„Dacul adormit“, uimitoarea creaţie a naturii descoperită prin manipularea accidentală a unei fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natura a creat la Slănic, la Muntele Verde, o figură de Sfinx, botezată „Dacul adormit“, care poate fi observată doar dacă perspectiva este rotită. Misteriosul chip a fost sculptat de vânt şi ploi într-o rocă numită tuf clinoptilolitic, folosită după accidentul de la Cernobîl pentru ameliorarea consecinţelor exploziei.

Staţiunea Slănic din Prahova este cunoscută în special ca centru al sării şi o destinaţie benefică pentru sănătate datorită complexelor de băi cu ape minerale şi a Salinei Slănic, unică prin dimensiuni şi puritatea aerului.

Dar tot la Slănic, la aproximativ 3 km de staţiune, este şi un obiectiv mai puţin cunoscut, Muntele Verde, numit şi Piatra Verde, care îşi trage numele de la culoarea rocii din care este format, verde deschis în majoritatea timpului şi verde intens după ploi.

În urmă cu câţiva ani, un turist, Dan Holban, a făcut publică o descoperire interesantă, un Sfinx sculptat în roca Muntelui Verde. Descoperirea a fost cu totul întâmplătoare, prin rotirea fotografiei în plan vertical, dezvăluind un chip bărbătesc, foarte apropiat ca trăsături cu imaginea consacrată a regelui Decebal.

De altfel, în mod inspirat, descoperitorul a botezat formaţiunea „Dacul adormit“, atrâgând şi atenţia asupra faptului că Sfinxul de la Muntele Verde se erodează constant din cauza rocilor casante care i-au dat naştere.

Figura sculptată în munte ar putea fi salvată, devenind o destinaţie turistică, însă autorităţile locale nu au găsi niciodată fonduri pentru conservarea Muntelui Verde. Roca extrem de casantă se folosea la fabricarea unui anumit tip de ciment, însă zona a fost abandonată ulterior exploatării.

image

Prima fotografie a „Dacului adormit“ realizată de Dan Holban. FOTO Facebook / Dacul adormit

După descoperire, „dacul adormit“ a ajuns şi în mediul virtual, având şi o pagină dedicată pe reţele de socializare, unde internauţii fie îl descoperă cu uimire pentru prima dată, fie urmăresc, prin fotografii, efectele eroziunii asupra Sfinxului.

O rocă cu proprietăţi uimitoare

În termeni ştiinţifici, Muntele Verde este este format din tuf vulcanic, o rocă formată prin acumularea şi consolidarea cenuşii provenite din erupţiile vulcanice. Tuful zeolitifer are un mare conţinut de clinoptilolit, un mineral ce are capacităţi extraordinare de schimb cationic, adică poate reţine cu uşurinţă cationii din mediul înconjurător.

Proprietăţile sale extraordinare au fost folosite în urma accidentului de la Cernobîl pentru a „vindeca“ natura, prin ameliorarea consecinţelor asupra mediului şi a populaţiei. Terenurile au fost acoperite cu pulbere de tuf pentru eliminarea ionilor radioactictivi din sol, iar animalelor le-au fost adiministrate suplimente cu tuf cu clinoptilolit.

O altă proprietate interesantă a rocii este aceea că este influenţată de umiditatea atmosferică, ceea ce face ca după ploaie, nuanţa de verde să fie mult mai intensă decât în mod obişnuit.

Fără a avea o înălţime impresionantă şi lipsit aproape total de vegetaţie, Muntele Verde poate fi văzut chiar şi din Slănic. Pentru a ajunge la acest obiectiv, se trece prin localitatea Groşani şi apoi pe drumul asfaltat ce leagă Slănicul de Vălenii de Munte.

În perioada comunistă, zona a cunoscut şi o perioadă de glorie cinematografică. Scene din filmul „Haiducii lui Şapte Cai“, în care a jucat Florin Piersic, au fost filmate în zona Slănicului, inclusiv la Muntele Verde.

image

Muntele Verde de la Slănic, o destinaţie mai puţin cunoscută din România. FOTO Facebook / Dacul adormit

Vă mai recomandăm

Legenda Grotei Miresei din Slănic: povestea este inspirată de o sinucidere reală, de la începutul secolului trecut

Salina Slănic, cea mai mare din Europa şi locul cu cel mai pur aer de pe planetă. Până la ce adâncime se poate ajunge cu „colivia“ în miezul pământului

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite