Visul care a devenit realitate. Bihoreanca Rozalia Bot a reuşit să impresioneze lumea modei cu broderii unice, realizate manual printr-o tehnică tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozalia Bot
Rozalia Bot

De mică a visat să devină creator de modă. Rozalia Bot (35 de ani) a luptat pentru visul ei, dar de fiecare dată a fost nevoită să-l pună la colţ, până într-o zi când, pe neaşteptate, nu a mai fost pusă la încercare, ba chiar şansa a fost de partea ei. A învăţat că dacă victoria nu va veni de astă dată, va veni data viitoare. Şi dacă nu va fi data viitoare, va fi mai târziu. A avut răbdare şi nu a fost în zadar.

În urmă cu doi ani, Rozalia Bot îşi punea într-o valiză opt rochii, create chiar de ea, şi lua drumul Capitalei, în speranţa că munca ei va fi apreciată. A crezut în ea, a crezut în talentul ei, iar acum a ajuns să fie una dintre creatoarele de modă din România în plină ascensiune. Povestea tinerei creatoare de modă este una plină de emoţie.

Visul Rozaliei Bot a început cu mult înaite ca ea să se nască. A început atunci când bunica ei croia cămăşi impecabile pentru bunicul ei, dar din cauza unor convingeri înguste clientela ei nu fost diversificată, rămânând în acelaşi stadiu. Povestea a continuant cu Rozaliei care era cel mai apreicat elev la desen din şcoală, creând nişte picturi minunate , dar, din cauza aceloraşi convingeri, talentul ei a rămas în stare latentă. Pe vremea ei fetele trebuiau să se căsătorească nu sa facă şcoală.

Vis pus la colţ

“Mama a învăţat să brodeze în urmă cu 50 de ani. Talentul a devenit manifest. A brodat , a făcut lucruri minunate, dar a venit vremea când broderia nu s-a mai cerut”, povesteşte Rozalia Bot.

Visul Rozaliei începe din copilărie. Croia hăinuţe pentru păpuşi şi îi era foarte limpede că acel lucru trebuie să-l facă toată viaţa pentru că era ceea ce-i plăcea. Dar şi-a complicat viaţa.  A fost un copil foarte bun la învăţătură, astfel că familia a decis că trebuie să facă şcoală.

 În urmă cu 20 de ani a intrat la liceul pedagogic şi a luat visul drag ei de a fi creator de modă, l-a pus într-un colţ al inimii şi a spus că va fi un creator al sufletului copilaşilor. Nu s-a simţit împlinită sută la sută.

“ Mereu aveam frustrări legate de neîmplinirea visului, aveam zvânciri, aveam momente în care ziceam: Gata nu mai pot să fac liceul acesta. Trebuie să mă duc la Artă”, îşi aminteşte Rozalia

Din nou mama şi diriginta interveneau şi îi spuneau că trebuie să aibă o meserie decentă.  În liceu obişnuia să meargă la cursuri de pictură, îi plăcea mult să deseneze.

Nu a renunţat

A devenit dascăl şi 13 ani a lucrat în învăţământ. A urmat şi facultatea de Psihologie, devenidnd psiholog şcolar. Visul nu-i dădea pace, aşa că a intrat la Facultatea de Arte Vizuale, secţia de Design Vestimentar.

“Îmi era foarte greu. Lucram, mai aveam o mică afacere cu soţul meu. Trebuia să mă deplasez şi să ajung la anumite ore la cursuri. Îmi era jenă să mă tot scuz, că eu nu ajung, că întârzii, că trebuie să plec mai repede , sau că nu pot învăţa pentru un anumit examen, eu care învăţam din plăcere. Demonstram că nu mă pot pregăti suficient. Îmi era ruşine”, povesteţte Rozalia.

În al doilea an de facultate s-a întâmplat ca Rozalia să rămână însărcinată. A luat din nou visul, l-a pus în acelaşi loc, în acelaşi colţ al inimii ei, fiind convinsă că o să-l reia după naştere. A urmat o sarcină cu probleme. A născut la mai puţin de şapte luni, şi când şi-a văzut copilaşul de un kilogram jumate în incubator nici nu s-a mai putut gândi la vis.

 Copilul a crescut şi-a revenit, dar la mai puţin de un an a rămas însărcinată cu al doilea băieţel. Din păcate, a urmat aceeaşi sarcină cu problemă, aceeaşi teroare. După ce s-a înzdrăvenit şi cel de-al doilea copil şi-a reluat visul, în tot acest timp a reuşit să-şi închirieze un spaţiun şi a cumpărat două cumpărat maşini de cusut second. A urmat prima colecţie, colecţie unde mama ei şi-a pus amprenta.

Broderii din mâini de aur

“Mama era plecată la muncă în străinătate. Când s-a întors, pentru o perioadă scurtă,mi-a făcut broderii la o rochie care a ajuns să fie foarte apreciată.. Am ţinut-o pe mama cât să-mi facă broderii pentru mai multe rochiţe . Mama are nişte mâini de aur şi fără nu ar avea aceea amprentă maximă de suflet şi pasiune care ne ghidează pe amândouă”, spune Rozalia.

După a terminat prima colecţie şi-a pus rochiile în geamantan l-a sunat pe criticul de modă Alin Gălăţescu, fiind sigură că în Salonta nu are nicio şansă.

“Am zis...Dacă e da, e da, dacă nu, e nu. Colecţia a fost pe placul lui Alin, care m-a încurajat foarte mult. De la opt rochii am mărit colecţia la 15, şi m-am dus la Sibiu, la cel mai important festival de modă din Balcani. Am început să fiu apreciată, să primesc comenzi, să fiu urmărită. Au urmat apariţiile în reviste de modă, ziare, publicaţii online. În 2014 am fost din nou la Sibiu unde a fost senzaţional”, spune talentata creatoare de modă.

În tot acest timp s-a ghitat după un motto: “Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Unde-i el şi harul său, niciun lucru nu e greu”. 

Mai puteti citi:

FOTO Mix de stiluri şi culori la Săptămâna Modei de la Londra

Colecţiile de inspiraţie hippy au contrastat cu cele retro şic inspirate de anii ’50 sau cu cele rafinate şi feminine la Săptămâna Modei de la Londra.

Povestea unui ziarist de modă veche. Jurnalistul de la „Adevărul“ care a dat numele bibliotecii, a unei străzi şi a unei şcoli din Constanţa

Marele cărturar român Ioan N. Roman şi-a legat destinul de Dobrogea fără s-o mai părăsească vreodată. Iar Dobrogea l-a răsplătit dând numele său celei mai importante biblioteci a regiunii, unei şcoli şi unei străzi din Constanţa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite