FOTO Spitalul unde nu vrei să ajungi niciodată. Secţia Buna Vestire a SJU Ploieşti, propusă spre desfiinţare pentru „starea precară de igienă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toaletele insalubre, saloanele afectate de infiltraţii, mobilierul uzat şi vesela ciobită au fost doar câteva din motivele care l-au determinat, la sfârşitul anului trecut, pe Raed Arafat, să ceară închiderea de urgenţă a sediului de pe Buna Vestire a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi mutarea secţiilor în clădirea principală, din nordul oraşului. Nimic nu s-a întâmplat între timp, cu excepţia unor mici lucrări de igienizare

Un control de amploare, desfăşurat în decembrie 2013 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, în urma decesului unui pacient, s-a finalizat cu o concluzie fără drept de apel pentru secţia de pe strada Buna Vestire a SJU, un spital aproape autonom, care dispune de un complex de clădiri în care sunt externalizate secţii importante ale SJU Ploieşti. 

Secretarul de stat Raed Arafat a recomandat, printre altele, transferul mai multor secţii din sediul Buna Vestire în clădirea de la Nord a SJU, pentru că imobilul este impropriu desfăşurării activităţii medicale necesitând lucrări de reparaţii capitale.

Printre altele, în raport se specifica faptul că “la sediul Buna Vestire, clădirea este improprie desfăşurării activităţii medicale necesitând lucrări de reparaţii capitale, igienizare şi modernizare cu excepţia secţiei de psihiatrie care a fost reabilitată în 2010 şi este situată într-o clădire separată”. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au constatat că “în toate spaţiile sunt necesare lucrări de reparţii, igienizare şi modernizare, mobilierul este uzat, tâmplăria este veche şi deteriorată, frigidere uzate şi insuficiente, instalaţii sanitare vechi, uzate, sala de mese cu mobilier uzat şi vechi, vesela ciobită, utilaje şi ustensile din blocul alimentar sunt vechi şi degradate, nu este asigurată rezerva de apă. Blocul alimentar necesită ample lucrări de reparaţii, igienizare şi dotare. La secţia de psihiatrie, la nivelul grupurilor sanitare de la parter, sunt necesare lucrări de reparaţii sau inlocuire a linoleumului”.

Situaţia în sediul de pe Buna Vestire este extrem de precară, iar aceasta nu poate să funcţioneze ca unitate sanitară”, era verdictul lui Raed Arafat despre această secţie, care a propus mutarea specializărilor externalizate la SJU Nord şi închiderea de urgenţă a spitalului.

Situaţia părea cu atât mai tragică cu cât aici sunt internaţi pacienţi pentru care o stare de igienă a saloanelor este esenţială: Gastroenterologie, Interne II, Psihiatrie, Dermatovenerologie, Hematologia, Endocrinologia şi Oftalmologia.

La acel moment, reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, în subordinea căruia se află toate secţiile SJU Ploieşti, au promis că vor încerca mutarea secţiilor, dar ulterior, şi în contextul unor proteste ale medicilor de pe Buna Vestire şi ale pacienţilor, au propus alocarea unei sume de aproximativ 600.000 lei, în vederea începerii lucrărilor de reparaţii curente şi igienizare, inclusiv înlocuirea instalaţiilor şi a obiectelor sanitare. ”Aceste lucrări se vor face cu menţinerea activităţii medicale“, spuneau atunci reprezentanţii CJ Prahova.

Banii, oricum insuficienţi pentru schimbarea la faţă a spitalului şi aducerea lui la normele minimale sanitare, au ajuns pentru “o mică igienizare a saloanelor”, rezolvarea problemelor cu infiltraţiile şi schimbarea conductelor, potrivit Fabioarei Ionescu, administratorul public al judeţului. Între timp, un contractul pentru renovarea secţiei de Oftalmologie, parte componentă a complexului de clădiri de pe Buna Vestire, s-a oprit brusc, după ce constructorul a părăsit şantierul, iar reprezentanţii CJ Prahova sunt nevoiţi acum să reia licitaţia. 

image

Foto

image

Situaţia de la secţia de pe Buna Vestire este una mai veche. Am alocat fonduri anul acesta, însă este nevoie de mult mai mulţi bani pentru renovarea clădirilor şi a pereţilor exteriori. Separat, avem în derulare proiectul de reamenajare, consolidare şi reabilitare a secţiei de Oftalmologie. Un judeţ precum Prahova are nevoie de un spital regional, construit de la zero, care să înglobeze toate aceste secţii şi să fie la standardele cerute de Ministerul Sănătăţii şi de pacienţi”, ne-a spus Fabioara Ionescu.

Până atunci, însă, pacienţii care au ghinionul să fie internaţi la secţia de pe Buna Vestire sunt nevoiţi să stea în aceleaşi condiţii: mobilier uzat, tâmplărie veche şi deteriorată, frigidere uzate, instalaţii sanitare insalubre, vesela ciobită, mâncare preparată într-un bloc alimentar foarte vechi şi degradat.

O imagine apocaliptică care face din acest spital, aflat în centrul Ploieştiului, una dintre cele mai “amărâte” unităţi medicale din judeţ, sub standarde din spitale mici, aflate în oraşe şi comune fără putere financiară din Prahova.

Pe aceeaşi temă

Consiliul Judeţean Prahova a contestat închiderea secţiei Buna Vestire a Spitalului Judeţean

Memoriu al medicilor de la secţia Gastro de pe Buna Vestire: „Nu există motive obiective pentru retrogradarea acestei secţii, care funcţionează cu profit“

VIDEO Protest al pacienţilor la o secţie a SJU Ploieşti, propusă spre desfiinţare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite