Profesorii orădeni, nemulţumiţi de decizia consilierilor locali. Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna" va fuziona cu Colegiul Tehnic "Traian Vuia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoltă în rândul profesorilor din Oradea, după ce Comisia de Învăţământ-Cultură din cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea a decis fuziunea prin absorbţie a Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” Oradea cu Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea.

Cadrele didactice de la C. T. „Andrei Şaguna” s-au întrunit vineri, 19 decembrie, într-un Consiliu Profesoral în care şi-au exprimat protestul împotriva propunerii de proiect şi nedumerirea legată de rapiditatea cu care s-au derulat evenimentele. “Totul a început vineri, 12 decembrie, ora 14, când Comisia de Învăţământ-Cultură din cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea decide fuziunea (a se citi desfiinţarea) unităţii cu profil tehnologic, urmând ca în şedinţa din 18 decembrie a Consiliului Local să fie supusă dezbaterii şi avizării, decizie care s-a amânat până la începutul lunii ianuarie”, susţin reprezentanţii C.T. Andrei Şaguna.

Aceştia consideră că implicaţiile acestui proiect contravin ideii de relansare a învăţământului profesional şi tehnic, un deziderat al politicii educaţionale a Uniunii Europene, în contextul în care colegiul a dobândit, începând cu anul şcolar 2014-2015, statutul de Şcoală Europeană, singurul colegiu tehnic din Oradea cu această titulatură.

“Actualul C.T. „Andrei Şaguna” este cunoscut în memoria orădenilor drept Grupul Şcolar „ăla mare din centru”, unde s-au format meseriaşii oraşului, o unitate de învăţământ cu o vechime considerabilă, atestată documentar de peste 66 ani, cum puţine şcoli o au în Oradea, şi din care s-au format ulterior alte colegii”, spun profesorii.

Ei sunt de părere că instituţia de învăţământ se confruntă cu o nouă ameninţare, dispariţia ca unitate de învăţământ autonomă, cu consecinţe devastatoare pentru toţi participanţii implicaţi în procesul de învăţământ profesional orădean: elevi, părinţi, personal didactic şi auxiliar, şi nu în ultimul rând, comunitatea locală, pentru care şcoala pregăteşte forţa de muncă.

De cealaltă parte, reprezentanţii CL Oradea pun pe primul plan raţiunile economice. „Reorganizarea respectă principiile din Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale (nr. 4894/10.11.2014), precum: încadrarea unităţilor în nivelul de cheltuieli de personal şi a cheltuielilor materiale (alocate prin metoda costului standard pe elev), organizarea şcolilor cu o conducere unică şi un număr mare de elevi (asigurând reduceri de cheltuieli) şi utilizarea eficientă a spaţiilor destinate procesului de învăţământ prin reducerea numărului de clase cu efectiv mic, eliberarea unor locaţii pentru care se achită chirie de către autoritatea publică locală etc.”, se arată în motivarea consilierilor locali din Comisia de Învăţământ-Cultură a CL Oradea.

Astfel, pentru fuziunea celor două colegii s-a ţinut cont de vedere zonele în care ele îşi au sediul, profilele tehnologice comune sau apropiate, baza materială comună completă, necesitatea concentrării învăţământului profesional – cu profil tehnic – industrial.

Tot consilierii sunt cei care promit că se vor păstra toate specializările, mobilitatea cadrelor didactice şi a elevilor. În acelaşi timp, vor asigura o relaţionare directă între noua unitate şi Şcoala Eurobusiness, asociaţia firmelor pentru susţinerea învăţământului profesional.

Mai puteti citi:

Olimpicii buzoieni şi profesorii lor, premiaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean

Cercetările în dosarul „Mită la BAC 2012” s-au terminat. DNA a trimis în judecată 17 profesori din Ialomiţa acuzaţi de fapte de corupţie

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite