Deviz umflat cu sute de mii de lei pentru un canal pe care curg dejecţii. „Ne mai întrebăm de ce este Piteştiul la zeci de ani de civilizaţie în urmă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook Primaria Piteşti
Foto Facebook Primaria Piteşti

Reţeaua umflării devizelor pentru lucrările edilitare a funcţionat ani la rând în Piteşti, pentru că se putea, în contextul majorităţii deţinute de PSD, ani la rând, în Consiliul Local, majoritate de care treceau, pe bandă rulantă, toate elucubraţiile edilitare. De anul acesta, lucrurile stau altfel.


Un deviz de-a dreptul exagerat adus pe masa consilierilor locali ai Piteştiului, în plină pandemie, printr-un proiect de hotărâre iniţiat de primarul (social-democrat) Cristian Gentea a fost demascat de o sesizare a coaliţiei PNL - USR PLUS, majoritară în acest mandat al CL, după aproape două decenii în care tot ce propuneau edilii PSD nu întâmpina nicio dificultate, căci opoziţia, practic, nu exista.

Mai exact, în şedinţa din 28 ianuarie 2021 a Consiliului Local Piteşti a fost supus aprobării un proiect de hotărâre privind reabilitarea unui canal deschis în dreptul străzilor Dimitrie Boteanu şi Bucovina. 

Potrivit documentaţiei de avizare, lucrările aveau o valoare estimată, conform devizului general privind cheltuielile necesare investiţiei, de 1.401.791,80 lei. Proiectul nu a fost votat atunci de consilierii PNL şi USR, împreună, majoritari în CL, fiind respins pe motiv că preţul era dubios de mare.

"Fiind în faza de proiectare a unui obiectiv care nici măcar nu e bugetat, am solicitat să ni se prezinte de către proiectant cea mai bună soluţie pentru acea problemă, pentru că vorbim de bani publici, pentru că trecem printr-o situaţie delicată şi presupunând că nu ne-am afla în al doilea an pandemic, ne-am săturat ca Primăria Piteşti să arunce cu banii pe fereastră pentru orice fel de investiţie, fie ea mică sau mare. I-am specificat proiectantului, încă de când a venit la comisii, că suma de 14 miliarde lei este extrem de mare. A redus această sumă de la 14 miliarde lei, la 9,8 miliarde lei, afirmând că s-au scos doar câteva elemente care nu impactează în niciun fel calitatea şi rezistenţa lucrării", explică, în numele colegilor de coaliţie, Mihai Coteţ, consilier local PNL.  

După obiecţiile opozanţilor săi, proiectul a fost prezentat din nou aleşilor locali în mai multe variante, una dintre ele la un preţ cu aproape 500.000 de lei mai mic. Practic, valoarea lucrărilor, în varianta amintită, a scăzut de la 1.401.791,80 lei, la 982.201,70 lei. 

"L-am intrebat doar atât pe proiectant: <<Dacă ai avea de făcut la tine acasă o astfel de lucrare, ai vrea s-o faci la banii ăştia?>> Şi ne-a răspuns că diferă lucrurile de la privat la stat. În altă ordine de idei, noi l-am rugat sa revină cu un preţ mai mic, ceea ce a şi făcut, proiectând o canalizare pluvială, ceea ce este în fapt, nu una menajeră. Astfel, se va face o economie de peste 100 000 de euro", explică, pentru "Adevărul", consilierul local Răzvan Şerbănoiu (PNL) .

În şedinţa Consiliului Local Piteşti din 25 februarie, spiritele s-au încins din nou pe marginea aceluiaşi canal.

"L-am rugat apoi să vină cu două variante, una pentru şanţ acoperit şi una pentru şanţ descoperit, pentru că vorbim, totuşi, de un şanţ pluvial, urmând ca în şedinţa de Consiliu Local ce tocmai a trecut, să optăm pentru cea mai bună variantă. Nu a făcut-o! În schimb, ne-am trezit în şedinţă că primarul scoate o fiţuică pe care nu a văzut-o decât el, despre care spune că este de la proiectant şi care conţine patru variante de realizare, dintre care varianta canalului descoperit ar fi chiar mai scumpă decât varianta şanţului acoperit!", mai explică Mihai Coteţ.

"Un consiliu local în care s-a votat pe bandă rulantă tot ce s-a propus"

Aleşii locali au fost puşi, practic, în faţa unui document cu la fel de multe semne de întrebare legate de sumele la care ar fi ajuns proiectul. 

"Asta voia primarul să votăm noi, în şedinţa trecută: o hârtiuţă pe care n-a văzut-o decât el şi care ni se aducea la cunoştinţă chiar atunci! Aşa se rezolvă lucrurile într-o primărie a unui oraş municipiu reşedinţă de judeţ şi într-un consiliu local în care s-a votat pe bandă rulantă tot ce s-a propus. Şi ne mai întrebăm de ce este Piteştiul este la zeci de ani de civilizaţie în urma celorlalte oraşe din nordul României!", se mai arată în poziţia coaliţiei. 

Ce spun actualul şi fostul primar

Referitor la posibilitatea optării pentru o variantă mai ieftină, primarul Cristian Gentea spune că nu este vorba de faptul că lucrarea s-ar putea face la un preţ mai mic, ci despre faptul că s-ar fi renunţat la câteva repere din proiect (parcarea ar fi unul dintre exemple). 

"Nu înseamnă că s-a făcut vreo reducere de preţ. S-au tăiat nişte piese. E cu totul şi cu totul altceva, proiectantul n-a redus din valoare, a tăiat din lucrări", a explicat actualul primar al Piteştiului, Cristian Gentea.

Printre susţinătorii proiectului se numără şi fostul edil şef al municipiului. 

"N-avem cea mai mică cădere să stabilim noi cât ne costă. Noi putem să analizăm din punct de vedere al oportunităţii (...). Putem, cel mult să alegem din aceste variante. Cine suntem noi ca să reducem, ca să spunem dacă e bun sau nu proiectul?!", a explicat fostul primar Cornel Ionică (PSD), acum, consilier local. 

"Ce vrea, practic, Primăria, să transformăm un canal pluvial într-o canalizare pentru dejecţii?" 

Mai mult decât problema devizului, de interes e o altă problemă, de fond, rostogolită ani la rând şi lăsată nelămurită de toate mandatele precedente: pe respectivul canal curg, în voie, dejecţiile evacuate în natură de o parte dintre cei care locuiesc în zonă.

"Se încearcă ascunderea mizeriei sub preş! Pe acel canal, unii cetăţeni îşi deversează dejecţiile care ajung în râul Argeş şi, într-un final, la robinetele bucureştenilor. Situaţia este arhicunoscută de ani de zile şi, cu toate acestea, instituţiile de mediu nu au mişcat un deget! Ce vrea, practic, Primăria Piteşti, să transformăm un canal pluvial într-o canalizare pentru dejecţii? Să astupăm mizeria? Să facem iar o cârpăceală (...)", se întreabă Mihai Coteţ.

"Scheleţii ăştia îngrămădiţi în debaraua lor ne costă şi acum de ne ustură!"

Opozanţii acestui proiect acuză de presiuni tabăra social-democrată (care are opt consilieri locali, cei mai mulţi dintre toate partidele, dar minoritari în CL, pentru că USR PLUS şi PNL formează o coaliţie cu 11 aleşi locali (dintre cei 23). 

"Din Consiliul Local, fostul primar Cornel Ionică ne somează aproape de fiecare dată să nu mai dezgropăm morţii şi să lăsăm mizeria sub preşul sub care a fost vârâtă. Morţii ăştia, scheleţii ăştia îngrămădiţi în debaraua lor ne costă şi acum de ne ustură! Să exerciţi constant presiuni mediatice asupra unor consilieri care vor să facă lucrurile temeinic, asta mi se pare că miroase mai rău decât canalul de pe Dimitrie Boteanu", se arată în poziţia coaliţiei, exprimată pe Facebook. 

Proiectul a fost din nou respins.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Facerea Autostrăzii Sibiu-Piteşti. „Este axa în jurul căreia se va învârti, din punct de vedere economic, România“

Două variante de traseu agreate pentru secţiunea Piteşti-Mioveni a drumului expres Piteşti-Braşov

 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite