Numărul câinilor specializaţi în intervenţia la avalanşă va creşte în România. Care sunt motivele
0În România sunt 21 de câini brevetaţi pentru intervenţii la avalanşă, iar numărul acestora va creşte la minimum 25, în condiţiile în care turiştii surprinşi de avalanşe sunt tot mai mulţi. Încă patru câini vor fi brevetaţi în câteva zile, după stagiul naţional de la cabana Capra de pe Transfăgărăşan.
Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, a explicat pentru „Adevărul” prin ce teste dificile trebuie să treacă un câine pentru a fi brevetat pentru intervenţii la avalanşă.
Dintre cei 21 de câini brevetaţi din 13 judeţe până acum, cei mai mulţi – 4 – sunt în judeţul Argeş. Iar unul dintre cei patru câini brevetaţi din Argeş este Helios, primul câine din România specializat în salvarea victimelor avalanşelor
Pentru un câine ce urmează să fie brevetat pentru intervenţii la avalanşă, educaţia şi şcoala durează până la vârsta de doi ani. ”Sunt unii câini care trebuie retraşi la vârsta de 8 ani, după şase ani de activitate. Helios, câinele meu, are 10 ani şi nu are deocamdată nicio problemă în a lucra. Contează mult şi cum ţii câinele. Dacă îl ţii în casă la căldură pe perioada nopţii îi prelungeşti viaţa de muncă cu cel puţin doi ani. Un câine ţinut afară începe să dezvolte diverse afecţiuni, exact ca la oameni”, explică Ion Sănduloiu.
Pentru a obţine brevetul de avalanşă, câinii trebuie să se obişnuiască pas cu pas să găsească, să semnalizeze şi să sape după victime ascunse în zăpadă. ”Noi lucrăm cu oameni, nu ascundem obiecte sau manechine, câinii trebuie să se obişnuiască să identifice mirosul de om. La examenul final de brevetare, un câine trebuie să găsească două victime una după cealaltă, îngropate în zăpadă pe o suprafaţă de două hectare. Dacă a început să sape şi s-a fixat pe locul respectiv, înseamnă că acolo este victima. Dacă e multă zăpadă, câinele este ajutat cu o lopată. Este esenţial să intre în groapă, pentru că acolo îşi primeşte recompensa şi asta îl ţine motivat permanent”, a declarat Ion Sănduloiu pentru ”Adevărul”.
Intenţia Salvamont România este ca la nivel naţional să fie în permanenţă minimum 25-30 de unităţi canine de avalanşă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenţie optimă. Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condiţiile în care, în viitorul apropiat vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenţie montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenţiei, la care se va face de gardă pe perioada iernii, cu unităţi canine pentru avalanşă.
Din păcate, după o perioada fără cazuistică la avalanşă, în ultimele trei sezoane de iarnă au fost înregistrate patru decese la nivel naţional din cauza avalanşelor.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Hellios, primul câine din România specializat în salvarea victimelor avalanşelor, a împlinit 8 ani
Cum a fost distrusă uşa unui refugiu montan din cauza unor turişti certaţi cu bunul simţ