Podul rutier peste DN1 inaugurat cu şapte preoţi, în vizorul DNA. Ce acuzaţii i se aduc unui fost primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul rutier finanţat cu fonduri europene, în vizorul DNA FOTO campinaph.ro
Podul rutier finanţat cu fonduri europene, în vizorul DNA FOTO campinaph.ro

Fostul primar al municipiului Câmpina Horia Tiseanu este urmărit penal de către procurorii DNA într-un dosar privind construirea unui pasaj suprateran peste DN1, din fonduri europene.

Fostul edil este acuzat de ”folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă calificată”, potrivit DNA.

Conform unor surse judiciare, mai mulţi angajaţi ai Primăriei Câmpina au fost audiaţi la DNA în dosarul privind construirea pasajului suprateran.

Pasajul rutier suprateran, care face legătura între Câmpina şi DN1, a fost inaugurat în aprilie 2012 şi a costat 26.534.687,59 de lei, din care 20.308.570,08 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile din fonduri europene.

Inaugurarea podului rutier a fost un moment de fală pentru autorităţile centrale din acea perioadă, fiind catalogat de Roberta Anastase, atunci preşedintele Camerei Deputaţilor, ”o lucrare extraordinară, o investiţie deosebită”. La inaugurare, au fost prezenţi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, deputatul (PDL) Florin Anghel, prefectul de la acea vreme al judeţului Prahova Adrian Dobre, ulterior primar al Ploieştiului, iar în prezent administratorul public al municipiului Câmpina.

Pentru a marca solemnitatea finalizării proiectului, administraţia locală a invitat, alături de oamenii politici, şi şapte preoţi.

La un an de la inaugurare începe scandalul dintre primărie şi minister

Deşi extrem de util pentru comunitatea locală, fiindcă fluidizează traficul la ieşire din Câmpina către DN1, pasajul rutier a fost subiectul unui complicat proces între Primăria Câmpina şi Ministerul Dezvoltării.

Procesul între cele două entităţi, iniţiat de Primăria Câmpina împotriva Ministerului Dezvoltării la un an de la inaugurare, a durat mai bine de opt ani, fiind câştigat în cele din urmă de administraţia locală. Obiectul dosarului viza o corecţie financiară aplicată la proiectul european „Modernizare Calea Dacia”, în urma căreia Primăria Câmpina s-a ales cu o decizie de blocare a conturilor.

ianugurare proiect calea dacia campina

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor la momentul inaugurării podului de la Câmpina, alături de primarul Horia Tiseanu, de prefectul judeţului de atunci, Adrian Dobre, şi de fostul parlamentar, Florin Anghel FOTO campinaph.ro

”Admite recursul formulat de reclamantul Municipiul Câmpina împotriva Sentinţei nr. 27 din 09 martie 2020 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând: Admite cererea reclamantului Municipiul Câmpina. Anulează Decizia nr. 30/10.04.2015 privind soluţionarea contestaţiei şi Procesul-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare nr. 107040/17.12.2014 întocmit de Direcţia de Constatare şi Stabilire Nereguli din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice). Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma nerambursată în cuantum de 10.437.787,53 lei, inclusiv TVA, aferentă contractului de finanţare nr. 569/30.09.2009. Definitivă. Pronunţată astăzi, 4 noiembrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Ancheta penală derulată de procurorii anticorupţie a început încă din 2015, la sesizarea Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), potrivit unor surse judiciare.

Fostul primar al municipiului Câmpina Horia Tiseanu este, în prezent, directorul ADI Termie Prahova, instituţie care gestionează sistemul de termoficare din Ploiesti.

Tiseanu este trimis în judecată de către procurorii DNA Ploieşti într-un alt dosar de corupţie în care este acuzat pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Cauza se judecă pe rolul secţiei penale a Tribunalului Prahova din 2016. 

Judecata a fost însă reluată de la zero în noiembrie 2021 după ce judecătorul care analizase până la această dată dosarul a fost avansat la instanţa superioară. Conform principiului continuităţii, membrii completului care judecă procesul trebuie să rămână aceiaşi în tot cursul judecăţii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite