Elevul care a făcut chetă publică pentru a ajunge la o olimpiadă internaţională, medaliat cu aur la Astronomie în Sri Lanka. Lotul României, rezultat excelent
0David Turturean, elevul din Suceava care a făcut chetă publică pentru a ajunge la o olimpiadă în China, a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka. Toţi cei cinci membri ai delegaţiei României au câştigat medalii.
Participarea României la cea de-a 23-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie din Sri Lanka (6-14 octombrie) a fost un succes deplin. Cele cinci medalii obţinute de fiecare din elevii care au reprezentat ţara noastră (două de aur, una de argint şi două de bronz) au clasat România pe locul 3 din cele 20 de naţiuni participante.
După desfăşurarea competiţiei, medalii de aur au obţinut Daria Hărăbor (clasa a IX-a Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Baia Mare) şi David Turturean (clasa a X-a Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“, Suceava). Traian Tuş (clasa a IX-a Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Baia Mare) a câştigat medalia de argint, iar Maria Iordache (clasa a VIII-a Şcoala „Mihai Eminescu“, Brăila) şi Vlad Roşca (clasa a XI-a, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti) au obţinut medalii de bronz.
„România a fost reprezentată de 5 copii, din care doi seniori şi trei juniori. În urma cumulării rezultatelor, România s-a clasat pe locul al III-lea din 20 de naţiuni, după Thailanda şi Rusia. Am depăşit echipe cu tradiţie care mereu erau în faţă precum Coreea de Sud sau India. De menţionat că Daria Hărăbor este prima fată în ultimii 10 ani ca junior care ia aur la internaţionala de astronomie“, a menţionat şeful delegaţiei României, profesorul de fizică Dan Oniciuc, directorul Colegiului Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ.
Profesorul Dan Oniciuc şi delegaţia României în Sri Lanka
Elevul David Turturean a ţinut să precizeze că participarea sa la olimpiada internaţioanlă de astrofizică din Sri Lanka a fost posibilă datorită subvenţionării asigurate de Ministerul Educaţiei, aceasta fiind a treia ediţie la care a concurat, de fiecare dată costurile fiind integral acoperite de statul român.
„În niciun moment nu a fost pusă la îndoială plata de către MEN a cheltuielilor necesare pentru IAO (International Astronomy Olympiad). La această competiţie, cu toate că au fost 80+ participanţi, concurenţii sunt împărţiţi în Group Alpha şi Group Beta, în funcţie de vârstă, eu participând şi luând medalie de aur la Group Beta, cu circa 40 participanţi“, a declarat David Turturean.
David Turturean n-a avut parte de aceeaşi susţinere financiară din partea ministerului şi pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care va avea loc la începutul lunii noiembrie în China. Într-o postare pe Facebook, David a menţionat că, pentru participarea la competiţia de la Beijing, a avut nevoie de sponsorizare privată, întrucât nu face parte din echipajul subvenţionat de statul român.
„Olimpiada pentru care am avut nevoie de sponsorizare pentru deplasare şi participare este Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (IOAA), care va avea loc între 3 si 11 noiembrie în Beijing, China. România poate participa cu două echipe de câte 5 elevi, aprobate de MEN, la această olimpiadă: prima echipă, care are participarea asigurată de minister; respectiv cea de-a doua echipă, ai cărei membrii trebuie să găsească sponsorizare pentru participare, eu făcând parte din cel de-al doilea echipaj. Pe aceasta cale, mulţumesc din suflet tuturor persoanelor care m-au ajutat să strâng suma necesară (şi peste aceasta) pentru plecarea mea la IOAA, donând sau dând mai departe“, a precizat David Turturean.
Mai mulţi români i-au donat bani lui David Turturean pentru a putea participa la olimpiada din China, suma totală ridicându-se la peste 4.000 de euro. Pe de altă parte, tânărul sucevean spune că situaţia legată de finanţarea guvernamentală a fost mediatizată parţial eronat.
„Aş vrea să adresez apariţia unor ştiri/informaţii eronate difuzate în cursul zilelor de ieri şi astăzi, cu privire la participarea mea la cea de-a 23-a Olimpiada Internaţională de Astronomie, care a avut loc între 6-14 octombrie în Colombo, Sri Lanka. Ştirile cu informaţii false au fost publicate fără cunoaşterea/acordul meu, apărând cel mai probabil că rezultat al neprofesionalismului jurnalistic al unor publicanti. Sper că această corectare să circule mai departe decât articolele eronate. Va mulţumesc, inclusiv celor care mi-au adresat cuvinte frumoase cu privire la rezultatul obţinut recent la IAO!", a mai spus Turturean.