Şeful Poliţiei Mizil încerca să rezolve "amiabil” conflictele dintre proxeneţi şi victimele exploatate sexual
0Şeful Poliţiei Mizil rezolva ”pe cale amiabilă” conflictele dintre proxeneţi şi femeile exploatate care îi reclamau pe aceştia la Poliţie, susţine un martor din dosarul în care comisarul şef Marius Nicuşor Rotaru a fost arestat preventiv pentru mai multe infracţiuni. Avocatul comisarului şef a declarat în faţa instanţei că subalterni de-ai lui susţin afirmaţiile conform cărora reclamaţiile primite ”nu erau în sfera poliţiei”.
Şeful Poliţiei din oraşul prahovean Mizil, comisarul şef Marius Nicuşor Rotaru, arestat preventiv într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, furt calificat, viol, favorizarea făptuitorului şi folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, încerca să rezolve ”amiabil” conflictele apărute între proxeneţii care exploatau sexual minore şi femeile sau familiile acestora care depuneau plângeri la poliţie.
Potrivit încheierii de şedinţă prin care Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a lui Rotaru şi a altor trei suspecţi, unul dintre martorii din acest dosar susţine că poliţistul nu a intenţionat să facă demersuri pentru tragerea la răspundere a proxeneţilor.
”Din declaraţia numitului C. S. , judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că R. M. N. nu a intenţionat să depună demersuri în vederea tragerii la răspundere penală a acestora, din contră încearcă evite tragerea acestora la răspundere penală, găsind de fiecare dată o cale amiabilă de stingere a conflictelor ivite între membrii grupului infracţional (suspecţii din prezenta cauză) şi persoanele care îi reclamau la poliţie” se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova.
În document se precizează că, ”până în prezent, din analiza mijloacelor de probă administrate în cauză, nu a rezultat niciun indiciu că plângerile formulate verbal sau în scris de către persoanele vătămate împotriva suspecţilor din prezenta cauză ar fi fost înregistrare/soluţionate potrivit dispoziţiilor legale”, iar acest lucru denotă că şeful Poliţiei Mizil îi favoriza pe membrii grupului infracţional ”prin lipsa acţiunii conferite de atribuţiile de serviciu şi nesesizarea organelor competente atunci când faptele săvârşite erau de competenţa altor organe judiciare, ajutându-i astfel pe suspecţi să scape de tragerea la răspundere penală”.
În acest dosar, procurorii DIICOT au stabilit că şeful Poliţiei Mizil încerca să medieze conflictele dintre persoanele care formulau plângeri penale şi exploatatori, în sensul că plângerile penale, reclamaţiile sau sesizările nu erau înregistrate sau înaintate către alte organe competente în soluţionarea acestora, iar acest lucru reiese din declaraţiile martorilor care se coroborează şi cu alte probe, respectiv proba cu înscrisuri, dar şi cu procesele verbale de redare a unor convorbiri telefonice şi ambientale.
Mai mult, doi dintre inculpaţii din acest dosar au declarat în faţa instanţei, în momentul în care s-a judecat propunerea de arestare preventivă, că au fost chemaţi la Poliţie în legătură cu relaţiile pe care le-au avut cu victimele minore care erau exploatate, dar nu li s-au luat declaraţii niciodată, aceştia menţionând că ”după ce a stat de vorbă cu domnul R., acesta le-a dat drumul acasă”.
Conform documentului citat, niciunul dintre inculpaţi nu recunoaşte comiterea infracţiunilor de care îi acuză procurorii DIICOT Ploieşti, iar avocaţii unora dintre suspecţi susţin că în unele perioade care apar în referatul anchetatorilor clienţii lor erau plecaţi din ţară.
Totodată, avocatul comisarului şef Marius Nicuşor Rotaru a spus în faţa instanţei de judecată că subalterni ai acestuia audiaţi în acest dosar îi susţin declaraţiile conform cărora nu este vinovat, întrucât reclamaţiile primite ”nu erau în sfera poliţiei”.
”Din analiza declaraţiilor martorilor audiaţi în cauză, colegi de serviciu ai inculpaţilor, se confirmă susţinerile inculpatului, în sensul că nu se face vinovat de comiterea faptelor pentru care este cercetat, mare parte din acele solicitări nu erau in sfera poliţiei”, precizează încheierea de şedinţă a tribunalului Prahova care relatează susţinerea făcută de avocatul poliţistului.
Documentul mai arată că, începând cu sfârşitul lunii decembrie 2015, proxeneţii protejaţi de şeful Poliţiei Mizil au recrutat şi determinat prin ameninţări şi violenţă mai multe tinere, printre care şi minore, pe care le-au exploatat sexual iniţial prin intermediul prietenilor, ”această fază a activităţii fiind una pregătitoare pentru a fi exploatate sexual prin practicarea prostituţiei la stradă pe raza judeţelor Prahova şi Buzău”.
Anchetatorii au identificat în acest dosar zece victime ale traficului de persoane, între care una are 21 de ani, toate celelalte fiind minore.
Banii proveniţi din exploatarea tinerelor erau împărţiţi între membrii grupării infracţionale.
Procurorii au stabilit, pe parcursul cercetărilor, că una dintre tinere, pe care proxeneţii au încercat să o oblige să întreţină relaţii intime cu un prieten de-al lor, a reuşit să scape sărind pe fereastră.
Unei alte tinere i-a fost luat telefonul, în timp ce altora li se cereau cărţile de identitate pentru ca traficanţii să aibă mai mult control asupra lor.
De asemenea, au fost situaţii în care părinţii uneia dintre fete au mers la poliţie pentru a-şi salva fiica, iar exploatatorii i-au cerut acesteia să îi ameninţe că se va sinucide, dacă nu este lăsată să rămână la cel care o exploata.
”La momentul când Ş. L. a fost chemată la sediul poliţiei din Mizil, întrucât se prezentaseră părinţii acesteia cu reclamaţie împotriva lui C. L. F., C. S. a învăţat-o pe minoră să le spună părinţilor ce se va sinucide, dacă nu o lasă să locuiască în continuare la domiciliul său, încercând astfel să asigure în continuare posibilitatea exploatării sexuale a victimei în interesul grupului”, se mai arată în documentul citat.
Anchetatorii au reţinut de asemenea că unul dintre suspecţi fura cutii cu prezervative din magazinul unei staţii de carburant.
Atât poliţistul, cât şi ceilalţi trei inculpaţi arestaţi în acest dosar au contestat măsura arestului preventiv luată faţă de ei, Curtea de Apel Ploieşti urmând a se pronunţa în privinţa contestaţiilor.
Între timp, comisarul şef Marius Nicuşor Rotaru a fost suspendat din funcţie, au declarat surse din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova.