FOTO Mii de ploieşteni şi-au petrecut noaptea la muzee. Cozi imense la Muzeul Ceasului, recent redeschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi imense la Muzeul Ceasului din Ploieşti FOTO Dana Mihai
Cozi imense la Muzeul Ceasului din Ploieşti FOTO Dana Mihai

Câteva mii de ploieşteni şi-au petrecut seara de sâmbătă la muzeele din oraş, deschise gratuit publicului pentru vizitare. Redeschis de câteva zile, într-o formulă expoziţională modernă, după ce a fost renovat, Muzeul Ceasului a atras sute de ploieşteni

Animaţie neobişnuită sâmbătă seară în Ploieşti. Mii de oameni au ieşit în zi de sărbătoare, de Sfinţii Constantin şi Elena nu doar pentru a se întâlni cu aniversaţii zilei, ci, mai ales, pentru a vizita muzeele din oraş, deschise gratuit vizitării în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2016.

Majoritatea instituţiilor de cultură din oraş au fost deschise până după ora 12.00 noaptea vizitatorilor, iar muzeografii au pregătit şi numeroase alte expoziţii temporare sau evenimente muzicale şi artistice pe lângă expoziţiile obişnuite ale muzeelor.

Încă de la startul evenimentului, polul de interes al ploieştenilor s-a mutat la Muzeul Ceasului, unic în ţară. Însă nu doar orologiile au stârnit interesul, ci, mai ales rezultatul lucrărilor de renovare şi reabilitare a sediului muzeului, casa Luca Elefterescu din aproapierea Bulevardului Castanilor.

Clădirea muzeului, monument istoric de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost restaurată cu fonduri europene nerambursabile. Lucrările au durat 39 de luni, dintre care doi ani de execuţie efectivă: restaurare, consolidare, recompartimentare, transformarea parţială a podului în mansardă, precum şi refacerea împrejmuirii imobilului. Acestea s-au încheiat în 2015, iar în timpul scurs de atunci, colecţia muzeului a fost re-expusă în noua clădire, într-o formulă muzeografică modernă, din care nu lipsesc hologramele şi aplicaţiile interactive.

Pentru toate aceste motive, sute de oameni au stat la cozi, zeci de minute, pentru a putea vizita Muzeul Ceasului, instituţia de cultură fiind cea mai căutată din oraş în Noaptea Muzeelor.

Periplul ploieştenilor a contionuat însă şi la celelalte muzee din oraş: Casa I.L. Caragiale, Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Artă, Muzeul Petrolului sau Casa memorială Nichita Stănescu.

Mii de oameni au ajuns şi la muzeele din judeţ: Castelul Peleş, Muzeul Crama 1777 Valea Călugărească sau Conacul Bellu din Urlaţi. 

Lansată în 1999, în Franţa, ca „Primăvara muzeelor“, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, această întâlnire propune tuturor muzeelor participante deschiderea porţilor, gratuit, pentru toţi vizitatorii, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră.

În 2005, ora de deschiderea a muzeelor a fost deplasată spre seară, cu intenţia de a fi atras, în număr cât mai mare, publicul tânăr. Proiectul a devenit astfel „Noaptea muzeelor“.

Mai puteţi citi

Adrenalină şi distracţie pe Valea Prahovei: parc de aventură la Castelul Cantacuzino din Buşteni

Popasuri pe Drumul Vinului: cum iau naştere licorile româneşti care rivalizează cu cele din Bordeaux sau Toscana

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite