Niciun vinovat pentru copilul omorât cu pietre: învăţătoarea contestă acuzaţiile, iar agresorul nu răspunde penal pentru că e minor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Funie (14 ani), copilul care pe data de 17 februarie 2016 a fost bătut cu pietre la şcoala din Slobozia (Argeş), a încetat din viaţă pe 26 aprilie, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, după două luni de stat în comă. Băiatul, provenind dintr-o familie săracă, venise la şcoala la care învăţa sora lui, pentru a lua cornul şi laptele primite de fată, dar a fost alungat cu pietre de către colegii ei.

După decesul băiatului, părinţii sunt deznădăjduiţi că nimeni nu e tras la răspundere. „Nimeni n-a venit să ne ajute cu ceva sau să-şi ceară măcar scuze ori să mă întrebe ceva. Nici măcar părinţii copilului care l-a lovit“, spune Gabriela Funie, mama lui Marian. Băiatul era clopotarul satului şi abandonase şcoala.

Ziua în care a mers să ia laptele şi cornul surorii sale nu a fost prima în care făcea asta. Copiii, cu 5 ani mai mici, au început să arunce cu ce au nimerit în băiat. Camerele de supraveghere din zonă au surpins hârjoneala dintre copii. Pe înregistrări se vede cum băiatul iese pe poartă cu mâna la tâmplă. Abia după ce a ajuns acasă i s-a făcut rău. De la spitalul din localitate a fost transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde a şi suferit o intervenţie chirurgicală. După două luni de comă, copilul s-a stins.

Ce spun poliţiştii

Nimeni din şcoală nu a raportat incidentul, nici către Poliţie, nici către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Argeş. Poliţia din Slobozia s-a autotesizat, după ce un agent local a aflat întâmplător despre incident. „În urma cercetărilor, s-a stabilit că un minor de 11 ani este bănuit de comiterea acestei fapte. Vom înainta dosarul către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş“, a explicat Mădălina Sima, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

În martie, Inspectoratul a declanşat o anchetă. La şcoală s-a întrunit o comisie de disciplină şi au fost cercetate trei cadre didactice: o profesoară, referitor la care comisia a constatat că nu are nicio vină, învăţătoarea elevilor care l-au agresat pe băiat, care a primit un avertisment, fiind la prima abatere, şi o altă învăţătoare, care era de serviciu pe şcoală, singura sancţionată, însă doar cu interzicerea dreptului de a accede la un grad didactic superior pe o perioadă de doi ani şi interzicerea dreptului de a se înscrie la un concurs pentru o funcţie de conducere pe doi ani. Învăţătoarea a contestat decizia la nivelul Colegiului de Disciplină din cadrul ISJ Argeş, cazul urmând a fi repus în discuţie pe 9 mai.

Psiholog: “Cel mai probabil, aşa cum se întâmplă în aceste cazuri, copilul agresor va fi stigmatizat” 

Elevul care a aruncat piatra are doar 11 ani, iar potrivit normelor în vigoare, minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal. Va avea însă de suferit pe alte planuri, spun psihologii. 

“Cel mai probabil, aşa cum se întâmplă în aceste cazuri, copilul agresor va fi stigmatizat de grupul social în care trăieşte şi va avea nevoie de ajutor psihologic pentru depăşirea acestui moment şi pentru conştientizarea gravităţii faptei sale. Cauza acestor violenţe la un copil de 11 ani trebuie căutată în lipsa de educaţie, în lipsa de supraveghere şi control faţă de minor. În astfel de situaţii, problema este doar că se caută vinovaţi, în loc sa se promoveze programe educaţionale care să prevină asemenea fapte”, a explicat, pentru "Adevărul", psihologul Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite