FOTO O salată de 1.000 de kilograme a fost pregătită în Cetatea din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata uriasa
Salata uriasa

O salată uriaşă a fost preparată în Cetatea Oradea  şi oferită gratuit, în mii de porţii, cu ocazia evenimentului "Primăvara din grădină", târg de promovare a produselor autohtone şi a unui stil de viaţă sănătos.

Într-un recipient larg cu diametrul de trei metri, a fost pusă mai întâi salata verde, tocată mărunt, produsă ecologic, peste care, în formă de stea au fost aşezate rânduri colorate de morcovi daţi prin răzătoare, ridichi şi castraveţi feliaţi, cubuleţe de brânză, gogoşari roşii felii, crutoane aromatizate, ceapă verde şi roşii din primele recolte ale anului. De jur împrejur, s-a turnat un dressing preparat din iaurt, ulei de măsline, muştar, miere şi oţet de mere.

Toate ingredientele mărunţite estetic au fost apoi amestecate vârtos de cei doi bucătari, dar şi cu ajutoare din public. Toţi cei care au trecut sâmbătă seara prin curtea cetăţii au avut parte de o porţie delicioasă de salată din verdeţuri sănătoase.

La pregătitul salatei, mai exact la mărunţirea ingredientelor, au lucrat timp de aproape trei ore membrii Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", organizatorii evenimentului. Prezentatorul tuturor evenimentelor a fost preşedintele asociaţiei, conferenţiarul Dorin Popa, reputat oenolog.

Pregătirea salatei a fost supervizată de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, Ştefan Bercea, împreună cu chef Samuel Rus, preşedintele filialei judeţene a asociaţiei.

"La salata de primăvară, aşa am numit-o noi, am folosit 300 de kg de salată bio şi zeci de kg de castraveţi, morcovi, ţelină, roşii, ardei gras, ridichi, ceapă verde, brânză telemea de oaie, crutoane cu ulei de măsline şi usturoi şi 24 de kg de piept de pui făcut la cuptor cu ierburi aromate. În total, cu dressing, cu brânză şi carnea de pui, a ajuns la o tonă. M-am bucurat să fiu invitat la acest mare eveniment, prima ediţie a târgului Primăvara din grădină", a declarat Ştefan Bercea.
În paralel cu pregătirea salatei, opt echipe de elevi de la licee din judeţ au concurat pe aceeaşi temă, salata, doar că au avut libertatea să îşi aleagă ce fel de salată vor prezenta în concurs. Unii au gătit salată de fructe, alţii de legume. Concursul a fost câştigat de Liceul "Mihai Viteazul" din Oradea, juriul fiind condus de Ştefan Bercea.

"Am fost plăcut surprins să văd ce au pregătit şi au prezentat elevii care au participat la concurs. Pot să apreciez că au fost foarte bine îndrumaţi de profesorii lor", a spus Ştefan Bercea.

Acesta a adăugat că speră ca prin tinerele generaţii care se formează acum să crească şi să se dezvolte filiala asociaţiei din judeţ, condusă de Samuel Rus.
"Evenimentul acesta de la Oradea arată grija pentru tinerii conştienţi, preocupaţi atât de o alimentaţie curată, cât şi de un stil de viaţă sănătos", a precizat Bercea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite