Imagini tulburătoare de la Cernobîl, după 30 de ani de la dezastrul atomic. Un fotograf şi-a riscat viaţa pentru a intra în zona interzisă

0
0
Roland Verant a petrecut 42 de zile în zona interzisă din oraşul Pripyat/Imagini Caters/Daily Mail
Roland Verant a petrecut 42 de zile în zona interzisă din oraşul Pripyat/Imagini Caters/Daily Mail

Spitale şi case abandonate, diferite obiecte distruse şi aruncate la nimereală sunt tot ce-a rămas dintr-un fost oraş sovietic prosper. În urmă cu 30 de ani, oraşul Pripyat avea peste 50.000 de locuitori şi era considerat o localitate modernă, de viitor, simbolul progresului cu care se lăuda pe atunci Uniunea Sovietică.

Oraşul găzduia cercetători, muncitori şi paznici de la centrala nucleară Cernobîl, aflată la doar 3 kilometri depărtare. Pe 26 aprilie 1986, acest frumos vis s-a transformat deodată în cel mai cumplit coşmar posibil. Unul dintre reactoarele centralei s-a topit şi a dus la o explozie care este considerată şi acum cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

image

La 30 de ani după catastrofă, fotograful austriac Roland Verant a vizitat Pripyat şi a imortalizat urmele dezastrului, scrie Daily Mail.

image

Evacuaţi în grabă, la o zi după accident, locuitorii au lăsat în urmă multe obiecte pe care nu le-au considerat necesare, în speranţa că se vor întoarce în scurt timp să le recupereze. Nu aveau să mai revină niciodată. În urma lor au rămas, încremenite în timp, hainuţe de copii şi pluşuri aruncate în grabă pe pat, sau un pian la care cineva cântase poate până în ultima clipă.

image
image

În mod straniu, timpul a distrus mare parte din obiecte, lăsând însă altele aparent neatinse, doar puţin prăfuite, cum sunt mesele şi scaunele dintr-o şcoală. Parcul de distracţii şi parcările au fost deja acoperite de vegetaţie, iar ferestrele şi vopseaua de pe pereţii camerelor au dispărut de mult.

image

Printre cele mai impresionante locuri fotografiate de Roland se numără o camera unde patul a rămas nearanjat, iar în dulap mai sunt şi acum resturi de mâncare. Apartamentul lasă impresia că a fost părăsit în urmă cu doar câteva zile. Într-o fabrică, podeaua este pur şi simplu acoperită cu măşti de gaz, iar pe un scăunel, o păpuşă de plastic, aruncată la întâmplare, poartă la rândul ei o mască.

image

Roland şi-a riscat viaţa petrecând 42 de zile în zona interzisă, unde există încă radiaţii puternice şi unde nimeni nu are acces fără un permis special.

image

Fotograful a fost însoţit mereu de un ghid care cunoaşte bine zona, care avea la el un detector de radiaţii Geiger şi care ştie să evite locurile foarte periculoase. Cine se aventurează aici pe cont propriu riscă să se expună fără să-şi dea seama unei doze letale de radiaţii.

image

Norul de radiaţii emis de explozia de la Cernobîl a afectat întregul contiment european, dar cel mai mult au avut de suferit Rusia, Belarus şi Ucraina, unde foarte mulţi oameni s-au îmbolnăvit şi au murit din cauza radiaţiilor. În ciuda dezastrului, reactoarele 1, 2 şi 3 de la Cernobîl au fost repornite şi au funcţionat până în decembrie 2000.

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri