4.500 de familii din Piatra Neamţ cer ajutor primăriei pentru plata facturilor la căldură în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturile vor exploda în această iarnă pentru clienţii sistemului centralizat de termie FOTO arhiva Adevărul
Facturile vor exploda în această iarnă pentru clienţii sistemului centralizat de termie FOTO arhiva Adevărul

Din totalul de circa 3.000 de clienţi rămaşi la sistemul centralizat din Piatra Neamţ, doar 600 au depus dosarele de ajutor la plata facturii de căldură. Raportat la judeţele din Moldova, pietrenii racordaţi la centralele de cvartal plătesc cel mai mult pe gigacalorie, 381 de lei.

La 20 noiembrie, ultima zi de depunere a dosarelor pentru ajutorul de încălzire, primăria Piatra Neamţ a înregistrat 4.484 de cereri venite de la locuitorii oraşului.

Cei mai mulţi solicitanţi ai acestui ajutor, respectiv 2.808, se încălzesc cu ajutorul centralelor termice proprii, alimentate cu gaze naturale. Alţi 788 de solicitanţi de sprijin financiar utilizează lemne pentru încălzire, iar 288 folosesc energie electrică.

Doar 600 din cei aproximativ 3.000 de clienţi ai sistemului centralizat de termie al municipiului au depus dosare pentru a primi ajutor de încălzire. Această categorie a populaţiei riscă să se descurce cel mai greu în sezonul rece 2013-2014, în condiţiile în care preţul stabilit de Consiliul Local este de 448 de lei/gigacalorie. Preţul de facturare a energiei termice la populaţie va fi de 381 de lei/gcal, deoarece primăria va acorda o subvenţie pentru căldură de 15%.

Cu toate acestea, pietrenii vor plăti în această iarnă cel mai mare tarif la energia termică din zona judeţelor Moldovei, urmaţi de locuitorii din Oneşti, unde preţul de facturare al agentului termic este 297 lei/gigacalorie.

Prin comparaţie, la Iaşi preţul de producţie al agentului termic este 314 lei/gcal, iar cel facturat către populaţie este de 265 de lei/gcal. La Suceava, populaţia va plăti doar 185 lei/gcal, la Vaslui 180 lei/gcal, iar la Bacău 154 lei/gcal.

Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 0 şi 1300 lei. Cei care folosesc pentru încălzire gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 0 şi 615 lei în cazul familiilor şi persoanelor singure.
 

Vă mai recomandăm:

Gigacaloria ne arde la buzunare. Cât ne va costa factura la căldură iarna aceasta

VIDEO „Adevărul Live“: Cât vor plăti românii iarna aceasta la întreţinere şi care este preţul gigacaloriei în România


 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite