Preţul gigacaloriei a crescut la Ploieşti cu 43%. Primarul Bădescu: „Nu sunt de acord ca un oraş de talia noastră să subvenţioneze tariful la apa caldă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali au votat luni majorarea preţului la gigacalorie cu 43%. FOTO Dana Mihai
Consilierii locali au votat luni majorarea preţului la gigacalorie cu 43%. FOTO Dana Mihai

Ploieştiul a devenit un oraş atât de bogat încât nu-şi mai permite să-şi asocieze „imaginea“ cu subvenţiile acordate populaţiei. Cel puţin aşa se înţelege din motivaţia primarului Iulian Bădescu care a afirmat, luni, la şedinţa de Consiliu Local în care s-a votat ca preţul gigacaloriei să se majoreze cu 43% că nu ar fi de acord ca într-un oraş de talia Ploieştiului să se acorde subvenţii

De la 1 mai, preţul gigacaloriei livrat ploieştenilor de către Dalkia TermoPrahova va fi de 222 de lei fără TVA, adică de peste 275 de lei prin aplicarea TVA-ului de 24%, potrivit proiectului adoptat luni de consilierii locali din Ploieşti, după dispute aprinse.

Până acum, o gigacalorie costa, la Ploieşti, 244 de lei cu tot cu TVA, preţul de producţie la Dalkia TermoPrahova, din care locuitorii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire plăteau 160 de lei. Diferenţa a fost suportată, prin subvenţie unitară, de la bugetul local.

Potrivit aceleiaşi hotărâri adoptată luni, populaţia va plăti 186,97 lei, fără TVA, pentru o gigacalorie sau, mai exact, 231,7 lei, cu tot cu TVA. Tariful la gigacaloria va creşte, astfel, cu 43%, scumpire resimţită, de la 1 mai, în preţul facturilor la întreţinere. Deocamdată, doar apa caldă este afectată de această majorare, având în vedere că de la începutul lunii aprilie încălzirea în sistem centralizat a fost oprită în Ploieşti.

Diferenţa de la 231 până la 275 de lei va fi suportată din bugetul local, dar înseamnă, de fapt, şi că municipalitatea va acorda, în condiţii de creştere a preţului la furnizor, o subvenţie mult redusă pentru populaţie, de la 84 la 44 de lei. 

Până la 31 martie, o gigacalorie costa, la Ploieşti, 244 de lei, preţul de producţie la Dalkia TermoPrahova, din care locuitorii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire plăteau 160 de lei. Diferenţa a fost suportată, prin subvenţie unitară, de la bugetul local.

Luni, consilierii locali au convenit ca subvenţia la energia termică acordată populaţiei în sezonul rece să fie reglementată prin tarife diferenţiate, în funcţie de venituri. 55.000 de locuinţe din oraş sunt racordate la sistemul centralizat, prin care primesc apă caldă şi energie termică de la Dalkia TermoPrahova.

Vot la limită şi dispute te tema încălzirii de la iarnă

Adoptarea hotărârii nu a fost lipsită de dispute, iar votul a trecut la limită, cu ajutorul consilierilor locali USL.

Cel mai vocal a fost consilierul opoziţiei, Gheorghe Sârbu, care a cerut introducerea expresă a unui amendament în care să se prevadă că doar preţul la apă caldă, nu şi la agentul termic, va fi afectat de această majorare.

Primarul Iulian Bădescu a replicat că gigacaloria este unitatea de măsură atât pentru apa caldă cât şi pentru energia termică, prin urmare nu se poate face distincţia pe hotărârea de Consiliu Local. „Nu sunt de acord ca un oraş de talia noastră să subvenţioneze tariful la apa caldă pentru populaţie, adică pentru apa folosită la duş sau la spălarea vaselor. Sunt om politic şi ştiu că în locul dvs. şi eu aş fi folosit o astfel de ocazie pentru a ataca decizia“, a replicat primarul Iulian Bădescu consilierului Gheroghe Sârbu.

Doar 14 aleşi locali au votat pentru, 13 împotrivă, iar 3 s-au abţinut.

Pe aceeaşi temă

Subvenţie haiducească la Ploieşti. Tarife diferenţiate la agentul termic, în funcţie de venituri

Aproape sigur. Tariful pentru apă caldă şi energie termică se scumpeşte cu peste 40% la Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite