Preoţii de la Petru Vodă şi scandalul gazelor de şist. Reacţia BOR după ce monahii din Neamţ au dus o troiţă la Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul preoţilor mănăstirii ctitorite de părintele Iustin de a duce o troiţă la Pungeşti, în octombrie 2013, a fost urmat de o reacţie a sinodului Bisericii Ortodoxe Române prin care li s-a recomandat preoţilor să se abţină de la a mai participa la manifestaţii publice pe tema proiectului controversat.

După revoltele care au marcat anul trecut localitatea vasluiană Pungeşti, preoţii de la Mănăstirea Petru Vodă, din Neamţ au decis în octombrie 2013 că trebuie să facă un gest de susţinere a populaţiei nemulţumite de perspectivele proiectului Chevron.

Pe 26 octombrie anul trecut, troiţa din cimitirul lăcaşului din Neamţ a fost adusă la începutul în satul Siliştea, din comuna Pungeşti şi sfinţită de preoţii locului şi de monahii de la Petru Vodă, în prezenţa a circa 200 de persoane.

„Am adus cu noi această minunată cruce care a stat la capul unor mari mucenici sfinţi ai neamului nostru, ca să vedem în ea un standard, o lumină, o putere“, le-a spus celor prezenţi părintele Ioan Şişmanian, de la Mănăstirea Petru Vodă.

Înainte de a fi mutată la Pungeşti, troiţa a stat la căpătâiul martirilor din mişcările de rezistenţă anticomuniste precum părintele Ştefan Marcu şi soţia Elena (simbolul mişcării anticomuniste din munţii Vrancei), părintelui Gheorghe Calciu, poetului Radu Gyr, Tudor Popescu, Mihail Dumitrescu sau preotul Atanasie Ştefănescu . 

Gestul de solidaritate cu protestatarii care s-au opus exploatării gazelor de şist a fost girat de urmaşul părintelui Iustin Pârvu.

„Mănăstirea noastră a dăruit această sfântă troiţă locuitorilor din comuna Pungeşti în semn de preţuire pentru statornicia cu care îşi apără glia strămoşească. Biserica, în calitatea ei de mamă a neamului românesc, a fost, este şi va fi totdeauna alături de poporul care suferă şi trebuie îndrumat“, a spus părintele Hariton Negrea, stareţul mănăstirii Petru Vodă.

Evenimentul a fost un bun prilej pentru un preot al locului să le explice oamenilor ce importanţă are simbolul sfânt care va marca locul protestelor. Acesta a înfierat intenţiile companiei Chevron prin proiectul exploatării gazelor de şist.

„Această cruce închipuie stârpirea şi înmormântarea duhului Satanei care a dat târcoale pe-aici. Am înmormântat pe Satana în chip simbolic. Cui i-ar plăcea să vină dihania asta aici, să scoată fum, vuiet puternic, să se mişte pământul? Este o pâine în plus? Aceasta este otrava vremurilor noastre“, a spus preotul.

BOR le-a recomandat preoţilor să se abţină

Reacţia Bisericii Ortodoxe Române a venit la scurt timp după sfinţirea troiţei de la Pungeşti, printr-o hotărâre a sinodului prin care preoţii sunt sfătuiţi să se abţină de la a se mai implica în vreun fel în manifestaţiile publice legate de acest proiect.

„Potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatãrii gazelor de sist în România, autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări.

Hotărârea sinodală recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri şi implicare responsabilă”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

„Călugărul Andrei”, atac la Patriarh

Recomandarea nu a fost respectată întru totul, tot în Neamţ, la începutul anului 2014 având loc un episod care a deranjat capii BOR-ului. În timpul protestelor de la Rădeni (18 februarie 2014), în fruntea sătenilor revoltaţi a apărut şi „călugărul Andrei”, vehement împotriva Patriarhului Daniel pe care l-a acuzat de înţelegeri cu Chevron. Mai mult decât atât, monahul care se recomanda ca fiind de la schitul Cuvioasa Parascheva, din sat, îl numea pe mai marele Bisericii Ortodoxe Române cu termenul „Satana de Patriarh”.   

„Au făcut un plan diabolic Satana cu îngerii lui şi cu slujbaşii lui trupeşti. Au făcut plan aşa: hai să le otrăvim apa, şi odată cu ea solul, iarbă, gradina, pomii, totul să fie otrăvit şi nu mai au ce mânca. Şi atunci le aducem noi apă, dar le punem întâi condiţia - Leapădă-te de Dumnezeu prin biocip, că dacă nu te lepezi, nu-ţi dăm. Acest plan drăcesc îl face prin Satana de Patriarh (...). O plătit firma Chevron şi o interzis la toţi preoţii din ţară, din parohii, să iasă în stradă. Noi trebuie să ieşim, să spunem lumii adevărul despre Dumnezeu şi despre Satana. Şi acuma vedeţi că nu au curajul săracii pentru că le-o interzis Satana de Patriarh”, declara personajul care purta sutană.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a reacţionat ulterior printr-un comunicat de presă susţinând că „presupusul “călugăr”, care calomniază pe Patriarhul României, nu este monah al schitului Cuvioasa Parascheva, aşa cum se recomandă în mod incorect, ci locuieşte într-o casă din satul Rădeni şi poartă în mod ilegal haine monahale, el neavând nici un fel de calitate oficială, de reprezentant al Bisericii Ortodoxe, într-o formă sau alta”.  

Pe aceeaşi temă:

Troiţă anti-Chevron. Cum alungă călugării de la mănăstirea Petru Vodă spiritul malefic al exploatatorilor de şist

Fals călugăr în lupta împotriva explorărilor, demascat de Mitropolie

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite