FOTO VIDEO Pagină de Facebook pentru Mănăstirea Râncăciov
0Mănăstirea Râncăciov, din comuna Călineşti, are cont pe Facebook. Stareţul postează pe pagina virtuală a sfântului lăcaş rugăciuni şi socializează cu enoriaşi de peste hotare aflaţi poate chiar şi la mii de kilometri depărtare. Numărul cererilor de prietenie înregistrate ajung la aproape 2.500.
Ioanichie Vacarciu, stareţul mănăstirea Râncăciov, din comuna Călineşti, a deschis acest profil Facebook în speranţa că va atrage mai mulţi enoriaşi. Nu este mare numărul persoanelor care calcă pragul bisericii, prinşi poate cu problemele zilnice sau cu grijile de moment. O recunosc chiar sătenii. De fapt, se poate spune fără doar sau poate, mănăstirea are mai mulţi adepţi pe internet, decât în localitate. ”Nu am timp de biserică. Nu-mi văd capul de câtă treabă am într-o zi. Eu abia pot ajunge de sărbători. Nepoţii mei sunt cu Facebook-ul. Îi aud mereu vorbind. Nu văd nimic rău în faptul că şi biserica noastră poate fi văzută la calculator”, a spus Ileana Badea, una dintre femeile din sat care ar trebui să fie ceva mai evlavioasă. ”Din partea mea, este foarte bine că părintele a băgat biserica pe internet. Poate îl ajută cineva să o repare. Este derăpănată. Noi suntem săraci, nu avem bani să dăm bisericii”, a mai spus o altă localcină, Maria Ion.
Români din Statele Unite sunt prieteni cu stareţul pe internet
Zi de zi, stareţul îşi face timp să posteze pe pagina virtuală a mănăstirii rugăciuni. Mai mult decât atât, dezbate cuoamenii problemele cotidiene. ”Un profil pe Facebook este ceva firesc şi normal. Să pui o rugăciune pentru credincioşii bisericii noastre şi pentru toţi românii de peste hotare, este ca o mângâiere, în fiecare dimineaţă. Cred că în fiecare zi putem să abordăm un subiect din viaţa cotidiană. Pe profilul mănăstirii se văd în fiecare zi binecuvântările pe care le aşteaptă românii, binecuvântare pe care noi o dăm prin harul care ne-a fost dat de Dumnezeu. Este un mijloc de comunicare rapidă şi ţinem şi noi pasul cu tehnologia de ultimă oră.” ne-a spus părintele Vacarciu. De asemenea, stareţul subliniază faptul că ”slujba nu se poate vedea în direct, pentru că atunci oamenii ar sta acasă, în faţa calculatorului, şi nu ar mai veni deloc la biserică.”
Mesajul de început a-l stareţului, pe pagina de socializare, începe aşa: „Bună dimineaţa, România, bună dimineaţa, dragi români, oriunde v-aţi afla!“. Mulţumirile nu întârzie să apară, cele mai multe venind de la românii din Canada, Germania sau Statele Unite. Aşa a ajuns ca pagina de Facebook a Mănăstirii Râncăciov să aibă un total de 2.440 de enoriaşi, printre aceştia numărându-se chiar şi preoţi români care slujesc în bisericile ortodoxe din Grecia, Rusia şi chiar Marea Britanie.