Tudor Pendiuc, Gheorghiţă Boţârcă şi Gheorghe Stancu, cei mai longevivi primari din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Pendiuc, actualul edil şef al Piteştiului, este cel mai longeviv primar de municipiu din ţară şi candidează, acum, pentru cel de-al şaptelea său mandat. Actualul primar de la Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă (PSD), este, la rândul său, cel mai longeviv primar de oraş din judeţ, fiind în funcţie din 1989, iar Gheorghe Stancu, edilul de la Bascov, are 20 de ani la conducerea primăriei comunei.

Pendiuc, cel mai longeviv primar de municipiu din ţară 

Actualul edil şef al Piteştiului, Tudor Pendiuc, trimis în judecată în dosarul ”Publitrans“ intră în cursă ca independent, în condiţiile în care PSD, partidul sub sigla căruia căştigase actualul mandat şi din care a demisionat zilele trecute, a anunţat că nu mai vrea candidaţi cu probleme în justiţie şi l-a lansat în cursa pentru fotoliul de primar în municipiul reşedinţă de judeţ pe unul dintre cei doi actuali viceprimari, Cornel Ionică, cel lângă care, ani la rând, Pendiuc a făcut echipă.

Tudor Pendiuc este primar al municipiului Piteşti din 1992, când a câştigat alegerile locale ca membru al Partidului Democrat, după care a candidat pe listele PSD.

“Cred că oamenii aşteaptă de la mine să împlinesc programul electoral pe care l-am prezentat şi pentru care dumnealor m-au ales şi de a cărui realizare mă preocup permanent”, declara edilul, după precedentele alegeri locale care i-au adus actualul mandat. Cât despre alegerile de anul acesta, Tudor Pendiuc mărturisea recent că a fost uimit să vadă cât de multă lume s-a mobilizat pentru susţinerea candidaturi sale, sugerând câ încă se mai bucură de popularitatea care i-a adus procentele uriaşe cu care a obţinut mandatele de până acum.

Edilul şef al Piteştiului  este şi preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Piteşti.

În 2014, Pendiuc a primit din partea Asociaţiei Municipiilor din România ”Trofeul de Excelenţă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea, modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice din România”.

Tudor Pendiuc are două apartamente în Piteşti de 58, respectiv 86 de metri pătraţi, achiziţionate în anii 1990 şi 1996 împreună cu soţia sa, precum şi o casă în suprafaţă de 712 metri pătraţi, construită în 2005.

Tot împreună cu soţia sa mai are o casă de 60 de metri pătraţi în comuna Salcia, judeţul Teleorman (moştenită de soţie în anul 1995). În aceeaşi comună, cei doi mai au trei terenuri care totalizeză aproximativ două hectare.

Tudor Pendiuc mai deţine, la Piteşti, suprafeţe de 2.064 de metri pătraţi de vii, livezi, teren arabil, curţi şi construcţii, toate cumpărate în 1998. Primarul Piteştiului deţine şi un autoturism Dacia Logan, din anul 2008. 

Gheorghiţă Boţârcă e primar la Topoloveni de 27 de ani 

Actualul primar de la Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă (PSD), este cel mai longeviv primar de oraş din judeţ, fiind în funcţie din 1989. A candidat, rând pe rând, din partea FSN, PDSR şi ulterior PSD. La alegerile din 2012, a obţinut 67,86% dintre voturi. Înainte de a fi primar, din 1977 până în 1989 a lucrat ca şef secţie auto la Cooperativa ”Muncitoarea”. Conform CV-ului său, are două facultăţi. A terminat prima facultate - Ingineria la Universitatea din Piteşti în 1997, la 33 de ani. În 2005 şi-a luat licenţa în ştiinţe administrative la SNSPA. Am dorit să stăm de vorbă cu primarul Boţârcă legat de faptul că este cel mai longeviv primar de oraş din Argeş, însă acesta a fost foarte laconic în declaraţii. ”Nu ştiam că sunt cel mai longeviv primar. Nu am alte declaraţii de făcut pe acest subiect. Dacă aveţi o întrebare pe teme administrative, trimiteţi-mi vă rog o adresă oficială la primărie”, ne-a spus primarul Boţârcă. 

Conform ultimei declaraţii de avere depuse în iunie 2015, Boţârcă deţine nu mai puţin de 23 de terenuri, dintre care 21 în Topoloveni şi câte unul în comunele Călineşti şi Leordeni. 12 terenuri provin din moşteniri. În total, suprafaţa terenurilor deţinute de primarul Boţârcă se ridică la 83,6 hectare. Ca şi clădiri, acesta are o casă de 285 mp în Topoloveni, iar soţia sa, Liliana are două spaţii comerciale în oraş, ce însumează 152,83 mp. Valoarea conturilor în bănci se ridica anul trecut la 276.516,00 lei. Primarul Boţârcă şi-a împrumutat cei doi fii cu suma totală de 475.000 lei. 

Gheorghe Stancu este primarul comunei Bascov de 20 de ani

Gheorghe Stancu (PSD), actualul primar al Comunei Bascov se află de 20 ani la conducerea echipei administrative a localităţii şi ar mai vrea un nou mandat. 

“Când am ajuns primar, în 1996, Bascovul nu avea drumuri şi nici şcoli moderne. Am găsit comuna fără iluminat public şi fără multe alte lucruri necesare comunităţii. Se vedea că nu prea se dăduse mare importanţă acestei comune, deşi este situată foarte aproape de Piteşti. Am reuşit s-o modernizăm, iar în 2011 am obţinut locul 7 pe ţară privind atragerea fondurilor europene. Cred că oamenii vor să vadă că la ei în localitate se face ceva”, spune Gheorghe Stancu. 

Conform ultimei declaraţii de avere postată pe site-ul Primăriei Bascov, Gheorghe Stancu are o casă de 160 mp, construită în 1918 şi modificată în 2003, un autoturism marca Peugeot, cumpărat în 2005, cinci terenuri, două agricole, două forestiere şi unul intravilan şi un cont bancar de 10 mii de euro.

În 2013, primarul PSD de la Bascov, Gheorghe Stancu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de complicitate la comiterea infracţiunii de înşelăciune şi instigare la comiterea infracţiunilor de fals în declaraţii şi fals intelectual, dosar deschis în urma unui accident rutier petrecut în 2008, în care a fost implicată judecătoarea Marioara Dumitru, aflată la volanul unui Peugeot. Şoferiţa nu a acordat prioritate şi a lovit un camion. Cum recunoaşterea unei astfel de situaţii ar fi dus la suspendarea permisului de conducere al şoferiţei, ar fi fost pus la cale un scenariu care l-ar fi implicat şi pe primarul Stancu. Din scenariu trebuia să reiasă că autoturismul judecătoarei a fost lovit în curtea primăriei de o maşină de salubritate. Anchetatorii au constatat ulterior că actele întocmite în acest caz au fost în fals.

Citiţi şi:

Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, trimis în judecată pentru conflict de interese penal

 

Primarul din Arieşeni, judecat pentru conflict de interese penal. Marin Jurj a plătit servicii de cazare la pensiunea administrată de tatăl său

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite