Un oraş din România va interzice magazinele second-hand, casele de amanet şi sălile de jocuri de noroc în zona centrală

Un oraş din România va interzice magazinele second-hand, casele de amanet şi sălile de jocuri de noroc în zona centrală

Care este strategia orasului Foto-oradeainimagini.ro

Pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori, dar şi pentru a stimula dezvoltarea economic a oraşului, o primărie din România intenţionează să adopte o serie de măsuri. Printre acestea se numără şi interzicerea funcţionării magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc şi a service-urilor şi spălătoriilor auto.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Centrul Oradiei are nevoie, în mod cert, de mai multă viaţă, să fie un centru mai atractiv, prietenos cu oamenii, cu toate spaţiile comerciale de la parter deschise tot timpul anului, să existe o combinaţie de spaţii care să atragă vizitatorii, să te relaxezi, să te plimbi, în toate zilele”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

El a precizat că se preconizează un orar minim obligatoriu de funcţionare al respectivelor spaţii comerciale, în intervalul 10,00 - 21,00, în perioada 15 aprilie - 15 octombrie, iar în celelalte luni, între orele 10,00 - 19,00.

“Dacă primăria investeşte în pavaje, în faţade, ceea ce înseamnă vad comercial mai bun, comercianţii trebuie să facă şi ei un efort, cu personalul la sfârşit de săptămână, care li se va întoarce însă din rulaj”, a spus Bolojan.

Conform acestuia, orarul obligatoriu se va aplica gradual, primele care vor trebui să se conformeze şi să funcţioneze inclusiv sâmbăta şi duminica fiind restaurantele şi punctele de alimentaţie publică, de la 1 ianuarie 2018.

O altă măsură vizează majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale de la parterul clădirilor din zona centrală, neutilizate mai mult de 30 de zile într-un an.

Tot o majorare cu 50% a impozitului, sau chiar interzicerea funcţionării, se va aplica, potrivit primarului Oradei, acelor activităţi comerciale care nu aduc un plus de valoare zonei centrale: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service auto, spălătorii auto.

Astfel, Primăria Oradea îşi propune să interzică în următorii doi ani funcţionarea magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc şi a service-urilor şi spălătoriilor auto în zona istorică a oraşului.

Primarul Bolojan a explicat că măsurile vizează interzicerea în centrul municipiului Oradea a activităţilor de service auto şi spălătorii auto începând din ianuarie 2018 şi din 2019, interzicerea funcţionării caselor de amanet, a magazinelor cu produse second-hand şi a sălilor de jocuri de noroc.

"Avem nevoie de un centru mai atractiv în municipiul Oradea. Trebuie să existe o combinaţie de spaţii care atrag vizitatorii şi orădenii, lucru care se întâmplă mai greu cu case de amanet sau magazine cu haine second-hand”, a spus edilul.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, legea permite doar supraimpozitarea, însă va propune, în primul comitet director al Asociaţiei Municipiilor din România, susţinerea unei iniţiative de modificare a Codului fiscal pentru a se putea acorda celor care au fost supraimpozitaţi şi o reducere sau scutire de la taxe.

El a spus că aceste măsuri s-ar putea aplica, uşor modificate, şi pe străzile principale din oraş, nu numai în centrul istoric, inclusiv pe căile de intrare sau traversare a municipiului.

Măsurile menţionate fac parte din strategia de dezvoltare a zonei centrale a municipiului Oradea, ce este supusă dezbaterii publice.
 

citeste totul despre: