gravată şi ornamentată cu pietre preţioase, cu o greutate de 8,1 kilograme, primită cadou de nuntă în 1893 de la „doamnele române“ şi depusă la Balcic.

După pierderea Cadrilaterului, în 1940, inima este recuperată de la Balcic şi este mutată la Bran de principesa Ileana, iniţial într-o firidă săpată în stâncă, apoi într-o capelă ridicată după modelul celei de la Balcic. Din păcate, inima nu şi-a aflat liniştea nici aici. La putere au venit comuniştii care au ordonat, în 1968, desacralizarea capelei şi scoaterea inimii. Inima rămâne o perioadă la Bran, închisă în caseta de bani. Abia în 1971 este transportată la Muzeul Naţional de Istorie, unde nu a fost expusă niciodată, ci plasată în depozitele muzeului, într-o cutie de plexiglas vidată. Cutia mare a inimii, din argint aurit, intrată în Tezaurul Naţional, a rămas în continuare la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Vizitatorii care vor ajunge la Castelul Pelişor vor putea vedea de acum încolo, pe soclul din Camera de Aur, caseta cu inima Reginei Maria.

Pe aceeaşi temă

Inima Reginei Maria, condusă pe drumul spre Pelişor, cu un ceremonial simplu FOTO

Inima Reginei Maria va „bate“ la Castelul Pelişor. Ceremonii regale vor avea loc în Capitală şi la Sinaia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite