Iulian Bulai, deputatul-artist din Neamţ. Legendarul Leonard Cohen l-a lăudat pe român pentru metoda prin care a strâns bani pentru studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare surpriză a alegerilor generale din 11 decembrie a fost, în Neamţ, desemnarea ca deputat a candidatului USR, Iulian Bulai, în urma redistribuirii.

Iulian Bulai (29 de ani) a devenit deputat de Neamţ din partea USR beneficiind de sistemul redistribuirii voturilor. În urma alegerilor din 11 decembrie, partidul pe listele căruia a candidat la Camera Deputaţilor a întrunit 7269 de voturi, mai puţine decât ALDE (7904 voturi) sau PMP (7466 voturi), formaţiuni care aveau mai multe speranţe să câştige mandatul de deputat.  

Conform biografiei sale, Iulian Bulai are o poveste de viaţă foarte tumultoasă, care pleacă de la Roman în 1987 (anul naşterii) şi Tămăşeni (comuna de pe Valea Siretului unde a copilărit şi de unde provin părinţii).  

În anul 2003, Iulian a început să studieze la Liceul Catolic „Sfântul Iosif” din Bucureşti, şi tot atunci a plecat pentru prima dată în Norvegia, în vizită la cele două surori care lucrau acolo. 

„În vara respectivă mi-am făcut bani de liceu. Din adunat sticle, dar mai ales din împletit baloane pe stradă principală şi prin bâlciuri. Am fost mereu un tip cu spirit antreprenorial şi destul de creativ”, îşi aminteşte Iulian.

Un an mai târziu, în 2004, s-a transferat la Liceul Franciscan din Roman, „opusul unui liceu de fiţe”, după cum l-a caracterizat Iulian.

„Principiul era: intră cine vrea, iar dacă doreşte oricine poate creşte. Acolo am fost expus tainelor filosofiei, teologiei, sculpturii, literaturii, teatrului şi limbilor străine”

L-a readus pe Henrik Ibsen pe străzile din Oslo

Timp de patru ani, între 2003 şi 2007, Iulian a mers în ţările scandinave în fiecare vară, iar în 2008 a fost admis la o şcoală de arte privată în Oslo. Numai că, tânărul nu avea posibilitatea de a plăti taxa şcolară de aproximativ 10.000 de euro pe an. Atunci a avut o idee genială, apelând la imaginea simbol a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen, părintele teatrului modern european:

„Pentru că am fost înzestrat cu darul sculpturii, mi-am confecţionat mască şi un costum impecabil înfăţişându-l pe Henrik Ibsen şi în cursul a două luni de <performance> pe stradă am reuşit să adun aceşti bani, plus banii de care aveam nevoie pentru întreţinere. În cursul acelei veri, Leonard Cohen a asistat la <performence>-ul meu artistic, şi m-a vorbit de bine în faţă a 10.000 de oameni”.

Iulian Bulai mai spune că pentru a putea termina anul universitar, din ianuarie 2009 s-a încadrat cu jumătate de normă ca administrator şi clopotar la o biserica luterană din apropierea şcolii. În decurs de şapte luni a învăţat limba norvegiană, pentru a putea înţelege cursurile, apoi a intrat la Academia Naţională de Arte din Oslo.  

În anul 2010, a învăţat intensiv limba italiană la Florenţa, iar în ianuarie 2011 a studiat limba portugheză printr-un program Erasmus la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona, şi a fost student al Academiei de Arte Frumoase. 

„Reîntors din Portugalia mi-am pregătit licenţa şi am aplicat pentru un masterat în Norvegia şi China. Am fost admis atât la Oslo cât şi la Beijing. În paralel cu pregătirea licenţei în arte vizuale la Oslo, în cursul primăverii lui 2012 am studiat limba chineză (mandarin) cu un fost profesor de la Universitatea din Oslo”, mai spune Iulian. 

Proiecte la Roman prin Fundaţia PACEA

Tânărul deputat susţine că deşi a fost plecat mulţi ani din România, nu a rupt legătura cu mediul şi valorile care l-au format. În anul 2012 a venit la Roman cu prima delegaţie de norvegieni care doreau să investească în antreprenoriat social în România. 

„În perioda 2012-2016 prin intermediul Fundaţiei PACEA s-au derulat proiecte în valoare de aprox. 300.000 de euro. Beneficiarii proiectelor au fost în mare parte copii din medii defavorizate din Roman şi din jurul Romanului. Aceste proiecte se desfăşoară în continuare şi constau în investiţii în educaţie şi în incluziune pe piaţa muncii”

În august 2012, Iulian a primit o bursă pentru a studia intensiv limba chineză (mandarin) la Beijing, iar o lună mai târziu a început anul academic la China Central Academy of Fine Arts. 

„Am rămas un an în China. Şederea în China se datorează unei burse şi a unui împrumut din partea statului norvegian. În februarie 2013 m-am căsătorit cu Eva Marie în biserica Romano-Catolică Wangfujing din Beijing”

Dator la statul norvegian pentru studii

În anul 2014 a început al doilea master în relaţii internaţionale şi diplomaţie culturală, cu primul semestru la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin, iar al doilea la Siena în Italia. Şi acest al doilea master a fost finanţat dintr-o bursă şi un împrumut din partea statului norvegian.

Din biografia recentă reiese că în primăvara anului 2015 a lucrat pentru Colegiul Universitar din Oslo, unde a tradus textele din norvegiană-română şi română-norvegiană necesare primului examen autorizat pentru interpreţi de norvegiană-română. 

„În urma studiilor efectuate cu împrumut de la statul norvegian am rămas dator cu aproximativ 28.000 euro pe care va trebuie să îi plătesc în următorii 25 - 30 de ani”, mai spune Iulian Bulai, aşa cum reiese şi din declaraţia sa de avere. 

În perioada octombrie 2015 - aprilie 2016, Iulian a lucrat în Islanda şi Republica Capului Verde pentru delegaţiile Uniunii Europene din aceste două ţări.

În primăvara acestui an, Iulian Bulai a fost managerul de campanie al echipei PACT care a trimis patru consilieri în cadrul Consiliului Local al comunei Tămăşeni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite