Patronii din domeniul HoReCa cer judecătorilor anularea interdicţiilor pentru evenimentele private
0Zeci de antreprenori în turism din Bihor au semnat o acţiune înaintată Curţii de Apel Oradea prin care solicită anularea sau suspendarea unor prevederi din actele normative care interzic organizarea unor evenimente în spaţii închise sau deschise. Aceştia cer tratament juridic egal cu marile magazine.
Cazul va fi susţinut în instanţă de doi tineri avocaţi orădeni, Ionuţ Iştoc şi Carmen Toma, care invocă în susţinerea solicitării principiul de drept „unde se aplică acelaşi raţionament, se aplică aceeaşi soluţie”.
Într-un demers care constituie o premieră cel puţin în judeţ, aproape 30 de persoane au semnat deja o acţiune prin care solicită anularea sau suspendarea unor prevederi din actele normative care interzic organizarea unor evenimente în spaţii închise sau deschise.
Discriminare
Cazul va fi susţinut în instanţă de doi tineri avocaţi orădeni, Ionuţ Iştoc şi Carmen Toma, care invocă în susţinerea solicitării principiul de drept „unde se aplică acelaşi raţionament, se aplică aceeaşi soluţie”.
“Măsurile ale căror anulare o solicităm au fost adoptate fără a avea la bază o anchetă epidemiologică care să releve îmbolnăviri cu COVID-19 ca urmare a organizării şi desfăşurprii evenimentelor în discuţie. Tribunalul din Berlin, de pildă, a anulat restricţiile pe timpul nopţii impuse barurilor şi restaurantelor, motivat de faptul că nu există dovezi că au contribuit la creşterea ratelor de infectare”, a explicat, pentru Adevărul, avocatul Ionuţ Iştoc.
Potrivit acestuia, ultimul act normativ care se referă la înterdicţiile aplicate s-a adoptat fără o asemenea anchetă, anchetă care ar trebui să demonstreze legătura de cauzalitate dintre riscul de răspândire şi îmbolnăvire cu COVID-19.
„Măsura atrage dupa sine paralizarea unei întregi industrii, Nu doar proprietarii de săli sunt afectaţi, ci toţi actorii implicaţi, furnizorii de servicii foto/video, decor, muzica, beauty, organizatori; comercianţi de produse alimentare, ţinute speciale, etc, oameni care au ajuns mulţi insolvabili", spune avocatul.
Iştoc atrage atenţia totodată că măsurile sunt disproporţionate faţă de cele impuse altor agenţi economici - lanţuri de magazine, supermarkete, mall-uri, restaurante şi cafenele.
„Cu respectarea măsurilor în vigoare a fost reluată activitatea restaurantelor şi cafenelelor, iar agenţii economici care operează în domeniul producţiei, respectiv fabricile din parcurile industriale unde lucrează în spaţii închise sute de oameni pe zi au funcţionat în parametrii normali", mai zice avocatul.
Industrie în faliment
Nemulţumirea antreprenorilor din domeniu a fost accentuată de faptul că, pe 10 februarie, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă şi, odată cu asta, interzicerea în totalitate a reuniunilor, fie că e vorba de aniversări, sărbători sau petreceri, în spaţii închise ori deschise, publice sau private.
Problema nu e doar a proprietarilor de săli, ci şi a furnizorilor de servicii şi produse. Anul trecut, Mihaela Bar, unul dintre cei mai cunoscuţi organizatori de evenimente din Oradea, a şters din agendă 60 de petreceri pe care trebuia să le organizeze, coordoneze, ori să le supravegheze şi atrage atenţia că situaţia îi afectează şi pe colaboratorii ei.
„Pentru un singur eveniment, sunt implicaţi cel puţin 40 de colaboratori. Pierderile sunt colosale. Cel mai vechi artificier din judeţ e în prag de faliment, o altă firmă de distribuţie a băuturilor, la fel. Am o cunoştinţă care e artist, are o formaţie. Pentru că i s-au anulat toate contractele, s-a angajat brancardier”, declară Mihaela Bar.
Vă recomandăm şi:
Decizia instanţei în cazul unor exproprieri făcute pentru amenajarea de parcări. „E exces de putere”