Parlamentarii UDMR propun acordarea unor facilităţi, la pensionare, pentru mamele care cresc copii până la vârsta de 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care cresc copiii până la vârsta de 15 ani ar putea beneficia de o facilitare atunci când vine vorba de pensionare. Potrivit parlamentarilor UDMR, odată cu modificarea legii 263/2010 privind sistemul public de pensii iniţiată de Guvern, femeilor în cauză ar trebui să li se scadă un an din vârsta de pensionare pentru fiecare copil crescut.

Anunţul a fost făcut de senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea.

“Cele 29 de organizaţii judeţene de femei ale UDMR care funcţionează la nivel naţional au propus, iar parlamentarii UDMR au acceptat să propună o modificare a proiectului prin care Guvernul doreşte să schimbe Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, în sensul egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. Pe lângă schimbările propuse de Guvern, care vizează creşterea graduală a vârstei de pensionare şi stagiului complet de cotizare, până în 2030, UDMR doreşte ca din vârsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani să se scadă un an pentru fiecare copil crescut, dacă au stagiul complet de cotizare”, a spus senatorul Rozalia Biro.

Parlamentarul UDMR a afirmat că modificarea Legii 263/2010 a fost iniţiată de Guvern în scopul egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor, în contextul în care în Uniunea Europeană criza financiară şi economică a determinat creşterea cheltuielilor în sistemele publice de pensii, pe fondul creşterii numărului pensionarilor şi a speranţei de viaţă.

Ea a afirmat că în România, în prezent, vârsta de pensionare a femeilor este de 59 de ani şi 65 de ani pentru bărbaţi, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 28 ani şi va creşte anul viitor la 30 de ani, iar stagiul minim de cotizare va creşte, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, de la 13 la 15 ani în cursul anului viitor.

“În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru femei şi pentru bărbaţi, stagiul de cotizare complet de 45 de ani, iar cel minim de 30 de ani. În Italia, femeile se pensionează la 60 de ani şi bărbaţii la 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 41 de ani pentru femei şi 42 de ani pentru bărbaţi, iar cel minim, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 20 ade ni”, a arătat senatorul UDMR.

Cu toate acestea, motivând că în Uniunea Europeană “viaţa este mai liniştită şi mai calmă”, în timp ce în România “uzura oamenilor, fizică şi psihică, e mult mai mare”, senatorul UDMR a afirmat că este nevoie şi de o facilitate pentru acele femei care cresc copii, deoarece astfel se stimulează natalitatea, deci creşterea numărului de contribuabili la sistemele publice de pensii, cât şi diminuarea muncii la negru, prin faptul că femeile vor avea interesul să aibă stagii complete de cotizare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite