Planta japoneză care ar putea conţine reţeta anti-îmbătrânire. Grăbeşte procesele de vindecare şi de recuperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: healinglifestyles.com
Foto: healinglifestyles.com

O plantă japoneză, ingredient nelipsit din dieta războinilor samurai, ar putea "deţine" secretul tinereţii veşnice, spun oamenii de ştiinţă austrieci care au studiat-o.

Planta ashitaba, folosită în Japonia pentru a ajuta la vindecarea rănilor şi pentru a preveni infecţia, este cunoscută şi sub denumirea de "frunza de mâine", deoarece creşte extrem de repede după ce a fost tăiată.

Medicina populară din Asia a atribuit din vremuri străvechi plantei puteri miraculoase, care conferă consumatorilor longevitate şi sănătate mai bună, beneficii confirmate acum de un studiu realizat de  cercetătorii austrieci ai Universităţii din Graz şi publicat în revista Nature Communications.

Echipa coordonată de profesorul Frank Madeo a detectat în frunzele plantei un compus numit 4,4'-dimetoxichalcone, altfel cunoscut sub numele de DMC.

Din experienţele realizate a reieşit, spun specialiştii, că substanţa protejează celulele şi întârzie îmbătrânirea, grăbind procesul de vindecare şi regenerare, prin înlăturarea celulelor nedorite, inclusiv a celor care pot cauza o boală

ashitaba

 

Descoperită din greşeală

Studiul a început pe celule de drojdie, organism model în biologia modernă a celulei şi printre cele mai cercetate organisme eucariote, utilizate în mod obişnuit în experimente.

Apoi au fost testate efectele substanţei şi pe celulele viermilor şi a musculiţelor de oţet. „Utilizarea DMC-ului a dus la prelungirea speranţei de viaţă în cazul celor doi subiecţi cu 20%”, notează specialiştii în cadrul studiului.

Rezultatele au fost remarcabile. DMC a ajutat la protejarea celulelor de drojdie de efectele îmbătrânirii, chiar mai bine decât alţi compuşi, cum ar fi resveratrolul, de pildă, care se găseşte în pielea de struguri.

Teste suplimentare au arătat că substanţa are efecte benefice şi în cazul altor specii, ajutând la protejarea celulelor din inimile şoarecilor, grăbind procesul de autofagie, adică acea capacitate extraordinară a organismului de autoreparare.

„Este un proces de curăţare şi reciclare", a explicat revistei profesorul Madeo, arătând că acesta este esenţial pentru susţinerea sănătăţii, pe măsură ce corpul îmbătrâneşte deoarece atunci când celulele nu reuşesc să elimine cu promptitudine şi eficient părţile deteriorate, acestea pot duce la boli, inclusiv cancerul.

„Acest lucru sporeşte speranţa că DMC poate fi aplicabilă terapeutic la om ", au scris autorii studiului în Nature Communications.

Protejează ficatul 

Efectele DMC au fost testate şi pe mai multe tipuri de celule umane, stabilinu-se că substanţa ajută la încetinirea îmbătrânirii prin prevenirea senescentei – îmbătrânirea ţesuturilor şi a organismului.
 

"Lucrarea de faţă identifică 4,4'-dimetoxichalcona flavonoid (DMC) ca un compus anti-îmbătrânire cu efecte cardioprotectoare la şoareci şi potenţial de a promova longevitatea în rândul speciilor", au spus autorii.

Experimentele indică faptul că efectele DMC ar putea fi transferabile la om, deşi trebuie să fim prudenţi şi să aşteptăm rezultatele studiilor reale clinice", a spus profesorul Madeo.

Potrivit articolului, următorii paşi în cercetare ar include testarea daca efectele pozitive ale DMC în inimile de soareci se extind şi la protejarea acestora împotriva îmbătrânirii şi bolilor legate de vârstă.

Alternativă la diete

Studiul a pornit de la dorinţa de a găsi o alternativă la diete, suplimente nutritive, care au efecte incontestabile, însă „majoritatea indivizilor întâmpină dificultăţi în a le urma în mod strict şi permanent", arată cercetătorii.

ashitaba

Echipa a descoperit compusul DMC analizând o clasă de substanţe numite flavonoide, care s-au dovedit a avea o serie de efecte benefice, de la proprietăţi anti-inflamatorii la protecţia împotriva degenerării cerebrale şi a cancerului.

Ei au analizat 180 de compuşi reprezentând diferite subcategorii de flavonoide, în căutarea unor candidaţi care ar putea avea abilitatea naturală de a "contracara decesul cauzat de vârstă", înainte de a da peste DMC.
 

DMC, care a fost uată în considerare iniţial doar ca adjuvant în studii de malarie şi leucemie, nu este găsită în nicio altă sursă naturală, din verificările făcute de cercetători, ceea ce face ca planta ashitiba să fie deosebit de specială.


Ashitaba, planta longevităţii  

Ashitaba, sub denumirea ştiinţifică "Angelica Keiskei" este o plantă japoneză care în prezent este cultivată din Asia şi până în Statele Unite. Planta, care poate creşte până la o înălţime de 120 cm, rezistă la temperaturi între 12-22 grade Celsius.  Din Ashitaba se consumă frunzele în formă brută şi se găseşte în comerţ sub formă de ceai şi tablete. 

ashitaba

Planta conţine 13 tipuri de minerale, 11 de vitamine, fibre, proteine, fiind bogată în vitamina B12, vitamina C, potasiu, calciu, fier iar în prezent este folosită ca adjuvant în tratarea anemiei, astmului, hemoroizilor şi oboselii.

Totodată, printre beneficiile cunoscute se numără şi faptul că echilibrează glicemia, creşte fluxul biliar şi îmbunătăţeşte digestia.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite