De ce este mai sănătos ceaiul vrac decât ceaiul la plic. Recomandările specialistului

De ce este mai sănătos ceaiul vrac
decât ceaiul la plic. Recomandările specialistului

Ceaiul vrac îşi păstrează aroma pentru o perioadă mai mare FOTO: farmacianaturii.ro

Consumat masiv în toată lumea, ceaiul este disponibil în magazine în trei variante: vrac, pliculeţe sau sub formă de capsule. De ce este mai sănătos ceaiul vrac decât cel la plic şi care sunt recomandările specialistului, aflaţi din materialul următor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ceaiul vrac poate fi disponibil sub formă de frunze, flori, bucăţi marunţite grosier. După cum spune biologul Constantina Mosoia, ”această variantă este cea care păstrează intacte proprietăţile medicinale ale ceaiului, precum şi aroma acestuia pentru o perioada mai lungă de timp decât ceaiurile ambalate la plic. Un alt avantaj al plantelor de ceai vrac este reprezentat de faptul că din aceleaşi plante poate fi obţinut ceai de mai multe ori, fiecare cu o aromă uşor diferită”.

De ce nu mai are aceleaşi proprietăţi ceaiul la pliculeţe? ”Procesul de ambalare a plantelor mărunţite de ceai la plic duce la creşterea suprafeţei de contact a plantelor cu lumina, oxigenul şi cu apa din atmosferă ceea ce duce la o degradare mult mai rapidă a antioxidanţilor precum catechinele şi a altor nutrienţi. O altă problemă reprezentată de ceaiul la plic este aceea că plicurile pot absorbi antoxidanţii prezenţi în ceai sau pot elibera substanţe periculoase din cauza introducerii în apă fierbinte”, explică Constantina Mosoia.

Biologul Constantina Mosoia vine şi cu câteva sfaturi pentru cei care consumă ceai constant. Este important să consumaţi ceai cât mai proaspăt pentru a beneficia de toate substanţele pe care le conţine. Trebuie evitate ceaiurile cu arome adăugate şi ceaiurile instant pentru că substanţele conţinute de acestea (E-urile) diminuează beneficiile ceaiului. Chiar şi ceaiurile cu fructe uscate conţin de multe ori aditivi alimentari. Eticheta produsului trebuie citită cu mare atenţie de fiecare dată.

citeste totul despre: